Medicii nutritionisti recomanda consumul de peste in mod regulat, datorita continutului sau bogat de proteine si acizi grasi esentiali omega-3, cu beneficii multiple pentru sanatate.
Publicatia de specialitate Cronicile Bolilor Reumatice prezinta un studiu care asociaza proprietatile nutritive unice ale pestelui gras cu un risc semnificativ redus de dezvoltare a bolilor reumatice.
Prepararea de retete sanatoase cu peste, de cel putin doua ori pe saptamana, poate insemna o sanatate articulara deplina.
Revista stiintifica Cronicile bolilor reumatice a publicat recent un studiu care arata ca un consum de 4 portii de peste saptamanal reduce cu 50% riscul instalarii artritei reumatoide, o afectiune care cauzeaza inflamatii deseori debilitante ale articulatiilor, dureri cronice si oboseala accentuata. Cercetatorii suedezi au descoperit ca o dieta bogata in peste poate preveni instalarea boilor reumatismale. Grasimile sanatoase omega-3 ar putea avea rolul central in protectia oaselor incheieturilor impotriva bolilor inflamatorii.
Studiul amintit a analizat starea de sanatate a unui esantion de peste 32.000 de femei, cu varsta medie de 72 de ani, care au raspuns unui chestionar initial intre anii 1987-1990 si inca unui chestionar de evaluare, dupa 10 ani. Participantele la studiu au oferit raspunsuri detaliate despre alimentele pe care le consuma regulat, precum si tipurile de peste pe care le gatesc si le mananca cel mai des.
Dintre cele 32.000 de femei, doar 205 au anuntat ca ar fi fost diagnosticate cu artrita reumatoida dupa 10 ani de la chestionarul initial. Participantele care au consumat una sau doua portii de peste saptamanal au prezentat un risc de dezvoltare a artritei mai mic cu 29%, pe cand cele care au consumat patru mese de peste saptamanal si-au redus riscul de imbolnavire cu 52%, potrivit rezultatelor studiului observational.
Medicii spun ca descoperirea cercetatorilor nu este o surpriza pentru lumea medicala, intrucat se cunoaste de decenii intregi efectul curativ al uleiului de peste in tratarea bolilor reumatismale. De aceea, expertii in sanatate spun ca pana si persoanele care nu apreciaza gustul pestelui ar putea beneficia de un risc diminuat al artritei, luand suplimente alimentare cu ulei de peste distilat molecular, intr-o doza de minimum 200 mg in fiecare zi.
Suplimentele amintite nu furnizeaza aceeasi cantitate de acizi grasi omega-3 precum carnea de peste, insa chiar si un aport moderat al grasimilor sanatoase poate sa scada riscul dezvoltarii artritei reumatoide.
Grasimile omega-3 au efecte curative in cazul afectiunilor inflamatorii si degenerative ale articulatiilor, mentinand sanatatea sistemului osos. In plus, acesti acizi esentiali blocheaza productia enzimei care distruge cartilajul osos (ca in cazul osteoartritei sau al poliartritei reumatoide). Doza recomandata de omaga-3 in cazul persoanelor care sufera de numeroasele tipuri de artrita variaza intre 3 si 4 grame pe zi.
1. Somon inabusit cu secara si pesmet
O reteta simpla cu somon este imbunatatita cu pesmet si secara. Aroma subtila de gin, ierburi aromatice si lamaie adauga un plus de savoare preparatului, iar reteta se prepara rapid, fiind perfecta chiar si pentru cina din timpul saptamanii.
Ingrediente
Adaugati intr-o tigaie pentru sotat apa si ginul, apoi asezati in centru file-ul de somon, presarand deasupra patrunjelul, mararul si zeama de lamaie. Acoperiti tigaia cu un capac si lasati totul la inabusit, timp de 6-7 minute. Verificati daca s-a gatit suficient somonul, introducand o furculita in mijloc. Transferati apoi peste pe o farfurie.
Puneti untul la topit in tigaie, la foc mediu. Adaugati pesmetul si feliile de paine maruntite, apoi amestecati continuu, pana devin maro-aurii. Luati tigaia de pe foc si adaugati caperele, hreanul si maioneza. Glazurati pestele cu mixtura si serviti preparatul cald.
2. Somon in sos de macris
O alta reteta cu peste care ajuta la prevenirea artritei reumatoide este somonul cu sos de macris, usor de preparat, in mai putin de 30 de minute. Daca nu aveti de unde sa procurati macris, il puteti inlocui cu mult mai accesibilul spanac.
Ingrediente
Preincalziti cuptorul, apoi incalziti farfuriile in care veti servi somonul, cufundandu-le in apa fierbinte. Intr-o tigaie mare, topiti bine untul, iar intre timp, puneti somonul la cuptor. Adaugati in tigaie macrisul, asmatuiul si arpagicul, lasati totul la inabusit, apoi turnati peste smantana. Lasati sa dea clocot si luati tigaia de pe foc, atunci cand sosul ramane lipit de lingura. Asezonati cu sare si piper.
Cand somonul s-a copt suficient, transferati-l pe farfuriile calde si glazurati pestele cu sosul preparat, din abundenta. Serviti cu paine toast.
Atunci cand este copt in crusta de sare, pestele ramane fraged si suculent. Pentru aceasta reteta sanatoasa pentru articulatii, se poate folosi orice tip de peste.
Ingrediente
Preincalziti cuptorul la 230 de grade Celsius. Introduceti feliile de lamaie, frunzele de patrunjel si chimenul in interiorul pestelui, fara sa il umpleti excesiv. Bateti albusurile spuma si adaugati putina sare, amestecand viguros. Presarati 1/3 din sare pe fundul tavii tapetate cu hartie de copt, apoi puneti pestele peste, ungeti-l cu albusul-spuma si acoperiti-l cu sarea ramasa, pana cand doar coada ramane expusa.
Lasati totul la copt timp de 40-45 de minute, apoi lasati pestele la racit circa 10 minute. Indepartati crusta cu un cutit, apoi taiati carnea pestelui in mai multe file-uri. Asezati-le apoi pe farfurii si asezonati cu ulei de masline, patrunjel proaspat si zeama de lamaie.