Divortul parintilor poate avea consecinte directe asupra sanatatii copiilor, atat din punct de vedere mental, cat si fizic.
Cercetatorii Universitatii Rice din Houston, Texas, au descoperit ca minorii care traiesc alaturi de ambii parinti biologici prezinta o rata a incidentei obezitatii semnificativ mai mica, decat copiii crescuti de un sigur parinte sau de parinti adoptivi.
Prin urmare, se poate stabili o legatura directa intre riscul crescut de obezitate infantila si separarea parintilor.
Oamenii de stiinta americani care au analizat cazurile de obezitate infantila in randul famiilor destramate au ajuns la concluzia ca minorii tulburati de divortul parintilor au mai putine resurse pentru a se dezvolta armonios, din punct de vedere emotional si financiar. Cei mici se adapteaza cu greu schimbarilor majore din viata lor, fiind deseori lipsiti de atentia si supravegherea pe care ar fi primit-o in mod normal de la ambii parinti biologici.
Copiii cu parinti divortati petrec mai mult timp singuri acasa, avand tendinta sa consume hrana de proasta calitate si sa se refugieze in jocurile video, decat sa se joace afara cu alti copii. Parintii singuri au mai putin timp pentru a pregati mancare sanatoasa in casa, apeland deseori la serviciile de catering sau servirea mesei la restaurantele de tip fast-food.
Privirea hranei ca pe sursa de confort este o alta problema pregnanta in cazul copiilor cu parinti divortati. Cei mici au o predispozitie crescuta catre asocierea mancarii cu reechilibrarea emotionala, imitand de multe ori comportamentul parintelui divortat, care el insusi isi gaseste consolarea in preparate grase sau bogate in calorii, dulciuri si bauturi nesanatoase.
Atat copiii, cat si parintii cu un mariaj esuat, pot intra intr-un cerc vicios al stilului de viata periculos pentru sanatate. Divortul parintilor provoaca, de cele mai multe ori, urmatoarele consecinte asupra minorilor
- Pierderea sentimentului de siguranta emotionala. Copilul este predispus anxietatii, depresiei, furiei si singuratatii.
- Instalarea unui climat familial disfunctional. Copilul nu mai este indrumat sa respecte un program de masa regulat, consumand deseori hrana nesanatoasa in fata televizorului.
- Achizitionarea de hrana de tip fast-food din pricina lipsei banilor. Declinul venitului lunar al casei poate sa conduca la achizitionarea de produse ieftine, de tip fast food, in locul celor sanatoase, dar mai scumpe.
- Neglijarea copilului din lipsa timpului. Mama sau tatal singur cu un copil in ingrijire isi asuma ore suplimentare la serviciu pentru a-si asigura existenta, avand mai putin timp pentru a-si supraveghea copilul.
- Conflictul dintre parintii divortati afecteaza procesul educarii copilului. Atunci cand doi fosti parteneri de viata isi folosesc copilul ca pe o arma de razbunare, cel mic are de suferit, atat emotional, cat si in privinta dezvoltarii sale normale.
Specialistii atrag atentia asupra necesitatii instituirii unor masuri de prevenire a obezitatii infantile dupa divort, alaturi de alte probleme psihologice ale minorilor, mai ales in era alimentatiei nesanatoase, a sedentarismului si a interactiunilor sociale dificile.
Parintii care divorteaza pot sa isi protejeze copilul inainte, in timpul si dupa separare, astfel incat acesta sa beneficieze in continuare de o crestere normala si armonioasa. Iata cum puteti proceda, daca va regasiti in aceasta situatie delicata
- Insuflarea de mecanisme de adaptare sanatoase. In cazul in care copilul este trist sau confuz, incurajati-l sa isi exteriorizeze trairile, in loc sa isi transpuna suferinta in comportamente periculoase (printre care se numara abuzul alimentar, izolarea sociala etc.). Permiteti copilului sa isi manifeste intocmai sentimentele, fara sa il cenzurati, asigurandu-l ca nu il veti judeca aspru pentru conduita sa.
- Angrenarea copilului in activitati placute. Ajutati copilul sa fie activ si implicat in cercuri sociale, oferindu-i posibilitatea de a iesi in lume si de a face miscare. Cursurile de dans, practicarea unui sport sau voluntariatul sunt optiuni demne de luat in calcul si cai prin care cel mic poate sa aiba o preocupare si sa gaseasca surse de satisfactie in afara locuintei, dar mai ales a bucatariei.
- Conceperea unui plan alimentar echilibrat. Daca nu cumparati prajituri, snacksuri pline de grasimi sau pizza, copilul nu va avea acces la aceste alimente. Inlocuiti bauturile acidulate cu sucuri naturale fara adaos de zahar. Umpleti frigiderul cu legume, cereale integrale si fructe. Transformati pastele si dulciurile in mici delectari culinare ocazionale, nu alimente de baza in meniul zilnic.
- Mentinerea unui climat echilibrat. Chiar si dupa divort, colaborati cu fostul partener si incercati sa respectati regulile sanatoase de viata, precum mesele ocazionale in familie, regulile casei pentru un comportament corect, impunerea disciplinei in mod similar etc. Cand un parinte incearca sa cumpere dragostea copilului cu daruri materiale si favoruri de incalcare a disciplinei normale, cel mic va avea cel mai mult de suferit.
- Respectarea acelorasi reguli de comportament. Asteptarile similare ale parintilor privind ora de culcare, efectuarea temelor de la scoala si alimentatia reduc in mod considerabil anxietatea copilului. Pe cat posibil, ramaneti pe aceeasi lungime de unda in privinta modului in care educati si indrumati minorul, astfel incat acesta sa resimta cat mai putin schimbarea din viata lui.
- Solicitarea ajutorului specializat. Cand copilul pare ca nu face fata cu bine divortului parintilor, manifestandu-se anormal si refuzand interactiunea armonioasa cu unul sau ambii parinti, devine necesara interventia unui specialist. Medicul pediatru poate sa constate daca micutul sufera tulburari fiziologice de pe urma separarii parintilor, iar un psihoterapeut specializat in psihologia infantila poate sa ofere un ajutor foarte important atat copilului, cat si parintilor, in depasirea momentului dificil si reluarea cat mai rapida a unui mod de viata firesc.