Consumatorii de alcool au devenit in ultimii ani centrul atentiei, mai ales datorita informatiilor provenite din diverse studii/cercetari conform carora alcoolul consumat in cantitati moderate pare a avea chiar efect benefic asupra organismului uman.
Aceasta afirmatie insa trebuie facuta cu prudenta, deoarece este foarte dificil, daca nu chiar imposibil de stabilit limitele unui „consum moderat” de alcool; aceasta deoarece exista o toleranta la alcool diferita de la o persoana la alta; ceea ce pentru unii poate fi benefic, pentru altii poate fi foarte daunator, chiar fatal. Un studiu recent sugereaza chiar ca orice cantitate de alcool consumata afecteaza sanatatea creierului intr-o oarecare masura.
Sunt persoane care au consumat cantitati mari de alcool, timp de 30-40 de ani, fara urmari grave, in timp ce altii dupa un consum cronic, moderat de alcool timp de 10-15 ani au dezvoltat ciroza hepatica.
Majoritatea oamenilor consuma alcool in diferite cantitati si cu frecventa variata, doar circa 10% dintre adulti fiind abstinenti in majoritatea tarilor lumii.
Dependenta de alcool este cea mai raspandita dintre problemele legate de consumul de substante/droguri la nivel mondial. O persoana din 13 este suspecta de alcoolism. Cateva milioane de oameni beau prea mult si risca sa ajunga la consum abuziv. Obisnuinta de a consuma alcool este o problema serioasa, consumul excesiv de alcool fiind corelat cu o rata crescuta a sinuciderilor, accidentelor si bolilor grave.
Alcoolicii sunt sfatuiti sa aiba cel putin 3 zile pe saptamana fara consum de alcool. Sunt disponibile relativ numeroase programe de tratare a alcoolismului.
Consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii, fiind corelat cu 80% dintre cazurile de sinucidere, 50% din crime, 30% dintre accidentele rutiere fatale si 15% din cazurile de inec. De asemenea, este unul dintre factorii de divort (unul din trei cazuri) si de molestare a copilului (unul din trei cazuri).
Consumul de alcool poate favoriza aparitia cirozei hepatice, poate sa afecteze negativ fatul si poate fi asociat cu cancerul la san la femei, cancerul cavitatii bucale, al esofagului, al faringelui si laringelui. Consumul mare de alcool a fost corelat si cu disfunctii sexuale, scaderea libidoului, dementa si degenerare musculara.
Alcoolul consumat de catre o femeie in timpul sarcinii poate afecta negativ fatul, determinand frecvent greutate scazuta la nastere si in unele cazuri malformatii congenitale sau retard mental.
Pe termen lung, consumul abuziv de alcool poate avea numeroase efecte negative, atat pe plan social, cat si asupra sanatatii: agraveaza hipertensiunea arteriala, ceea ce creste riscul de accident vascular cerebral, favorizeaza afectiunile cardiace (cardiomiopatia dilatativa este una dintre afectiunile cardiace care poate apare la alcoolici), afectarea sistemului nervos central si periferic, hepatita cronica, ciroza hepatica alcoolica, pancreatita acuta sau cronica sunt numai cateva dintre afectiunile in aparitia carora alcoolul poate fi implicat.
Unele dintre semnele care ne pot indica o tendinta spre abuz si dependenta de alcool, sunt:
- consumul bauturii alcoolice intr-un ritm mai rapid decat ceilalti;
- gandul la modalitati de a bea cateva pahare in plus in timpul socializarii;
- cheltuirea unei sume prea mari de bani pe alcool;
- negarea problemei si subestimarea cantitatii de alcool consumate;
- sentimentul de vinovatie sau remuscare legat de propriul consum de alcool;
- pierderea memoriei in timpul consumului de alcool;
- promisiunea de a bea mai putin, fara a o respecta;
- consumul pentru a face fata stresului obisnuit sau pentru a uita anumite probleme.
Un chestionar (numit CAGE) este in mod obisnuit folosit pentru a afla daca o persoana este dependenta de alcool.
Raspundeti sincer la urmatoarele intrebari:
- Ati simtit vreodata ca ar trebui sa reduceti consumul de bautura?
- V-au sacait unii oameni criticandu-va ca beti?
