Mancatul excesiv se refera la obiceiul de a consuma alimente intr-o maniera exagerata, in raport cu necesitatile reale ale organismului de energizare, care conduce la supraponderalitate si obezitate. Consumul prea mare de hrana poate avea cauze emotionale si este deseori un simptom al tuburarilor alimentare.
Multe persoane care mananca excesiv o fac pentru a redobandi un echilibru psihic atunci cand sunt stresate, sufera de depresie sau stari profunde de nefericire cauzate de diverse evenimente ale vietii. Mancatul excesiv poate avea, de asemenea, cauze care nu au legatura cu instalarea unui confort emeotional, ci mai degraba cu obiceiuri cotidiene gresite sau lucruri efectuate in mod inconstient, care afecteaza apetitul alimentar si conduc la supraalimentare.
Deseori, cauzele mancatului excesiv vin dintr-o relatie nociva cu hrana, care ar trebui sa fie privita strict ca pe o necesitate a organismului de a-si primi nutrientii esentiali pentru a functiona in mod corect. Medicii nutritionisti constata un set de motive frecvente care se ascund in spatele obiceiului pacientilor de a manca in exces, multe dintre ele usor de combatut si de exclus din regimul zilnic de viata.
1. Neglijarea micului dejun
Micul dejun este numit, pe buna dreptate, cea mai importanta masa a zilei. Alimentele consumate dimineata sunt cele care asigura organismului energia de care are nevoie, dar si cele metabolizate cel mai bine, gratie efortului depus pe parcursul zilei.
Multe persoane considera, in mod eronat, ca a sari peste micul dejun inseamna a scapa de calorii in plus din mesele zilnice. In realitate, privarea corpului de nutrienti in prima parte a zilei produce o intensificare a senzatiei de foame dupa pranz, care determina aproape intotdeauna mancatul excesiv in cea de-a doua parte a zilei. In plus, in lipsa micului dejun, puteti fi tentat sa consumati gustari nesanatoase, care adauga multe calorii excedentare meselor principale de la pranz si cina.
2. Mancatul emotional
Placerea produsa de consumul unor alimente agreabile poate determina creierul sa asocieze mancatul cu dobandirea unei alinari emotionale. Sigur ca aceasta metoda de restabilire a starii de bine a psihicului functioneaza doar temporar, producand ulterior mai mult rau, decat bine in timp, kilogramele in plus se acumuleaza, imaginea de sine are de suferit, apar stima de sine scazuta si anxietatea, prin urmare asa-zisa vindecare emotionala se transforma, de fapt, intr-un factor extrem de nociv pentru echilibrul mental.
Medicii nutritionisti isi sfatuiesc pacientii care mananca pe fond emotional ca, inainte sa consume hrana, sa se intrebe Imi este cu adevarat foame si sa isi raspunda sincer, ascultandu-si corpul.
3. Mancatul din plictiseala
Un alt motiv frecvent al mancatului emotional este plictiseala. Multi oameni supraponderali obisnuiesc sa manance pentru a-si umple timpul liber, deoarece nu se simt provocati de un alt stimul si cauta sa obtina placere pe calea papilelor gustative.
Solutia in acest caz este sa va dedicati altor activitati placute, precum cititul, vizionarea unui film, implicarea intr-un hobby sau chiar exercitiile fizice.
4. Mancatul in locuri nepotrivite
Comoditatea care predomina in vietile oamenilor in era tehnologiei a condus la formarea unui obicei foarte nociv, inca de la varste fragede mancatul in fata televizorului sau al computerului, nicidecum la masa din bucatarie. Acest lucru se intampla deoarece multe persoane nu sunt cu adevarat concentrate in procesul hranirii, mananca folosindu-si reflexele, astfel incat sa isi poata indrepta atentia catre serialul preferat.
Aceasta greseala majora mijloceste ingerarea de calorii excesive, deoarece hrana ajunge in corp fara niciun fel de control rational. Din acest motiv, este foarte important ca mancatul sa fie o activitate exclusiva, desfasurata in bucatarie, fara surse de distragere a atentiei care ar putea permite consumul mancarii preferate in cantitati foarte mari.
5. Impartirea gresita a portiilor
Portiile pe care multe persoane le considera necesare pentru a se satura sunt, de cele mai multe ori, prea mari. Perceptia personala despre cantitatea de hrana care ajunge in farfurie poate sa varieze drastic, pana intr-o extrema a supraalimentarii. Inca din copilarile, se intampla ca portiile de mancare sa fie prea generoase, iar viziunea exagerata sa ramana apoi constanta de-a lungul vietii.
O metoda buna de a aproxima cat de mult ar trebui sa mancati la fiecare masa este sa nu permiteti ca portiile sa fie mai mari decat pumnul strans. O alta solutie de reducere a portiilor este utilizarea farfuriilor de mici dimensiuni, astfel incat mai putina mancare sa umple o farfurie. Din punct de vedere psihic, veti avea senzatia ca mancati mai mult.
6. Confundarea senzatiei de foame cu cea de sete
In mod surprinzator, semnalele pe care organismul le transmite la resimtirea senzatiilor de foame si de sete se pot confunda, in cazul unor persoane. Mai mult decat atat, pacientii supraponderali sunt cei care beau foarte putina apa, semn ca isi potolesc setea mancand, crezand ca organismul le cere, de fapt, hrana.
O metoda de contracarare a acestui fenomen neplacut este sa beti atunci cand simtiti ca se instaleaza senzatia de foame, sa asteptati 20-30 de minute, ca abia apoi sa va hraniti, daca apetitul alimentar persista.
7. Mancatul in cuplu
Doi indragostiti care ajung sa locuiasca impreuna isi vor imprumuta reciproc obiceiurile alimentare. Asadar, daca unul dintre acestia mananca excesiv, celalalt ii va copia in cele din urma comportamentul alimentar. Din pacate, obiceiurile proaste sunt deseori imitate mai des, decat cele bune.
Solutia in acest caz este ca fiecare membru al cuplului sa isi pastreze modul de hranire, incercand totodata o schimbare sanatoasa impreuna, in care mancatul excesiv sa fie un obicei abandonat.
8. Mancatul social
Mancatul social se petrece in grupurile de prieteni si cunostinte, de multe ori la restaurant, cand socializarea este insotita de comandarea unui meniu generos. Portiile servite in oras sunt intotdeauna foarte mari, iar preparatele populare au un numar important de calorii.
Daca nu puteti sa mancati mai rar la restaurant, incercati sa impartiti portia cu un prieten sau cu partenerul de viata. O alta solutie ar fi sa consumati doar jumatate din mancare si sa luati restul la pachet, acasa.