Un supervaccin antigripal ar putea oferi protectie pe viata

Cercetatorii europeni sunt pe cale sa dezvolte primul vaccin antigripal care ar urma sa ofere protectie pe viata persoanelor care il primesc. Ca si cum aceasta veste nu ar fi suficient de mare, oamenii de stiinta cred ca acest vaccin ar putea proteja organismul de toate tulpinile de virus.

Supervaccinul, planificat pentru 2018

Deocamdata, supervaccinul, cum a fost denumit de presa britanica, este in faza testelor pe subiecti umani. Primele rezultate sunt satisfacatoare, dar cu toate acestea este nevoie de mult mai multe testari inainte de lansarea produsului pe piata.

Daca testele vor da rezultate bune si in continuare, supervaccinul ar putea aparea pe piata in anul 2018.

In prezent, cercetatorii, condusi de profesorul John Oxford, din Marea Britanie, incearca sa modifice vaccinul astfel incat acesta sa aiba o arie de acoperire cat mai mare in ceea ce priveste mutatiile virusului gripal.

Oxford sustine ca vaccinul va fi eficient pe durata intregii vieti, atat impotriva banalului virus sezonier, cat si impotriva unor virusuri extrem de periculoase, cum este cel al gripei spaniole, care in anul 1918 a ucis peste 100 de milioane de persoane.

Supervaccinul, finantat de autoritatile europene

Conform dailymail.co.uk, proiectul prin care se urmareste realizarea primului vaccin antigripal care ofera protectie pe viata impotriva tuturor tulpinilor de virus este finantat de autoritatile europene. Astfel, proiectul a primit aproximativ 600 de milioane de euro pentru a putea fi dezvoltat in urmatorii ani.

Daca supervaccinul va ajunge sa fie lansat, milioane de persoane din intreaga lume vor fi salvate. In prezent, vaccinul antigripal trebuie administrat anual, dar multa lume este sceptica si evita administrarea lui, astfel incat epidemiile de gripa sunt nelipsite in fiecare sezon rece.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa