Zincul este un oligoelement de care organismul are nevoie in permanenta. Cea mai buna sursa de zinc o reprezinta alimentele, dar exista si suplimente alimentare care ofera cantitatea zilnica recomandata de zinc.
Recent, oamenii de stiinta au descoperit ca aceasta substanta minerala nu este benefica pentru sanatate doar prin prisma faptului ca ajuta la sintetizarea proteinelor, ci si datorita faptului ca poate combate bacteria care provoaca pneumonia.
O echipa de oameni de stiinta australieni de la Universitatea Adelaide si Universitatea Queensland a descoperit ca zincul combate bacteria Streptococcus pneumoniae, responsabila pentru declansarea pneumoniei, dar si a altor boli posibil letale, printre care meningita.
Se stie de foarte mult timp faptul ca zincul joaca un rol important in capacitatea organismului de a face fata unei infectii bacteriene, dar este pentru prima data cand cineva a demonstrat ca zincul chiar blocheaza accesul bacteriei in organism si provoaca moartea acesteia inainte de a putea declansa boala, a declarat Christopher McDevitt, autorul studiului si profesor la Sectia de Boli Infectioase a Universitatii Adelaide.
Conform cercetatorului, bacteria se hraneste cu mangan, un alt oligoelement prezent in organism. In acest joc, intervine actiunea benefica a zincului. El blocheaza accesul bacteriei la mangan si, astfel, poate preveni imbolnavirea organismului.
"Fara mangan, aceasta bacterie poate fi foarte usor eliminata de sistemul imunitar", a completat Christopher McDevitt.
Studiul cercetatorilor australieni a fost publicat in revista "Natural Chemical Biology" si reprezinta un nou punct de plecare in incercarea de a se descoperi un leac pentru pneumonie.
Pana cand concluzia studiului va putea fi concretizata intr-un medicament, este bine de stiut ca impotriva pneumoniei exista vaccinul pneumococic. Anual, Streptococcus pneumoniae este responsabil pentru moartea a peste 1 milion de copii din intreaga lume.