Idei de preparare si servire sanatoasa a alimentelor pe gratar in timpul verii

Generalitati

Prepararea alimentelor pe gratar, o posibilitate accesibila tuturor pe timpul verii, are un impact puternic asupra calitatii hranei consumate.

Metodele de gatit pe gratar au si ele mici secrete care menajeaza starea de sanatate si exclud aportul excedentar de grasimi si zaharuri, substante care predispun ingrasarii si imbolnavirii organismului.

Din fericire, exista intotdeauna cai inteligente de a inlocui ingredientele greu digerabile si pline de calorii, cu alternative nutritive si sigure pentru mentinerea unei forme fizice optime.

Carnea slaba, fructele, legumele si apa plata aromatizata cu felii de fructe sau de castravete transforma orice gratar intr-o sursa de nutrienti benefici, si nu de grasimi si calorii in exces.

Avantajele pregatirii alimentelor pe gratar

Toate tipurile de carne pregatite pe gratar ajung sa furnizeze mult mai putine grasimi atunci cand sunt consumate, deoarece straturile grase sunt topite de temperaturile ridicate si se scurg la baza gratarului.

De asemenea, hrana preparata pe gratar are mai putine calorii decat cea pregatita prin prajire sau inabusire, motiv pentru care este recomandata in toate planurile nutritionale destinate pierderii in greutate.

Alimentele gatite pe gratar, asigurand un aport redus de grasimi, contribuie la diminuarea nivelului de colesterol rau din sange (LDL), asadar imbunatatesc sanatatea cardiovasculara. Numeroase boli frecvente, precum atacul cerebral, obezitatea, afectiunile cardiace, hipertensiunea arteriala sau diabetul de tip II, nu mai sunt o amenintare daca regimul alimentar se bazeaza pe hrana gatita corespunzator.

Preparatele gatite pe gratar ajuta ingredientele sa isi pastreze proprietatile nutritive aproape intacte (spre deosebire de alte metode de gatit), intrucat expunerea in fata temperaturilor ridicate este limitata. Astfel, alimentele raman in continuare hidratate, cu vitaminele nealterate.

Metode de gatit sanatoase a alimentelor pe gratar

Nu doar carnea foarte grasa sau intens procesata poate fi gustoasa, odata gatita pe gratar. Carnea de pui, peste si curcan, precum si carnatii pregatiti din carne slaba, sunt optiuni sanatoase pentru retetele perfecte cu preparare pe gratar.

Legumele si fructele proaspete pot fi garnituri excelente intr-un meniu de vara sanatos, daca sunt coapte pe gratar. Pentru intensificarea aromei, puteti folosi legume si cereale precum ceapa, ardeiul gras sau porumbul.

Feliile de rosii si vinete sau ardeiul iute pot fi invelite in folie de aluminiu, pentru a ramane suculente cand sunt gatite pe gratar. Se pot alinia legumele preferate pe o folie de aluminiu mai mare, pentru a fi stropite cu apa si asezonate cu ierburi aromatice diverse (marar, busuioc, cimbru, oregano, rozmarin etc.). Aceasta metoda nu permite doar gatirea alimentelor sanatoase intr-un mod benefic organismului, ci si curatarea mai usoara a gratarului.

Fructele sunt si ele delicioase daca sunt coapte pe gratar. Pepenele verde poate fi gatit pe gratar si caramelizat intr-un sos preparat din miere, lamaie verde si un praf de sare. Piersicile, perele si ananasul, taiate felii, se pot transforma in deserturi apetisante pe gratar, intrucat gustul lor dulce se intensifica in mod considerabil, iar textura devine mai cremoasa.

Alte metode sanatoase de gatit a alimentelor pe gratar implica substituirea preparatelor grase cu alternative slab calorice

- Inlocuirea sosului de maioneza, smantana sau branza cu iaurt degresat, aromatizat cu usturoi si condimente;

- Inlocuirea maionezei si a smantanii din retete cu iaurtul grecesc, suficient de dens pentru a nu compromite preparatele specifice;

- Adaugarea de piure si sirop de fructe in retetele de desert, in locul margarinei, untului sau uleiului;

- Utilizarea a doua albusuri de ou in locul unui ou intreg, in retetele pentru feluri principale sau prajituri;

Metode sanatoase de servire a mesei dupa pregatirea gratarului

La fel de importante sunt si metodele de servire a mesei, dupa prepararea alimentelor pe gratar. Iata de ce este recomandat sa tineti cont, in acest sens

- Utilizarea farfuriilormici. Atunci cand alimentele sunt asezate in farfurii mai putin incapatoare, din punct de vedere psihologic aveti impresia ca mancati, de fapt, mai mult.

- Umplerea farfuriilor cu fructe si legume. Acoperiti 80% din farfurie cu garnitura de legume, salata sau fructele preparate pe gratar si completati ulterior spatiul cu carnea sau deserturile disponibile.

- Evitarea sosurilor cremoase. Dressingurile pentru salate si paste cu consistenta cremoasa au intotdeauna o concentratie mare de calorii si grasimi. Alegeti alternative pe baza de otet si zeama de lamaie, la fel de gustoase si benefice digestiei.

- Consumul diversificat de alimente. Pentru satisfacerea poftelor culinare si mentinerea unui control asupra caloriilor ingerate, va puteti permite sa gustati din toate preparatele, insa nu mai mult de o lingura din fiecare.

Alegerea bauturilor, mai ales cand sunt consumate concomitent cu alimentele, este si ea esentiala in mentinerea starii de sanatate si a greutatii corporale. Bauturile reci precum sucurile acidulate, ceaiul indulcit sau limonada sunt surse ascunse de calorii, care se adauga peste cele ingerate deja din alimentele solide.

Apa plata ar trebui sa fie prima optiune intotdeauna, putand fi transformata in bautura racoritoare sanatoasa, prin aromatizarea ei cu felii de fructe proaspete sau castraveti.

Cat despre bauturile alcoolice, cele mai putine calorii sunt continute de vin (rezumati-va la un pahar, maximum doua) si de berea blonda. Cocktailurile sunt de evitat, intrucat contin amestecuri de diverse bauturi alcoolice si sosuri dulci, deci insumeaza chiar mai multe calorii decat bauturile racoritoare obisnuite. Apa tonica nu este nici ea o optiune inofensiva, fiind bogat calorica.

De asemenea, daca doriti sa consumati mai mult de un pahar de alcool, incercati sa renuntati la desert. In acest fel, reusiti sa obtineti placerea culinara la care ravniti, fara sa fiti in pericol de ingrasare sau imbolnavire.