10 afectiuni comune ale pielii in randul adultilor

Generalitati

Exista numeroase afectiuni comune ale pielii care apar in randul adultilor, fie ca este vorba despre prurit, eruptii cutanate, inflamatii, schimbari in textura sau culoare ori infectii.

Nu doar adolescenta predispune problemelor dermatologice, ci si inaintarea in varsta care atrage dupa sine diversi factori care pun in pericol sanatatea tesutului cutanat.

Pielea este cel mai mare organ al corpului si este compusa din bariere de protectie superficiale, special concepute pentru prevenirea patrunderii agentilor patogeni din mediu in organism. Pielea contine glande, terminatii nervoase si vase de sange, importante pentru functiile normale ale corpului. Cand organismul sufera, semnele de imbolnavire sunt vizibile de cele mai multe ori la nivelul pielii.

Boli de piele frecvente la adulti

1. Negii

Negii sunt mici excrescente de culoarea pielii sau putin mai inchise la nuanta, care stau atasate de tesutul cutanat si apar de regula pe gat, piept, spate, zona axilelor, sub sani sau in regiunea pelvina. Acestia tind sa se dezvolte mai frecvent in randul femeilor si persoanelor varstnice.

Din fericire, negii nu pun in pericol sanatatea si nu sunt durerosi, cu exceptia situatiei in care sunt iritati de haine sau pielea din proximitate, care realizeaza o frictiune directa asupra lor. Negii se pot indeparta prin interventii de cauterizare, congelare sau indepartare chirurgicala cu bisturiul/laserul.

2. Acneea

Contrar opiniei comune, acneea nu este o afectiune dermatologica de care oamenii scapa odata cu incheierea adolescentei. Ea poate sa ramana o problema si la varsta adulta, atunci cand porii sunt blocati de sebum, impuritati si celule moarte ale pielii, devenind inflamati si infectandu-se.

Raspandita deseori pe fata, piept, spate si fese, acneea poate fi favorizata de tulburarile hormonale sau de bacterii. O metoda de prevenire a agravarii acneei este mentinerea portiunilor afectate curate si evitarea stoarcerii cosurilor (principala cauza a infectarii suplimentare si a cicatricelor inestetice).

3. Piciorul atletului

Aceasta afectiune a pielii stabilita la nivelul degetelor membrelor inferioare este specifica varstei adulte si apare pe fondul unei infectii fungice, cu simptome care includ exfolierea pielii, roseata, pruritul, senzatiile de mancarime, aparitia basicilor si a pustulelor.

Piciorul atletului este o boala dermatologica contagioasa si apare prin purtarea pieselor de incaltaminte contaminate, mentinerea unei umezeli constante a piciorului sau deplasarea in talpile goale la piscina si vestiare comune. Afectiunea se trateaza cu lotiuni topice antifungice si, in cazurile mai severe, cu medicamente administrate oral.

4. Foliculita (umflaturile de la ras)

Foliculita se caracterizeaza prin mici umflaturi tari si iritate, care apar dupa folosirea lamei de ras, in special in cazul persoanelor cu par corporal cret. Varful ascutit al firelor de par proaspat taiate se poate reorienta catre tesutul cutanat, continuand sa creasca sub piele. In acest caz, pot sa apara iritatii, cosuri si chiar cicatrice.

Pentru prevenirea foliculitei, se recomanda un dus fierbinte inainte de ras, indreptarea lamei in directia de crestere a firelor de par si evitarea intinderii pielii in timpul barbieritului.

5. Zona Zoster

Zona Zoster debuteaza cu senzatii de arsura, mancarimi si sensibilitate crescuta a pielii, apoi dezvolta o eruptie cutanata formata din puncte proeminente ce degenereaza in vezicule dureroase, care persista aproximativ 2 saptamani.

Herpesul Zoster apare de regula pe trunchi si fese, insa el poate sa se extinda pe orice regiune a corpului. Majoritatea pacientilor cu zona zoster se vindeca, insa durerea, senzatia de amorteala si mancarimile pot persista perioade lungi de timp, de la luni intregi sau chiar ani. Tratamentul consta in administrarea de medicamente antivirale, steroizi, antidepresive si lotiunicreme topice.

6. Urticaria

Urticaria este o reactie tipica alergica sub forma de crestaturi, in care petele rosii produc deseori mancarimi, intepaturi sau senzatii intense de arsura. Urticaria poate avea dimensiuni variate, iar petele se pot uni, extindu-se pe regiuni mari ale pielii. Printre cauzele urticariei se numara administrarea unor medicamente cu efecte secundare cutanate, consumul unor alimenteaditivi alimentari, expunerea la temperaturi extreme sau infectiile. Medicamentele antihistaminice pot ameliora simptomele urticariei.

7. Psoriazisul

Psoriazisul este o eruptie cutanata necontagioasa, formata din placi rosii tari, acoperite de piele descuamata. Afectiunea se instaleaza de regula la nivelul scalpului, coatelor, genunchilor si spatelui inferior. Eruptia se poate vindeca de la sine, insa recidiveaza pe tot parcursul vietii.

Psoriazisul are cauze inca necunoscute, insa ceea ce se stie este ca sistemul imunitar produce celule cutanate in exces, printr-o reactie autoimuna. Tratamentul pentru psoriazis include medicamente aplicate direct pe piele, fototerapie, administrare de medicamente orale, tratament injectabil si infuzii.

8. Eczema

Eczema desemneaza un grup de afectiuni necontagioase caracterizate prin inflamarea pielii, inrosirea si uscarea ei, precum si declansarea pruritului. Stresul, agentii iritanti (sapunuri, detergenti etc.), alergenii sau schimbarile climatice cu factorii favorizanti ai eczemelor.

La adulti, eczema apare de obicei la nivelul coatelor si al mainilor (in palme), precum si la nivelul incheieturilor. Tratamentul se realizeaza prin administrarea de medicamente orale, tratament injectabil sau aplicarea de lotiuni topice.

9. Rozaceea

Rozaceea incepe cu o tendinta de inrosire rapida a chipului, de regula pe fondul trairilor emotionale puternice. Aceasta afectiune dermatologica specifica adultilor se poate intensifica de-a lungul timpului, devenind tot mai vizibila pe chip si insotita de vase de sange observabile cu ochiul liber.

In unele cazuri, rozaceea este insotita de piele ingrosata, umflaturi si acnee purulenta. Tratamentul este constituit din medicamente specifice sau interventii chirurgicale, precum terapia laser.

10. Alunitele

De regula maronii sau negre, alunitele pot sa apara in orice regiune a corpului, singure sau grupate. Multe dintre ele isi schimba dimensiunea si aspectul odata cu trecerea timpului, devenind mai proeminente si acoperite de par. Alunitele cu margini neregulate, pigmentate anormal sau insotite de mancarimi pot fi canceroase, de aceea este necesara o evaluare medicala a lor la orice schimbare survenita.