7 raspunsuri importante pentru cele mai frecvente intrebari despre scleroza multipla

Generalitati

Scleroza multipla este o afectiune cronica a sistemului nervos central, principala retea de nervi care transporta informatiile transmise de organele corpului catre creier, de-a lungul coloanei vertebrale.

Atunci cand axonii (principalele linii de transmisie ale sistemului nervos) sunt afectati, apare scleroza multipla, in urma distrugerii graduale a tesutului care protejeaza fibrele nervoase, numit mielina.

In general, scleroza multipla este recurent-remisiva, cu simptome care se acutizeaza si se tempereaza succesiv. Mai exista si alte tipuri de scleroza multipla secundar-progresiva, primar-progresiva si progresiva-recidivanta.

Scleroza multipla este o boala dizabilitanta, momentan incurabila. Oamenii de stiinta fac eforturi constante de a dezvolta noi variante de tratament care sa dea o speranta de vindecare persoanelor afectate de aceasta afectiune cronica.

Intrebari frecvente si raspunsuri despre scleroza multipla

Intrucat simptomele variaza de la un individ la celalalt, iar manifestarile clinice pot fi usor atribuite altor afectiuni, scleroza multipla este o boala cronica dificil de recunoscut si gestionat eficient de la primele sale semne.

Urmatoarele intrebari si raspunsuri despre scleroza multipla va ofera o viziune specifica despre implicatiile bolii si variantele disponibile de tratament.

1. Cum va puteti da seama ca suferiti de scleroza multipla?

Intrucat nu exista un singur test medical care sa diagnosticheze boala, scleroza multipla este dificil de identificat, chiar si de medicul specialist. Cu toate acestea, exista un set de semne si simptome care apar in majoritatea cazurilor diagnosticate, ce va pot oferi o pista orientativa cand intervine o suspiciune in acest sens. Primele simptome ale sclerozei multiple sunt:

- senzatie de amorteala si furnicaturi la nivelul corpului, deseori la un brat sau la un picior;
- stari de ameteala, vertij si oboseala nejustificate;
- vedere incetosata, dublata sau pierderea vazului;
- paralizie;

Medicii utilizeaza mai multe teste care sa excluda alte posibile afectiuni cu simptome similare, printre care se numara examenul fizic si evaluarea istoricului medical, RMN-ul cerebral sau al coloanei vertebrale, prelevarea fluidului cerbrospinal si teste de masurare a reflexelor, pentru evaluarea vitezei de reactie a conexiunilor cerebrale.

Pentru stabilirea diagnosticului de scleroza multipla, pacientul trebuie sa fi inregistrat minimum doua episoade de simptome tipice, ambele mai persistente de 24 de ore si aparute la o distanta de cel putin o luna. De asemenea, este necesar sa existe semne de leziuni in mai mult de o regiune a creierului sau a coloanei vertebrale.

2. Cum ajungeti sa suferiti de scleroza multipla?

Cauzele exacte ale sclerozei multiple nu sunt pe deplin cunoscute de oamenii de stiinta, insa boala pare sa apara atunci cand sistemul imunitar reactioneaza in mod gresit si ataca mielina care protejeaza fibrele nervoase. Acest tip de reactie poate surveni in urma unei infectii virale, de pilda.

Cel mai expuse sclerozei multiple pot fi persoanele:

- cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani;
- caucaziene (riscul este dublu, comparativ cu alte rase);
- de sex feminin (cazurile de pacienti de sex feminin sunt de 2-3 ori mai frecvente decat cele ale sexului opus);
- care locuiesc in zone cu clima temperata;
- care au mai avut in familie cazuri de scleroza multipla;

3. Care este specialistul care va poate diagnostica si trata scleroza multipla?

Medicul neurolog este specialistul instruit in diagnosticarea si tratarea sclerozei multiple. Medicul de familie poate suspecta o tulburare la nivelul sistemului nervos si va poate indruma catre sectia de neurologie si medicul capabil sa va asiste corespunzator.

4. Cum puteti trata scleroza multipla?

Scleroza multipla nu este o boala care se poate vindeca propriu-zis, insa simptomele sale pot fi controlate, astfel incat calitatea vietii sa nu fie afectata pe deplin. Printre medicamentele prescrise pentru gestionarea manifestarilor sclerozei multiple se numara

- injectiile cu interferon beta 1-a, interferon beta 1-b, acetat de glatiramer, natalizumab sau mitoxantrona;
- administrarea orala a medicamentului pe baza de fingolimod;
- administrarea de steroizi pentru reducerea inflamatiilor;
- fizioterapia, logopedia, terapia ocupationala si terapia prin grupuri de sprijin;
- gimnastica pentru mentinerea tonusului muscular;

5. Cum puteti evita recurenta sclerozei multiple?

Din pacate, scleroza multipla este o afectiune ce dureaza intreaga viata, iar circa 85% dintre pacienti prezinta recurente ale episoadelor bolii care alterneaza faza simptomelor exacerbate cu cea a perioadei de stabilitate (remisie). Pe masura ce scleroza multipla avanseaza in gravitate, momentele in care simptomele inceteaza sa apara sunt tot mai putin frecvente.

In schimb, cu un plan de tratament bine pus la punct, miscare, alimentatie echilibrata si combaterea stresului, viata cu scleroza multipla poate fi confortabila.

6. Cum puteti primi ingrijirea si indrumarea de care aveti nevoie?

Monitorizarea si tratarea sclerozei multiple presupun o relatie de colaborare pe viata cu specialistii instruiti in acest sens. Asadar, construiti o legatura bazata pe incredere cu medicul neurolog, asistentele medicale si alte cadre medicale cu care intrati in contact, tineti o evidenta scrisa a simptomelor si masurilor luate pentru atenuarea lor, intrebati in permanenta medicul curant ce puteti face pe ameliorarea starii de sanatate si respectati intocmai rigorile impuse de tratarea continua a acestei afectiuni cronice.

7. Cum puteti afla daca scleroza multipla va va predispune dizabilitatilor?

Intrucat scleroza multipla este o boala impredictibila si complexa, ea are un impact diferit asupra pacientilor. Daca afectiunea debuteaza inainte de varsta de 30 de ani, capacitatile motorii si de prestare a muncii nu sunt afectate suficient de mult, incat sa fie necesara izolarea sociala. Dupa varsta de 50 de ani, anumite functii de baza ale organismului se pot pierde progresiv, pana la dizabilitati importante.