- V-ati simtit prost sau vinovat vreodata pentru faptul ca beti?
- Ati luat pana acum un “stimulent” - un pahar de bautura la prima ora a diminetii pentru a va linisti nervii?
Un singur raspuns afirmativ la aceste intrebari indica o posibila problema cu alcoolul. Chiar daca a raspuns negativ la toate intrebarile, dar faptul ca prin consumul de alcool al unei persoane apar probleme in relatiile de la serviciu, din familie sau incalcari ale legislatiei (conducerea autovehiculelor sub influenta alcoolului) persoana respectiva trebuie sa caute si sa solicite ajutor pentru controlul consumului de alcool.
Nu exista o definitie standard a alcoolismului. In orice caz, in general el este legat de impulsul incontrolabil de a bea, nevoia de a bea mai mult pentru a resimti efectul.
O sete puternica pentru alcool, neputinta de a se opri dupa cateva pahare si simptomele starii de sevraj suferite, cum ar fi tremorul extremitatilor, sunt toate simptome ale alcoolismului.
Dorinta de alcool poate sa devina la fel de puternica precum nevoia de apa sau hrana. Majoritatea alcoolicilor nu pot sa se lase de bautura fara tratament sau suport. Persoanele care nu pot sa reziste trei zile la rand fara sa bea pot fi alcoolici. Nueste neobisnuit ca alcoolicii sa nege faptul ca ei au o problema.
Femeilor insarcinate sau celor care incearca sa aiba un copil li se recomanda abstinenta de la alcool. Expunerea fatului la alcool poate genera anomalii la nastere cunoscute sub numele de Sindromul Alcoolic Fetal (SAF). Aceasta stare este in mod normal descoperita la bebelusii ale caror mame au baut in exces pe parcursul sarcinii.
Oricum studiile au aratat ca se poate intampla si in cazul mamelor care consuma doar o bautura pe zi. Copii cu SAF se pot naste subdezvoltati, cu greutate mica la nastere, pot avea tulburari de alimentatie si somn, tulburari auditive, de vedere sau orientare in spatiu si in unele cazuri chiar retard mental. Copii cu greutate mica la nastere sunt mai predispusi la infectii si imbolnaviri in primii ani de viata.
De asemenea, se socializeaza mai greu, iar la activitatile scolare si atentia sunt scazute. In cazurile grave, copiii pot necesita ingrijire medicala pe toata durata vietii si profesori pentru ajutor special.
In cazul in care o persoana considera ca exagereaza in privinta consumului de alcool se recomanda ca acea persoana sa incerce sa isi limiteze cat mai mult consumul de alcool, pentru a nu se ajunge la alcoolism.
Pentru a renunta la consumul de alcool, alcoolicii au nevoie de multa vointa, perseverenta si sprijin din partea familiei si societatii. In acest scop exista cateva masuri care sunt utile si ar trebui avute in vedere, in cazul in care o persoana care are probleme cu alcoolul incearca sa renunte la acest viciu.
Terapia colectiva: mai multi alcoolici din aceeasi familie sunt sfatuiti sa se lase de baut impreuna. De asemenea, se poate apela la grupuri de sprijin, de genul Asociatia Alcoolicilor Anonimi.
Stabilirea motivelor: se recomanda ca persoanele care consuma exagerat alcool sa-si noteze motivele pentru care ar trebui sa renunte la consumul de alcool. Dintre motivele care ar trebui sa-i determine pe alcoolici sa renunte la acest viciu pot fi: ameliorarea starii de sanatate, somnul odihnitor care determina trezirea dimineata fara mahmureala.
De asemenea, acestia ar trebui sa renunte la consumul exagerat de alcool pentru a nu-si stanjenii copiii, parintii sau restul familiei, pentru a nu fi exclusi din grupul colegilor sau prietenilor (nu cei de pahar), pentru a-si creste performantele intelectuale, profesionale, fizice sau sexuale etc.
Impunerea unor limite: alcoolicul ar trebui sa isi stabileasca dinainte cate pahare va consuma si sa incerce sa nu depaseasca acest numar, rasplatindu-se cu o recompensa pentru respectarea limitei.
