“Fiecare om trebuie sa isi gaseasca timp sa se aseze si sa priveasca caderea frunzelor”, spunea Elizabeth Lawrence, o cunoscuta scriitoare americana.
Odata cu instalarea toamnei organimul uman incepe sa sufere modificari, deoarece toamna vine cu fluctuatii de temperatura, umiditate si de presiune atmosferica, mai putin soare, zile mai scurte, modificari in alimentatie.
Tot ca urmare a schimbarilor climatice imunitatea organismului scade, favorizand aparitia/agravarea unor unor afectiuni “de sezon”: raceala, viroza, dar si durerile de oase, articulare si/sau musculare.
Odata cu venirea anotimpului ploios si rece umezeala si frigul patrund in oase si durerile reumatice se intensifica. Alegerea terapiei potrivite pentru acestea trebuie sa tina cont de caracterele durerii.
Oricine poate suferi de dureri articulare din cand in cand, insa ne-am obisnuit sa asociem ideea de reumatism cu orice durere a articulatiilor, chiar daca aceasta poate fi cauzata de alte afectiuni acute sau cronice, precum osteoartrita, artroza sau chiar guta (de mentionat este faptul ca exista peste 100 de boli reumatice).
In timp ce osteoartrita este responsabila doar pentru inflamatia articulatiilor, afectand persoane de orice varsta, artroza afecteaza cartilagiile, persoana „suferind” de imbatranirea prematura a articulatiilor.
Cele mai frecvente simptome ale reumatismului sunt durerile, rigiditatea si inflamarea. Problema pentru cele mai multe persoane care sufera de dureri articulare si musculare o reprezinta faptul ca durerile le sunt doar ameliorate, nicidecum vindecate de diversele tipuri de remedii alopate.
Durerile articulare provocate de reumatism sunt resimtite ca un disconfort accentuat la nivelul unei anumite articulatii (incheieturile mainilor, de ex.); durerea isi poate schimba intensitatea in functie de conditiile de mediu, dupa cum este frig sau foarte cald.
Regiunile corporale in care apar neplacutele dureri articulare sunt sensibile la atingere si dureroase in timpul miscarilor. De asemenea, regiunile afectate de reumatism se pot inrosi, pot deveni fierbinti si dureroase din pricina inflamatiei.
Ayurveda considera ca principala cauza a acestor afectiuni este digestia slaba sau colonul slabit. Aceasta duce la incompleta digestie a hranei si formarea unor produsi reziduali numiti ama, care se depun la nivelul articulatiilor.
Daca se normalizeaza focul digestiv (agni), ama nu se mai formeaza. Alti factori favorizanti ai acestor afectiuni sunt reprezentati de alimentatia nesanatoasa, care cauzeaza vicierea sangelui, servirea mesei la ore tarzii, expunerea repetata la frig si la lovituri etc.
Leacul naturist cel mai cunoscut in lupta cu durerile reumatice este varza cruda. Specialistii au constatat ca varza are proprietatea de a reduce inflamatiile si durerile reumatice.
Pentru ameliorarea durerilor reumatismale sunt recomandate cataplasmele cu foi de varza (dupa ce se trece cu un sucitor peste foile de varza din care s-au scos nervurile proeminente, varza se aplica, in strat de cate trei - patru foi, direct pe locul dureros si se fixeaza cu un bandaj; se schimba de cateva ori pe zi).
De asemenea, pentru acest tip de dureri se poate administra si suc de varza, cunoscut pentru proprietatiile sale tonice, antiinflamatoare si detoxifiante. De asemenea, urzica, papadia, dar si ghimbirul, turmericul si usturoiul sunt remedii recunoscute in ameliorarea durerilor articulare.