Toamna vine cu multe roade bogate, alimente specifice de sezon si un apetit alimentar crescut. Organismul poate solicita mai multi nutrienti in aceasta perioada, pentru o buna adaptare la sezonul rece, de unde si o tendinta accentuata de a consuma abuziv preparate culinare bogate in calorii.
In prag de toamna, pofta de mancare creste, iar tentatiile gastronomice sunt numeroase. In lipsa unui autocontrol desavarsit, riscul acumularii kilogramelor in plus creste simtitor. Persoanele preocupate de greutatea lor sau dornice sa scape de excesul ponderal ar trebui sa stea departe de urmatoarele preparate culinare de sezon, care pot furniza pana la 1000 de calorii, consumate in portii generoase.
Gustarile si preparatele cu grasimi saturate, carbohidrati simpli si zaharuri incep sa fie consumate mai des si in cantitati mai mari, odata cu instalarea sezonului rece. Pericolul ingrasarii este cu atat mai iminent, cu cat si activitatea fizica scade, odata cu petrecerea timpului in casa. Ce nu ar trebui sa consumati toamna daca va preocupa greutatea corporala, aflati mai jos.
1. Gustari in fata televizorului
In aceasta categorie intra mai multe preparate animale, snacksuri si bauturi. Chipsurile, popcornul preparat la microunde, feliile de pizza, aripioarele si copanele de pui comandate de la un restaurant de tip fast-food, dulciurile, sucurile acidulate sau berea sunt exemple de alimente care conduc foarte des la ingrasare pe timp de toamna, cand vizionarea televizorului devine o activitate principala in timpul liber.
Pentru evitarea acestor gustari periculoase si hipocalorice, puteti sa
- Inlocuiti variantele mai sus mentionate cu optiuni sanatoase, precum popcornul preparat fara grasimi, fructe deshidratate, ceaiuri neindulcite, limonade, legume si fructe proaspete;
- Dozati cu atentie portiile si sa consumati deliciile culinare preferate din farfurii mici, pentru un mai bun control al caloriilor ingerate;
2. Alimentele procesate din carne
Targurile traditionale si sarbatorile tematice de toamna incep sa promoveze multe alimente procesate din carne, asa cum sunt carnatii, surse bogate de grasimi animale care nu sunt doar bogate in calorii, ci si periculoase pentru sanatatea cardiaca (cresc semnificativ nivelul colesterolului in corp).
Pentru a evita consecintele negative ale consumului de alimente procesate din carne, puteti fie sa le evitati in totalitate, fie sa le pregatiti fara grasimi adaugate, neasociate cu carbohidrati si zaharuri si in portii mici (nu mai mari de dimensiunea unei palme intinse).
3. Tocanitele grase din carne
Daca pe timp de vara, aceste preparate culinare nu pareau atat de apetisante, vremea mai rece de afara de readuce in atentia gurmanzilor de pretutindeni. Consumul tocanitelor grase din carne trebuie sa fie unul moderat, intrucat un singur bol insumeaza aproximativ 500 de calorii, chiar mai mult decat atat, daca se foloseste carne cu slanina sau toppinguri cu branza si cascaval.
Tocanitele din carne pot lua si un chip mai sanatos, daca sunt pregatite cu ingrediente mai dietetice carne slaba de pui sau curcan, fasole, legume, ierburi aromatice si branza degresata presarata deasupra.
Multe persoane cred ca toate preparatele culinare denumite supe sunt si foarte sanatoase. In realitate, cele crema, pregatite din cartofi, smantana si branza, pot constitui adevarate bombe calorice, nefiind recomandate persoanelor care doresc sa slabeasca. Asezonarea lor cu crutoane din paine alba sau taietei adauga calorii nedorite.
Cea mai buna strategie de evitare a ingrasarii este prepararea de supe usoare, cu legume si bors, singurele benefice pentru un regim alimentar care ajuta la mentinerea greutatii corporale in parametri optimi.
O placere deosebita a multora dinte noi este savurarea de bauturi calde aromate, precum specialitatile din cafea cu frisca si sosuri de ciocolatacaramel, ciocolata calda si alte variante servite de baruri si restaurante. Ele sunt surse foarte bogate de calorii, echivaland chiar si aportul caloric al dulciurilor.
De pilda, o cana de lapte cu cacao preparat in casa, fara frisca adaugata, furnizeaza circa 190 de calorii. Un cappuccino preparat cu toppinguri dulci, frisca si fulgi de ciocolata dubleaza si chiar tripleaza valoarea nutritiva a bauturii calde cu cacao simpla.
Necesitatea de savurare a bauturilor calde poate fi satisfacuta si cu ajutorul unui ceai savuros, bogat in antioxidanti si cu putine calorii. Specialitatile din cafea preparate cu lapte degresat si fara alte toppinguri pot fi o varianta mai sigura pentru mentinerea formei fizice pe timp de toamna.
O simpla vizita la un targ de toamna cu bunatati traditionale este suficienta pentru a ceda tentatiei savurarii merelor glazurate cu ciocolata, caramel, nuci etc. O portie din acest desert apetisant poate sa insumeze circa 500 de calorii.
Un desert care sa inlocuiasca merele glazurate clasice sunt feliile de mar cu sirop de artar sau miere, cu un continut de grasimi si calorii injumatatit.
Se pot prepara rapid si sunt preferate de intreaga familie odata cu instalarea sezonului rece, insa macaroanele cu branza furnizeaza 300-400 calorii pe 100 de grame. Daca nu puteti renunta la acest tip de preparat culinar, folositi paste integrale si branza degresata, pentru un aport caloric mai mic.
Tot la inceputul sezonului rece, creste interesul consumului diverselor sortimente de placinta, de la traditionala placinta de dovleac, pana la cea din branza sau mere. Aluatul, in combinatie cu umplutura si glazura acestui desert, insumeaza sute de calorii intr-o singura portie, mai ales daca se foloseste foarte mult zahar in timpul gatirii.
Sunt necesare doar 100 de calorii in plus pe zi pentru acumularea a 10 kilograme in fiecare an, de aceea alegerea cu atentie a preparatelor culinare consumate trebuie sa fie o prioritate in orice sezon, mai ales in timpul toamnei si al iernii, cand regimul alimentar tinde sa devina favorabil acumularii kilogramelor in plus.