Calvitia este pierderea masiva a firelor de par de la nivelul scalpului, cu cauze diverse, de la predispozitia ereditara, pana la anumite afectiuni care impiedica regenerarea naturala a parului.
Exista o serie intreaga de idei preconcepute despre adevaratele motive ale calvitiei la barbati, de aceea un tratament corect pentru aceasta problema necesita un consult medical de specialitate, care sa depisteze adevaratele cauze ale pierderii parului.
Calvitia este mai frecventa in randul barbatilor, desi poate sa afecteze atat femeile, cat si copiii. In mod normal, fiecare persoana pierde zilnic intre 100 si 150 de fire de par, 90% dintre acesta regenerandu-se constant, prin cresterea unui nou fir intr-un folicul functional. Parul creste cu circa 2 centimetri pe luna, insa aceasta rata descreste odata cu inaintarea in varsta.
Calvitia se instaleaza atunci cand anumiti factori interfereaza cu procesul natural de inlocuire a firelor de par pierdute, impiedicand regenerarea firelor capilare si conducand la decoperirea graduala a scalpului.
Parul creste in 3 faze principale:
- faza Anagena acopera 85% din procesul de regenerare a parului;
- faza Catagena acopera circa 1% din procesul de regenerare a parului;
- faza Telogena acopera circa 14% din procesul de regenerare a parului;
Asadar, in etapa Anagena parul creste activ, in cea Catagena (de o durata scurta) foliculii inceteaza sa formeze noi fire de par, iar in faza Telogena, firele de par se afla intr-un moment de mentinere (odihna). La finalul celei de-a treia faze, foliculii intra din nou in faza Anagena, dand nastere unor noi fire de par.
Orice factor care intervine in regenerarea ciclica a parului determina instalarea calvitiei, o problema cu care se confrunta cel mai des barbatii, mai ales odata cu inaintarea in varsta. Aproximativ un sfert din barbati incep sa-si piarda parul pana la data de 30 de ani, iar doua treimi din populatia masculina sufera deja de calvitie pana la 60 de ani.
Factorii ereditari, deficientele nutritionale, efectele secundare ale medicamentelor sau stresul pot juca un rol esential in aparitia calvitiei la barbati.
- Predispozitia genetica. Mai mult de 95% din motivele pierderii parului la barbati se datoreaza alopeciei androgenetice, numita si calvitia mostenita pe linie ereditara masculina. Barbatii care mostenesc aceasta predispozitie genetica prezinta retragerea liniei parului de la nivelul fruntii catre crestetul capului, precum si subtierea parului din crestet si aparitia unei zone descoperite a scapului in aceasta zona. In cele din urma, capul ramane acoperit de par doar in partile laterale. Calvitia totala la barbati este foarte rara.
- Excesul de testosteron. In legatura directa cu alopecia androgenetica este si excesul de testosteron, mostenit genetic, care determina o sensibilitate crescuta a firelor de par la dihidrotestosteron, un compus al hormonului masculin amintit. Sub efectul acestei substante, foliculii devin nefunctionali si cu o durata de viata mai mica, ajungand sa produca doar un puf aproape insesizabil la prima vedere.
- Telogen effluvium. Aceasta tulburare apare cand un soc suferit de procesul natural de regenerare a parului determina radacinile acestuia sa intre in mod fortat in faza Telogen, cea a odihnei in crestere. In aceasta situatie, pana la 70% dintre firele de par de pe scalp ajung sa cada in numar mare, de regula dupa circa 2 luni de la declansarea procesului degenerativ. In timp ce caderea suvitelor intregi de par poate fi extrem de frustranta, parul poate sa creasca la loc in cele din urma, fara luarea unei masuri speciale. Telogen effluvium poate fi cauzata de
- o boala grava manifestata prin febra ridicata sau infectie puternica;
- o boala cronica (disfunctii ale tiroidei, de pilda);
- o interventie chirurgicala dificila;
- anumite medicamente (anticoagulante, chimioterapice, medicamente pentru tratarea gutei);
- carente de proteine sau exces de vitamina A in dieta;
- deficiente de fier;
- Alopecia aerata. O forma extrem de rara a calvitiei la barbati, alopecia aerata este o boala autoimuna prin care anticorpii ataca foliculii firelor de par. In aceasta situatie, apar portiuni neregulate de scalp dezgolit, de dimensiunea unei monede sau chiar mai mari. In unele cazuri izolate, aceste puncte de calvitie se extind la nivelul intregului scalp. Alopecia aerata este o afectiune ciclica, ceea ce inseamna ca parul poate sa creasca si sa cada periodic, la anumite intervale de timp dificil de aproximat.
- Alopecia cicatriciala. Specialistii nu cunosc cauzele acestei afectiuni rare, insa mecanismul sau implica aparitia de inflamatii in jurul foliculilor. Simptomele alopeciei cicatriciale sunt pruritul (mancarimile) sau durerile la nivelul zonei afectate, urmate de pierderea permanenta a firelor de par si aparitia de cicatrice.
Din pricina complexitatii factorilor care declanseaza calvitia la barbati, au luat nastere mai multe mituri despre cauzele reale ale acestei probleme. Solicitarea opiniei unui specialist poate sa ofere o perspectiva reala si corecta asupra motivelor care stau in spatele primelor simptome ale pierderii parului. Printre cauzele false invocate in cazul calvitiei la barbati se numara
- Samponarea zilnica. Contrar opiniei populare, spalarea rara a parului poate contribui la pierderea parului. Acumularea impuritatilor, a sebumului si a matretii la radacina firelor de par poate sa impiedice activitatea normala a foliculilor.
- Excesul de carbohidrati in dieta. Expertii sustin ca un aport bogat de carbohidrati in alimentatie nu influenteaza ciclul natural de crestere a parului.
- Viata sexuala foarte activa. Un mit popular spune ca doar barbatii cu o activitate sexuala intensa pot ajunge sa sufere de calvitie, insa aceasta teorie nu are nicio baza stiintifica menita sa o sustina.
- Purtarea de caciuli, sepci sau palarii. Din nou, specialistii nu considera ca exista o legatura reala intre purtarea regulata a sepcilor sau a caciulilor si instalarea calvitiei la barbati.