Pentru orice femeie, propriul corp este o lume aparte, unica, o sursa minunata de senzatii, cunostinte, descoperiri, calatorii linistite, o oaza personala pe care numai ea insasi o cunoaste, si la care doar ea are acces in mod intim si profund.
Daca unui numar de o suta de femei li s-ar cere sa vorbeasca despre corpul lor, s-ar primi o suta de raspunsuri, diferite unul de altul, desi corpul uman este unul singur. Din acest motiv, fiecare corp „se poarta” in felul sau, sau mai bine zis, cine il „locuieste“, il poarta in felul sau, facandu-l sa traiasca si percepandu-l intr-o maniera unica, diferita de la individ la individ.
Va vom prezenta, modul in care trebuie armonizata aceasta lume interioara cu partea fizica a corpului, in atitudinile sale, reactiile, modul de integrare in cotidian si in relatiile cu ceilalti acolo unde, din diferite motive, armonia intre interior si exterior a fost intrerupta, cu consecinte deja bine cunoscute tuturor, atat estetice cat si functionale.
Acesta „simtire” a propriului corp, intr-un mod atat de personal din partea fiecarei femei, face deosebit de dificil accesul generalizat la subiect, dar vom incerca totusi sa punctam ideile de baza ale diferitelor tehnici de sedere si miscare, orientale si non-orientale, de respiratie si de ce nu, de mers. Adica tot ceea ce, pe scurt, ne poate face sa ne simtim mai bine. Va vom da cateva sfaturi privind modul cum trebuie sa stati asezati, actiune atat de obisnuita si tocmai din aceasta cauza, adesea gresita si periculoasa pentru sanatatea coloanei vertebrale.
Chiar si in pozitie, sezand, coloana vertebrala are nevoie sa fie sustinuta si nu este suficient sa o sprijiniti, la intamplare, de spatarul scaunului. Sa vedem, schematic, pozitiile gresite si cele corecte: In mod normal, stam asezati foarte jos fata de spatar si, deci, punctul spatelui care se sprijina cel mai mult este cel al taliei, avand corespondenta sa posterioara lombara in punctul curbei dorsale, care este, adesea, sediul hiperlordozei periculoase.
Din cauza solicitarii continue a celei de-a 5-a sacrale si a primei lombare, o astfel de pozitie provoaca o uzura a discurilor intervertebrale si, pe langa aceasta, are o actiune reflexa de „inchidere” a traseelor de-a lungul carora trec energiile chakrei ombilicului. Pe de alta parte, intr-o astfel de pozitie, musculatura abdominala se relaxeaza: acest lucru permite aparitia grasimii abdominale, facilitand ptoza sanului, incetinind activitatea intestinala, determinand aducerea umerilor in fata, iar pe de alta parte, provocand dureri ale gatului si spatelui.
In schimb, pozitia corecta este cea in care muschii fesieri sunt apropiati de spatar, in jos, astfel incat coccisul si partea lombo-sacrala sa sustina toata greutatea. Astfel, coloana va fi in linie dreapta si sustinuta, ombilicul deschis trecerii energetice si muschii abdominali nu se vor mai relaxa atat de mult. Chiar si respiratia, cu bustul drept, va fi mai lenta si mai ampla. Se recomanda sa se puna o perna sub spate, chiar in scobitura lombara, perna nu foarte groasa, care sa sustina greutatea sau sa se foloseasca scaune ergonomice.
Recomandari pentru persoanele care stau mult timp asezate, ceea ce nu trebuie facut:
1. Nu stati picior peste picior: acest lucru deformeaza linia soldurilor, determinand o distorsiune a vertebrelor, foarte nociva (scolioza). Toate acestea vor avea repercusiuni asupra partii interioare a coapselor, deja predispusa la celulita, dintr-o pozitie care, din nou inchide trecerea limfei in sediul principal al ganglionilor inghinali.
2. Nu va trageti umerii in fata: va veti simti bine o perioada scurta, dar apoi spatele va apasa din nou pe muschii abdominali si pe gat, care se vor incarca cu o greutate inutila. Ceea ce trebuie facut: Iata un exercitiu „magic”, pe care sa-l faceti din pozitia sezand, din cand in cand, pentru a pune in miscare abdominalii si a indrepta coloana: impingeti bine cu ombilicul in spatar, avand grija, inainte de toate, sa va asezati in pozitia corecta, descrisa mai sus.
Repetati exercitiul de mai multe ori, inspirand inainte de actiune, umfland bine burta si expirand tot aerul in timpul executarii. Acest ciclu complet de inspiratie-expiratie si de lucru al ombilicului determina recircularea energiilor de-a lungul tuturor chakrelor antero-dorsale, intensificand-o pe cea frontala a „harei” (sediul centrului corpului). Pe de alta parte, elibereaza tensiunile mentale, indreptand atentia catre interiorul nostru: tot acest exercitiu este deosebit de relaxant si benefic.
De asemenea, este bine ca in timpul expirarii, sa simtiti din plin contactul intregului spate cu spatarul: acest lucru tine loc de automasaj dorsal si va evita aducerea umerilor in fata. Adoptarea unei pozitii corecte poate ajuta la imbunatatirea aspectului fizic, a sarmului personal.