Dieta joaca un rol important in mentinerea sanatatii vederii, iar oamenii de stiinta au descoperit ca aceleasi alimente benefice pentru sistemul cardiovascular ajuta si la pastrarea acuratetei organelor de vaz.
Simtul vederii depinde de sanatatea micilor vase capilare care furnizeaza retinei si celorlalte componente ale ochilor nutrientii si oxigenul de care au nevoie. Ca parte a unei alimentatii sanatoase, o serie intreaga de substante nutritive sunt in mod special importante pentru mentinerea sanatatii ochilor.
Studiile de specialitate au descoperit ca vitamina C, vitamina E, beta carotenul si zincul participa activ la prevenirea degenerarii maculare, o afectiune vizuala specifica inaintarii in varsta. Alti doi nutrienti, luteina si zeaxantina, au fost asociati in cadrul demersurilor stiintifice cu un risc scazut de degenerare maculara si cataracta.
Un studiu efectuat de Universitatea Tufts pe un esantion de 1.800 de femei cu varste cuprinse intre 50 si 79 de ani a concluzionat ca persoanele care consuma in dieta cea mai mare cantitate de luteina si zeaxantina sunt cu 23% mai putin predispuse dezvoltarii cataractei, decat cele care nu beneficiaza de acesti nutrienti-cheie. Sursele alimentare de luteina si zeaxantina sunt varza kale, spanacul, salata verde, broccoli sau varza de Bruxelles.
Cei mai noi nutrienti considerati importanti pentru sanatatea vederii sunt acizii grasi esentiali Omega-3, gasiti in special in uleiul de peste. Grasimile Omega-3 protejeaza impotriva cataractei, spun cercetatorii de la Universitatea Clinica din Navarra, Spania.
Potrivit opiniei populare, alimentele cu beta caroten si vitamina C sunt singurele cu efecte benefice asupra ochilor. In realitate, exista multe alte vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea vederii.
1. Legumele cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi sunt o sursa excelenta de luteina si zeaxantina, antioxidantii care s-au dovedit, in cadrul studiilor de specialitate, eficienti in reducerea riscului de degenerare maculara si cataracta.
2. Ouale
Galbenusul de ou furnizeaza 3 nutrienti de baza pentru mentinerea sanatatii ochilor - luteina, zeaxantina si zincul. Aceste trei substante contribuie semnificativ la protectia vederii impotriva afectiunilor specifice, mai ales daca facem referire la degenerarea maculara.
3. Citricele si fructele de padure
Atat citricele, cat si fructele de padure sunt surse puternice de antioxidanti. Tipurile antioxidantilor gasiti in aceste alimente sunt in mod special benefice in reducerea riscului de cataracta si degenerare maculara.
4. Migdalele
Delicioase si satioase, migdalele sunt si bogate in vitamina E, nutrient care incetineste evolutia deteriorarii vederii odata cu inaintarea in varsta. Un pumn de migdale crude asigura aproximativ 50% din doza zilnica recomandata de vitamina E.
5. Pestele gras
Tonul, somonul, macroul si pastravul sunt trei specii de peste gras bogate in DHA, un acid gras care se regaseste si la nivelul retinei, al carui nivel scazut determina aparitia sindromului ochilor uscati.
Tot pestele gras este si principala sursa de grasimi esentiale Omega-3, care protejeaza impotriva cataractei.
6. Cartofii dulci si ignamele
Atat cartofii dulci, cat si ignamele fac parte din categoria legumelor cu continut bogat de beta caroten, un precursor al vitaminei A, care contribuie la o vedere sanatoasa. Tot acest nutrient ajuta organele de vaz sa se adapteze luminozitatii reduse pe timp de noapte. In aceeasi categorie de alimente benefice pentru vedere se incadreaza si dovleacul, morcovii si caisele.
7. Broccoli
In timp ce aceasta leguma crucifera a fost considerata mult timp utila in prevenirea cancerului si a bolilor de inima, noile cercetari o recomanda totodata pentru mentinerea sanatatii vederii. Pe langa faptul ca broccoli contine luteina si zeaxantina, el furnizeaza totodata si vitamina C din belsug. Astfel, specialistii in sanatate spun ca aceasta leguma poate sa reduca atat progresul degenerarii maculare provocate de imbatranire, cat si evolutia procesului de pierdere a vederii.
8. Germenii de grau
Germenii de grau ofera din plin vitamina E, un alt antioxidant important, care protejeaza ochii de actiunea nociva a radicalilor liberi. Aceeasi vitamina poate diminua progresia cataractei si a degenerarii maculare.
Alte surse bogate de vitamina E sunt migdalele, semintele de floarea soarelui si alunele de padure.
9. Fasolea si lintea
Toate tipurile de fasole si linte adauga in dieta un mineral esential pentru vedere - zincul. Acesta contribuie activ la eliberarea vitaminei A din ficat, astfel incat sa poata fi folosita pentru mentinerea tesuturilor ochilor. In plus, deficientele in zinc pot conduce la deteriorarea maculei, situata in centrul retinei.
Zincul se mai gaseste si in stridii, carnea de vita, carnea de pui si semintele de dovleac.
10. Ardeiul gras rosu
Ardeiul gras rosu contine de patru ori mai multa vitamina C decat portocalele, fiind un aliment recomandat pentru mentinerea sanatatii vederii. Studiile arata ca organismul uman are nevoie de cel putin 300 de miligrame de vitamina C pentru a nu fi expus riscului de dezvoltare a cataractei.
Alte surse alimentare importante de vitamina C sunt capsunile, ananasul, zmeura, papaya sau fructele de guava.
11. Cerealele integrale
O dieta cu un indice glicemic scazut micsoreaza riscul aparitiei degenerescentei maculare cu pana la 8%. Consumati cereale integrale precum orezul brun, quinoa, pastele integrale si toate tipurile de faina integrala.
In afara de o dieta bogata in alimente cu nutrienti esentiali pentru acuratetea vizuala, alte schimbari in modul de viata sunt si ele necesare in prevenirea problemelor de vedere. De pilda, mai multe studii arata ca exercitiile aerobice fac sa scada presiunea din interiorul ochiului, reducand astfel si riscul de glaucom.
Suplimentele cu antioxidanti precum vitamina C si E, beta-carotenul si mineralele precum cuprul si zincul ajuta la prevenirea degenerescentei maculare, de aceea medicii recomanda o cura cu suplimente nutritive persoanelor care nu consuma regulat cantitati suficiente de fructe si legume.