Enzimele digestive sunt un tip special de enzime care descompun moleculele polimerice, astfel incat sa faciliteze absorbtia lor in organism.
Acestea sunt gasite in tractul digestiv, unde participa activ la procesul digestiei, precum si in interiorul celulelor (in lizozomi) unde au rolul de a mentine celulele in viata.
Se mai regasesc si in saliva (secretate de glandele salivare), in stomac (secretate de celulele tesutului stomacal), in sucul pancreatic (secretate de celulele pancreatice exocrine) si in secretiile intestinului gros si subtire.
Dupa consumul de hrana, sistemul digestiv nu absoarbe mancarea ingerata, ci nutrientii din aceasta. Astfel, alimentele au nevoie sa fie descompuse in nutrienti separati aminoacizi (din proteine), acizi grasi si colesterol (din grasimi), zaharuri simple (din carbohidrati), vitamine, minerale si alti compusi proveniti din surse vegetale si animale.
Astfel, enzimele digestive, produse in principal la nivelul pancreasului si al intestinului subtire, au rolul de a descompune nutrientii diversi din hrana, astfel incat sa poata fi absorbiti corespunzator in organism.
Fiecare tip de enzima digestiva are o functie specifica de indeplinit, fiind elementele de baza care activeaza toate functiile organismului faciliteaza reactiile care construiesc compusii rezultati din materiile brute, transporta elementele vitale in organism, descompun substante si elimina produsii chimici nocivi din corp.
Enzimele ajuta organismul sa utilizeze beneficiile vitaminelor, mineralelor, proteinelor si hormonilor, asistand numeroase reactii metabolice, chimice si biologice. Chiar si asa, o buna parte dintre ele necesita anumite vitamine si minerale pentru a functiona. Magneziul, de pilda, participa la peste 300 de reactii enzimatice.
Elementele aditionale enzimelor se numesc co-enzime si furnizeaza acestora structura tridimensionala necesara statusului activ care indeplineste functia catalitica. Asadar, in cazul in care co-enzima nu este disponibila, enzima nu va mai deveni activa.
In cazul unei deficiente in enzime digestive, corpul ajunge sa fie privat de nutrientii esentiali functionarii sale optime. Astfel, chiar daca o persoana mananca suficient, organismul poate sa nu beneficieze de intreaga valoare nutritionala a hranei, in lipsa unei cantitati suficiente de enzime digestive.
Exista mai multe situatii in care se poate instala deficitul de enzime digestive, cu efectele negative directe asupra starii de sanatate. In primul rand, poate fi vorba de mai multe afectiuni care interfereaza cu productia corecta de enzime digestive
- afectiunile pancreatice (fibroza chistica, cancerul pancreativ, pancreatita cronica sau acuta);
- boala Celiaca;
- boala Crohn;
Chiar si in absenta unei boli certe, deficitul de enzime digestive poate fi determinat de multe alte probleme fiziologice
- Inflamatiile tractului digestiv. Pot fi cauzate de intolerantele alimentare, permeabilitatea intestinala, disbioza, infectiile parazitare - toate acestea contribuie la deficientele in enzime digestive.
- Inaintarea in varsta. Functia digestiva a organismului tinde sa se degenereze odata cu imbatranirea.
- Nivelul scazut de acid gastric.
- Stresul cronic. Aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor legate de functionarea enzimelor digestive. Corpul se afla in doua stari principale cea simpatica (de alerta) si cea parasimpatica (de digestie si odihna). Stresul cronic mentine organismul in starea simpatica (de alerta), in care digestia nu este o prioritate, deci functia digestiva nu este pusa in functiune. Asadar, stresul cronic afecteaza in mod direct activitatea enzimelor digestive.
Specialistii in sanatate spun ca dieta poate contribui la restabilirea functionarii normale a sistemului digestiv, inclusiv la reglarea activitatii enzimelor digestive. Interventiile nutritionale au un efect pozitiv in acest sens, deoarece reduc nivelul inflamatiilor din organism si din tractul digestiv, imbunatatesc deficientele nutritive, indeparteaza inhibitorii enzimatici (glutenul din grane sau leguminoase) si echilibreaza nivelul bacteriilor benefice din intestine.
Chiar si asa, o alimentatie corespunzatoare nu asigura o digestie sanatoasa. Gestionarea eficienta a stresului cronic este o alta conditie vitala in restabilirea functionalitatii proceselor digestive.
Mancatul pe fuga este indus de stilul de viata care mentine in permanenta starea de alerta in organism, ce nu ofera enzimelor digestive timpul necesar de a asista digestia. Astfel, respectarea necesitatii corpului de a se relaxa este obligatorie in corectarea disfunctiilor de la nivelul activitatii enzimelor digestive.
Diagnosticarea problemelor asociate cu proasta functionare a enzimelor digestive se realizeaza prin testarea materiilor fecale, pentru masurarea randamentului pancreatic in a produce enzimele.
Simptomele care anunta functionarea deficitara a enzimelor digestive sunt
- balonarea si flatulenta dupa consumul de hrana;
- senzatia de suprasaturatie dupa ingerarea unei cantitati mici de hrana;
- defecatia incompleta;
- supraponderalitate;
- prezenta alimentelor nedigerate in materiile fecale;
- materii fecale plutitoare;
- materii fecale care lasa urme uleioase (anunta prezenta grasimilor nedigerate);
In afara de masurile legate de dieta si gestionarea stresului, o alta cale de a controla tulburarile digestive este administrarea de suplimente cu enzime digestive, menite sa usureze procesul de digestie si sa amelioreze simptomele neplacute. Acestea ar putea contribui si la pierderea in greutate, in cazul in care excesul de kilograme a fost provocat de o digestie deficitara.
In prezent, suplimentarea cu enzime ramane un subiect controversat, intrucat exista specialisti in sanatate care considera aceste medicamente inutile, ba chiar periculoase pentru sistemul digestiv, mult prea complex pentru a fi influentat pozitiv de simple substante sintetice.