Acesta ar trebui sa stea in compania unui prieten si sa isi acorde suport reciproc pentru a bea mai putin. Trebuie evitate “randurile” de bauturi pentru ca acestea deschid apetitul pentru un consum exagerat. Nu se recomanda consumul rapid a unui pahar cu bautura alcoolica. Paharele cu bauturi non-alcoolice trebuie alternate cu cele alcoolice.
Gasirea unei activitati: in cazul in care exista o tendinta la un consum prea mare de alcool se recomanda o alta activitate: dansul sau o pauza timp de cinci minute. Uneori este eficienta evitarea persoanelor si a locurilor care incurajeaza consumul exagerat de alcool, mai ales in perioada de abstinenta.
Stabilirea unui obiectiv: pentru inceput trebuie evitat complet consumul de alcool timp de cel putin trei zile pe saptamana. Alcoolicul trebuie sa fie capabil sa spuna NU la un pahar de alcool care i se ofera. Persoana nu trebuie sa se descurajeze daca nu reuseste de prima data. Multi oameni au nevoie de cateva incercari inainte de a-si atinge scopul.
Ajutor specializat: se recomanda ajutorul unui program de tratare, suport sau consiliere. Majoritatea alcoolicilor nu se pot lasa de bautura fara o supraveghere din partea unor profesionisti. De asemenea, medicamentele sunt usor accesibile, dar acestea cauzeaza efecte secundare neplacute/periculoase daca sunt administrate concomitent cu consumul de alcool.
Multi oameni cred ca au mostenit dependenta de bautura de la parintii lor. Daca parintii dumneavoastra au fost sau sunt alcoolici atunci sunteti expusi acestui risc, deci trebuie sa va controlati cantitatea de alcool consumata. Exista numerosi descendenti din familii de consumatori de alcool care, tocmai datorita acestui fapt, au un dezgust puternic fata de alcool, fiind abstinenti inraiti.
Este folositor controlul consumului de alcool prin abstinenta la alcool timp de trei zile pe saptamana si fara sa depaseasca consumul de patru bauturi alcoolice la o „sedinta”. Inlocuiti consumul cu bere slab alcoolizata si amestecul cu bauturi non-alcoolice precum limonada.
Persoanele depresive sau suferinde de alte tulburari de sanatate mintala (tulburare bipolara, schizofrenia, tulburare anxios-depresiva) sunt predispuse unui consum exagerat de alcool.
Sexul masculin constituie un factor de risc pentru consumul crescut de alcool. Cu cat varsta la care se incepe consumul de alcool este mai mica, cu atat sansele de a se ajunge la abuz si alcoolism sunt mai mari. De asemenea, factorii sociali au o mare influenta asupra consumului de alcool: anumite obiceiuri, traditii sau idei preconcepute, conform carora la orice intalnire sau vizita sau ocazie trebuie sa se consume bauturi alcoolice, intretin si stimuleaza consumul de alcool.
Prevenirea si masurile impotriva consumului exagerat de alcool trebuie sa se centreze pe constientizarea publica a problemelor legate de alcool si pe stabilirea nivelurilor de consum care nu afecteaza sanatatea, insa aceasta este foarte dificil, daca nu chiar imposibil de stabilit, deoarece exista o toleranta la alcool diferita de la o persoana la alta; ceea ce pentru unii poate fi benefic, pentru altii poate fi foarte daunator, chiar fatal.
Sunt persoane care au consumat cantitati mari de alcool, timp de 30-40 de ani, fara urmari grave, in timp ce altii dupa un consum cronic, moderat de alcool timp de 10-15 ani au dezvoltat ciroza hepatica.
De aceea, cea mai buna metoda de profilaxie impotriva abuzului de alcool si a alcoolismului este evitarea si reducerea cat mai mult posibil a consumului de alcool.
Noile metode de tratament sunt orientate spre ajutorarea persoanelor cu probleme legate de dependenta de droguri in general.
Persoanele care au antecedente familiale de alcoolism trebuie sa evite sau sa limiteze cat mai mult consumul de alcool, chiar si in cantitati moderate, deoarece au un risc semnificativ crescut de a dezvolta dependenta.
Efectele sociale si medicale, destul de grave, ale consumului excesiv de alcool fac sa nu fie recomandat consumul moderat de alcool ca masura de mentinere a sanatatii, desi unele cercetari au aratat ca un consum moderat poate fi benefic pentru inima. Un consum moderat poate fi inceputul unui exces.