Semnele distinctive de la nivelul gurii sunt sugestive in raport cu starea de sanatate.
Simptomele care apar la nivelul cavitatii bucale indica de multe ori instalarea unor afectiuni in alte regiuni ale corpului, de aceea medicii recomanda pacientilor sa nu ignore niciodata semnalele transmise de organism prin intermediul problemelor de sanatate orala.
Numeroase studii au aratat ca oamenii cu afectiuni gingivale sunt mai predispusi afectiunilor cardiace, decat persoanele cu gingii sanatoase. Tot gingiile si tulburarile care apar la acest nivel au o legatura stransa cu alte boli inflamatorii sau cronice.
Foarte multe boli ale organelor vitale au un impact direct asupra dintilor, gingiilor si cavitatii bucale. Imediat ce observati anumite simptome anormale la nivelul gurii, solicitati un set complet de analize deoarece sursa imbolnavirii poate sa depaseasca granita problemelor de sanatate orala.
1. Sangerarea gingiilor
Nu de putine ori, sangerarile gingivale indica tulburari hormonale, intrucat receptorii hormonali se afla integrati in tesutul gingiilor. Din acest motiv, femeile insarcinate se confrunta uneori cu sangerari la acest nivel, care nu sunt cauzate de cariile dentare, ci de firescul dezechilibru hormonal tipic perioadei de sarcina.
Femeile aflate in perioada menstruala sunt de asemenea susceptibile sangerarilor gingivale, de aceea nu se recomanda efectuarea tratamentelor stomatologice la menstruatie.
2. Inrosirea colturilor gurii si umflarea limbii
Cand colturile gurii se inrosesc vizibil, fara o alta explicatie aparenta, poate exista o deficienta in vitamina B6. De asemenea, limba umflata, cu suprafata lucioasa si intens pigmentata, indica o posibila carenta in fier. Tot aspectul limbii poate fi un indiciu pentru instalarea anemiei, daca limba are o nuanta palida, decolorata.
3. Craparea dintilor
Persoanele care sufera de bruxism (scrasnirea dintilor in timpul somnului) au deseori dintii crapati, din pricina frictiunii puternice la care este supusa dentitia. O alta cauza a dezagregarii dentare, sesizata de medicii stomatologi, este secretia stomacala excesiva de acid, care afecteaza integritatea dintilor.
Refluxul gastroesofagian determina transferul acizilor stomacali din esofag in cavitatea bucala, unde structurile dure ale dintilor sunt atacate de acidul gastric si de pH-ul scazut al salivei, producandu-se erodarea smaltului dentar. Dintii care isi schimba aspectul din aceasta cauza arata similar stancilor de pe malul marii, dupa ani in care valurile s-au izbit puternic de acestea.
4. Afectiunile gingivale
Afectiunile gingivale pot fi un simptom al diabetului, boala cronica ce slabeste rezistenta organismului in fata infectiilor. Nivelul ridicat al glicemiei in sange creste riscul dezvoltarii de afectiuni gingivale. In plus, bolile de la nivelul gingiilor fac mai dificil controlul glicemiei, de aceea ingrijirea acestora prin igiena dentara regulata si vizita stomatologica anuala sunt masuri extrem de importante pentru starea generala de sanatate.
5. Uscarea cavitatii bucale si a limbii
Uscarea excesiva a cavitatii bucale si a limbii poate indica o afectiune mai rar intalnita - sindromul Sjogren, prin care sistemul imunitar ajunge sa atace ductele lacrimale si glandele salivare, producand uscarea cronica a ochilor si a gurii (xerostomia).
Odata ce productia de saliva scade dramatic, dintii si gingiile nu mai sunt protejati de bacteriile care produc carii si gingivita. O cavitate bucala uscata este mai susceptibila caderii dintilor si afectiunilor gingivale.
6. Aparitia respiratiei urat mirositoare
Respiratia urat mirositoare nu este doar un simptom stanjenitor, ci si un semn al afectiunilor stomacale, mai ales daca halena apare chiar daca va spalati in mod regulat pe dinti si folositi ata dentara. Extinderea bacteriilor de la nivelul stomacului se poate manifesta prin respiratie neplacuta, chiar si in conditiile unei bune igiene orale.
De asemenea, halena mai poate indica tulburari hepatice si renale. Diabeticii a caror respiratie are o nota de fermentatie trebuie sa ia masuri, intrucat boala nu este controlata in mod corespunzator.
7. Tocirea plata a dintilor si migrenele
Tocirea dintilor in forma plata, asociata cu migrenele, indica bruxismul sau obiceiul inconstient de scrasnire a dintilor pe fond nervos. Durerile de cap matinale, insotite de disconfortul mandibular, sunt alte simptome care confirma potentialul diagnostic de bruxism.
Tocirea dintilor din pricina bruxismului nu este singura consecinta a tulburarii. Dintii pot dezvolta fracturi, este posibil sa apara si dureri musculare sau dureri de cap resimtite puternic la nivelul sinusurilor. Migrenele asociate sunt bruxismul sunt mai frecvente in cazul femeilor, iar durerile musculare ale gatului sunt mai raspandite in cazul barbatilor.
8. Aparitia aftelor
Aparitia frecventa a aftelor bucale poate fi un simptom al intolerantei la gluten sau al deficientei minerale in zinc. Daca administrarea suplimentelor de zinc nu determina vindecarea aftelor, un control medical la gastroenterolog pentru testarea tolerantei la gluten poate elucida cauzele ascunse ale aftelor.
9. Inflamarea gingiilor
Orice bacterie prezenta la nivelul cavitatii bucale poate fi transferata in fluxul sanguin, prin vasele de sange, ca apoi sa contribuie la aparitia aterosclerozei si a altor afectiuni cardiovasculare. Chiar si o inflamatie minora la nivelul gingiei este ingrijoratoare, intrucat indica prezenta unei bacterii care poate circula cu usurinta prin intregul organism.
Medicii au depistat o legatura directa intre inflamatiile gingivale si predispozitia catre afectiunile cardiace. Din acest moment, tratarea gingiilor inflamate inseamna, totodata, prevenirea bolilor coronariene.
10. Caderea dintilor
Caderea dintilor poate sa apara pe fondul mai multor afectiuni. Una dintre acestea este osteoporoza, care afecteaza toate oasele organismului, inclusiv cele de la nivelul maxilarului. Bacteria care produce parodontoza este de asemenea capabila sa distruga osul maxilarului.