Colesterolul este un lipid insolubil in apa, ce intra in compozitia tuturor celulelor si este indispensabil pentru o buna functionare a organismului uman.
Colesterolul, o substanta grasa regasita in numeroase parti ale organismului, este necesar pentru digestia alimentelor si productia de hormoni si vitamina D. Cand devine el periculos, de cate tipuri este si cum se poate controla eficient, aflati mai jos.
Mentinerea unui nivel optim al coletsreolului total(<200mg/dl), a LDL-colesterol(<100mg/dl) si un HDL>50mg/dl reprezinta baza prevenirii bolilor cardiovasculare si a complicatiilor acestora.
Atunci cand surplusul de colesterol din organism se ataseaza de peretii arterelor, se transforma intr-o placa tare, ce obstructioneaza treptat fluxul sangelui. Odata cu trecerea timpului, apar ateroscleroza sau rigiditatea arterelor, una dintre principalele cauze ale infarctului miocardic.
Astfel, persoanele cu un nivel crescut de colesterol sunt expuse unui risc semnificativ mai mare de dezvoltare a bolilor cardiace. Singurul mod de a depista nivelul ridicat al colesterolului este efectuarea analizelor de sange periodice, deoarece aceasta problema medicala este asimptomatica.
Colesterolul calatoreste in fluxul sanguin prin intermediul lipoproteinelor, mici pachete cu lipide in interior si proteine la exterior. Sunt doua tipuri principale de lipoproteine care transporta colesterolul in corp
- Lipoproteina cu densitate mare (HDL). Este numit colesterolul bun, intrucat transporta substantele grase catre ficat, acolo unde sunt eliminate din organism. Astfel, un nivel ridicat de colesterol HDL inseamna un risc redus de boli cardiace.
- Lipoproteina cu densitate mica (LDL). Este intitulat colesterolul rau, intrucat aceste lipoproteine faciliteaza depunerea lipidelor pe peretii arterelor. Nivelul ridicat de colesterol LDL in sange reflecta un risc seminificativ crescut de imbolnavire cardiaca.
- Trigliceridele. Un tip de grasimi care se dezvolta pe fondul consumului de dulciuri, grasimi si alcool.
Dupa efectuarea analizelor de sange, fiecare pacient primeste un rezultat care include valoarea colesterolului total prezent in sange, valoarea colesterolului HDL si cea a colesterolului LDL. Cifrele obtinute va ajuta sa va incadrati in categoriile de risc principale, stabilite in anumiti parametri oficiali.
Astfel, pentru nivelul colesterolului total, limitele sunt
- mai putin de 200 mgdl - nivel optim;
- intre 200 si 239 mgdl - nivel de risc crescut;
- peste 240 mgdl - nivel de risc ridicat;
In cazul colesterolului bun HDL, limitele sunt
- mai putin de 40 mgdl pentru barbati - nivel ridicat de risc pentru boli cardiace;
- mai putin de 50 mgdl pentru femei - nivel ridicat de risc pentru boli cardiace;
- peste 60 mgdl - nivel optim, protectie crescuta in fata bolilor cardiace;
Valoarea nivelului colesterolului rau LDL este cea mai importanta, in raport cu evaluarea riscului de imbolnavire cardiaca
- sub 100 mgdl - nivel optim;
- intre 100 si 129 mgdl - nivel intermediar;
- intre 130 si 150 mgdl - nivel de risc crescut;
- intre 160 si 189 mgdl - nivel ridicat;
- peste 190 mgdl - nivel foarte ridicat;
Intrucat colesterolul LDL este cel mai mare factor de risc pentru bolile cardiace, el reprezinta tinta principala in urmarea unui tratament care sa reduca iminenta unui eveniment coronarian. Nivelul la care colesterolul rau LDL trebuie adus prin tratament poate varia de la o persoana la cealalta, in functie de susceptibilitatea personala la dezvoltarea afectiunilor cardiace.
Majoritatea persoanelor ar trebui sa tinteasca spre un nivel LDL sub 100 mgdl, insa in prezenta unor alti factori de risc pentru instalarea bolilor cardiace, tinta se schimba la valoarea de sub 70 mgdl.
Mai mult decat atat, atunci cand riscul de imbolnavire cardiaca este foarte mare, nivelul colesterolului LDL trebuie sa fie adus sub 50 mg/dl. In general, cu cat valoarea colesterolului LDL este mai mica, cu atat mai bine, intrucat nu s-au descoperit argumente stiintifice care sa ateste ca un nivel foarte mic de colesterol rau ar putea afecta in vreun fel starea generala de sanatate.
Riscul foarte crescut de imbolnavire cardiaca se stabileste in functie de alti factori importanti, precum
- cel putin un atac cardiac sau un accident vascular in istoricul medical;
- blocajele arteriale de la nivelul gatului (boala arterelor carotide);
- blocajele arteriale la nivelul membrelor superioare si inferioare (boala arterelor periferice);
- diabetul;
In afara de acesti factori principali, mai exista cativa care plaseaza un pacient in categoria de risc foarte ridicat
- fumatul;
- hipertensiunea arteriala;
- nivelul scazut de colesterol HDL;
- istoricul familial in care exista boli cardiace;
- varsta de peste 45 de ani (barbati) si 55 de ani (femei);
- nivelul ridicat al lipoproteinei (a) in sange;
Pentru o masurare corecta a nivelului de colesterol LDL in sange, nu consumati alimente sau bauturi (in afara de apa) pentru 9-12 ore inainte de prelevarea mostrei sanguine.
Daca aveti nivelul colesterolului LDL ridicat, medicul va va recomanda cateva schimbari importante in modul de viata, printre care se numara
- renuntarea la fumat;
- consumul sporit de fibre solubile (regasite in fasole, fulgi de ovaz, fructe si legume);
- reducerea aportului de grasimi animale din carne si lactate;
- scaderea in greutate;
- efectuarea de 30 de minute de exercitii fizice zilnic sau cat mai des;
Supraponderalitatea conduce la cresterea nivelului de colesterol rau LDL si la reducerea celui bun, de aceea miscarea si eliminarea surplusului de kilograme ajuta la reglarea continutului de grasimi in organism. Acest principiu este important, in special, pentru persoanele a caror talie depaseste diametrul de 101,6 cm (barbati) si 88,9 cm (femei).
Daca modificarile in stilul de viata nu ajuta la reducerea nivelului de colesterol, medicul va prescrie medicamente cu acest scop, precum statinele in asociere sau nu cu ezetimib. Chiar si asa, ele nu inlocuiesc necesitatea de a tine un regim alimentar strict si de a face miscare, pentru o protectie sporita a sanatatii cardiace.