Sanatatea simtului olfactiv este foarte importanta pentru o buna interactiune cu mediul exterior.
Functia olfactiva se afla intr-o conexiune stransa cu simtul gustului, participand activ la perceperea aromelor alimentelor si bauturilor ingerate.
De asemenea, un simt olfactiv sanatos ne ajuta sa distingem diferentele de gust si miros intre vin, cafea sau ceai, aromele subtile ale florilor, mirosul natural al pielii etc.
Oamenii cu un simt olfactiv sanatos pot distinge pana la 10.000 de mirosuri distincte, percepute totusi diferit de fiecare individ in parte. Acuratetea simtului olfactiv descreste direct proportional cu inaintarea in varsta, iar acest declin este aproape insesizabil.
Persoanele cu un simt olfactiv sanatos nu constientizeaza importanta acestei functii senzoriale de baza a organismului, decat atunci cand resimt consecintele pierderii capacitatii de a percepe si interpreta mirosurile din mediu. Declinul simtului olfactiv se numeste, in termeni medicali, anosmie, ce se refera la pierderea partiala sau totala a simtului mirosului.
Statisticile arata ca aproape o jumatate din adultii de peste 60 de ani se confrunta cu un declin sesizabil al capacitatilor olfactive, ce se reflecta initial in alergerile alimentare incorecte. Hrana perceputa deformat in lipsa informatiilor transmise de simtul olfactiv conduce la alegeri gresite sau la dizabilitatea de a sesiza alimentele alterate sau prezenta unor substante toxice care pot ajunge in sistemul digestiv.
Mirosul este de asemenea intr-o corelatie stransa cu functia memoriei. Specialistii spun ca nicio alta perceptie nu poate evoca mai bine informatii si emotii decat o aroma asociata cu o amintire. Oamenii isi amintesc anumite mirosuri cu o acuratete de 65% dupa un an de cand au fost percepute, in timp ce vizualizarea unei fotografii poate reproduce amintire cu o acuratete de 50%, dupa 3 luni de la evenimentul in cauza.
Acest lucru se explica prin faptul ca receptorii cerebrali olfactivi se regasesc in aceeasi parte a creierului cu memoria si emotiile. Cauzele pierderii temporare sau prelungite a simtului olfactiv pot fi
- alergiile
- infectiile virale
- fumatul
- polipii nazali
- administrarea de medicamente ce perturba capacitatea olfactiva
- boala Parkinson
- boala Alzheimer
- scleroza multipla
- tumorile cerebrale
- expunerea prelungita la substante chimice toxice
- varsta inaintata
Pierderea mirosului este unul dintre simptomele incipiente ale unor boli neurologice degenerative (boala Parkinson, boala Alzheimer), de aceea medicii considera ca declinul simtului olfactiv poate fi asociat cu un risc crescut de dezvoltare a diverselor tulburari neurologice.
Procesul natural degenerativ al simtului olfactiv poate fi oprit sau incetinit prin cateva masuri de prevenire a declinului capacitatii mirosului. Daca multe din cauzele mecanice ale anosmiei nu pot fi preintampinate prin masuri care tin de stilul de viata (traumatismele craniene, bolile grave etc.), exista si surse de pierdere a sanatatii olfactive ce pot fi influentate de modul in care va menajati mirosul.
- Faceti 10 minute de miscare zilnic in aer liber. Simtul olfactiv se intensifica dupa depunerea efortului fizic, mai ales cand caile respiratorii au fost expuse aerului curat. Sportul stimuleaza umiditatea de la nivelul narilor, cea care mentine acuratetea perceptiei la acest nivel.
- Consumati alimente bogate in zinc. Stridiile sunt foarte bogate in zinc, un mineral esential pentru sanatatea simtului olfactiv. Carentele in zinc conduc la pierderea sensibilitatii mirosului si a gustului. Alte surse naturale de zinc sunt germenii de grau, algele marine, semintele de in, nucile crude, ficatul de porc, leguminoasele, semintele de floarea soarelui, ouale si carnea slaba de vitel.
- Verficati efectele medicamentelor asupra simtului olfactiv. Inainte sa urmati un tratament medicamentos, intrebati medicul despre efectelee pe care medicamentele le au asupra mirosului si gustului. Sute de substante farmaceutice pot afecta aceste doua simturi de baza, printre care se numara statinele, antidepresivele, medicamentele pentru hipertensiune arteriala, artrita reumatoida sau cele folosite in chimioterapie.
-Renuntati la fumat. Receptorii mirosului de la nivelul orificiilor nazale si receptorii gustului de pe suprafata limbii sunt foarte afectati de viciul fumatului. Inhalarea fumului si a substantelor toxice din tigarete, pe termen lung, pot leza ireversibil nervii olfactivi situati in partea din spate a nasului.
- Mentineti-va igiena nazala. Atunci cand simtiti ca orificiile nazale se obtureaza, eliberati caile respiratorii si curatati-le cu o solutie salina. Intrucat aerul ramane blocat in interiorul narilor, receptorii nervosi sunt si ei afectati.
- Tratati corect alergiile. Renuntati la obiceiul de a trata simptomele alergiilor, precum nasul infundat, cu eliberari de secretii, folosind substante chimice. Medicul alergolog va poate recomanda o serie de schimbari in modul de viata sau remedii fara efecte secundare, care sa va menajeze sanatatea simtului olfactiv.
- Analizati cu atentie diversele mirosuri percepute zilnic. Cu cat va folositi mai intens simtul olfactiv, cu atat mai sanatos se va mentine acesta. Incercati sa descrieti aromele pe care le percepeti sau incercati sa identificati mirosurile unor alimente doar cu ajutorul nasului, legati la ochi. Acesta este un exercitiu excelent pentru mentinerea functiei mirosului la parametri maximi.
- Notati pe hartie ceea ce simtiti cand percepeti un anumit miros. Un alt exercitiu eficient pentru antrenarea simtului olfactiv este sa va notati pe o hartie ce simtiti in contact cu anumite arome. Intrucat nervii care percep mirosul sunt conectati in mod direct cu zona emotiilor a creierului, va puteti folosi de aceasta relatie speciala in beneficiul sanatatii proprii. De pilda, menta si scortisoara pot imbunatati concentrarea si reduc irascibilitatea la volan, iar mirosul de lamaie si cafea imbunatateasc memoria si starea de alerta a creierului.
- Evitati alimentele care stimuleaza productia de mucus. Simtul olfactiv descreste atunci cand orificiile nazale produc mucus in exces, de aceea este bine sa consumati alimente care nu sunt iritante pentru caile respiratorii.
- Utilizati un umidificator de camera. Un nivel optim de umiditate in aer este benefic aparatului respirator, inclusiv simtului olfactiv, prin mentinerea hidratarii narilor.