Saliva ar putea preveni gripa la persoanele in varsta

Anumite proteine din saliva ar putea preveni gripa la persoanele in varsta, arata un studiu recent publicat in Journal of Proteome Research. Cercetarea explica de ce persoanele mai in varsta rezista mai bine la noile tulpini ale virusului de gripa aviara si gripa porcina decat persoanele tinere.

Oamenii de stiinta sustin ca saliva indeplineste si alte roluri pe langa lubrefierea cavitatii bucale si sustinerea proceselor de digestie. Saliva contine proteine mucine, glicoproteine salivare, proteine bogate in prolina, histatine, cistatine si lizozim care actioneaza ca o bariera de protectie impotriva infectiilor si a virusurilor, deci si impotriva gripei.

Testele pentru studiu au fost realizate pe 180 de persoane de diferite varste. La final, datele au aratat ca persoanele mai in varsta au facut fata mai bine virusurilor de gripa aviara si gripa porcina.

Glicoproteinele salivare ale persoanelor cu varsta de peste 65 de ani sunt mai eficiente in combaterea virusului de gripa. Odata cu aflarea acestor informatii pretioase, cercetatorii au de gand sa aprofundeze ideea conform careia ar putea preveni gripa cu ajutorul salivei.

Mai multe informatii despre gripa gasiti pe Stop Gripa