Aspectul si alte caracteristici ale materiilor fecale sunt un bun indiciu asupra bolilor de care ar putea suferi organismul.
Forma, dimensiunea, mirosul si culoarea scaunelor zilnice reflecta starea de normalitate a proceselor digestive sau, dimpotriva, disfunctiile de la acest nivel.
Miscarile intestinale sunt ultima etapa a procesului organismului de preluare a nutrientilor din hrana si eliminarea resturilor si a toxinelor din corp.
O stare de sanatate buna implica si o digestie eficienta, ce se reflecta la exterior in caracteristicile materiilor fecale. Asadar, scaunele disfunctionale si simptomele asociate cu acestea pot indica diverse boli nediagnosticate, dar sesizabile dupa evacuarea excretiilor fiziologice.
Schimbarile aparute in forma materiilor fecale pot indica un aport insuficient de fibre in dieta, diverticuloza, spasme intestinale sau incordarea excesiva a muschilor in timpul excretiei.
Diverticuloza sau boala diverticulara determina formarea de cratere adanci in mucoasa colonului, precum si ingustarea acestuia prin ingrosarea peretilor colonului. Rezultatul acestui proces sunt materiile fecale granuloase, in forma de bile mai mici, care se despart unele de altele dupa expulzare si sunt dificil de eliminat. Alte simptome ale diverticulozei sunt durerile de la nivelul abdomenului inferior, balonarea, flatulenta si senzatia de evacuare incompleta a materiilor fecale.
O alta modificare patologica a formei materiilor fecale poate fi subtierea lor considerabila, pe fondul compresiei externe a colonului, determinata de boli precum endometrioza, fibromul uterin sau tumorile de la nivelul ovarelor sau al vezicii urinare.
Aparitia scaunelor foarte subtiri, cat corpul unui creion obisnuit, impune suspiciunea instalarii cancerului de colon si necesitatea efectuarii unei colonoscopii urgente. Subtierea scaunelor poate fi provocata de cresterea formatiunii tumorale, care reduce semnificativ diametrul conului.
O alta caracteristica a materiilor fecale care pot trezi suspiciunea unei boli este modificarea marimii materiilor fecale. Scaunele de mici dimensiuni si cu o consistenta tare indica absenta fibrelor din alimentatie, care poate conduce la declansarea diverticulozei si a cancerului de colon.
Tot scaunele mici si tari, dificil de evacuat, apar in cazul constipatiei si a sindromului de colon iritabil. O dieta in care fibrele predomina sau se consuma multe frunze de patlagina poate sa produca materii fecale de mari dimensiuni, de consistenta moale, deci o defecatie usoara.
Mirosul materiilor fecale este si el influentat de o serie intreaga de factori, de la alimentele consumate intr-o zi si perioada in care materiile fecale stau in colon, pana la medicamentele administrate sau potentialele infectii din organism. Dezechilibrele bacteriene din tractul gastrointestinal (disbioza) si grasimile nedigerate conduc cel mai des la modificarea mirosului emana de scaunele excretate.
Materiile fecale urat mirositoare sunt produse de fermentatiile bacteriilor din alimente, petrecute in intestine, care dau nastere unor compusi sulfurosi responsabili cu mirosul intens. Antibioticele pot da scaunelor un miros specific de medicamente.
Alte cauze mai grave ale materiilor fecale urat mirositoare sunt inflamatia pancreasului (pancreatita) sau cancerul de pancreas. Acest doua afectiuni pot fi recunoscute prin materii fecale care plutesc la suprafata apei si au un aspect uleios.
Sindromul Crohn, boala celiaca (enteropatia glutenica) si fibroza chistica, manifestate prin deficienta organismului in a absorbi nutrienti, sunt alte boli manifestate prin mirosul extrem de neplacut al materiilor fecale.
Culoarea materiilor fecale poate sa varieze de la o zi la cealalta, fara sa indice vreo boala, daca ea este data de alimentele sau medicamentele administrate. Chiar si asa, exista situatii in care transformarile de nuanta ale scaunelor excretate tradeaza prezenta diverselor boli.
Materiile fecale care reflecta o stare de sanatate normala au diverse nuante de maro, provenite din compozitia naturala a excretiilor bacterii, apa, lichid biliar, bilirubina, celule rosii metabolizate si fibre nedigerabile din plante, precum celuloza si mici cantitati de proteine si grasimi. Alte culori ale materiilor fecale sunt considerate anormale si semne patologice
- materii fecale rosii indica sangerari la nivelul tractului gastrointestinal inferior, posibil produse de hemoroizi, diverticuloza sau cancer rectal. Totodata, roseata materiilor fecale poate sa nu provina de la sangerari, ci de la alimente rosii cu ingrediente nedigerate, cum este sfecla rosie.
- materii fecale verzi pot sa apara in conditiile unui tranzit intestinal accelerat, in care lichidul biliar nu a fost metabolizat complet. Aceeasi nuanta verzuie a scaunelor apare si in cazul sindromului Crohn, administrarea de antibiotice, ingestia de legume verzi cu frunze sau terapia cu suplimentarea de fier.
- materii fecale galbene pot fi rezultatul unei disfunctii de la nivelul vezicii biliare. De asemenea, infectia cu Giardia Lamblia sau alte infectii ale tractului gastrointestinal de natura virala, bacteriana sau parazita, pot provoca o diaree de culoare galbena.
- materii fecale albe pot fi un semn al absorbtiei incorecte de grasimi, de regula specifica pancreatitei sau cancerului pancreatic. Prezenta mucusului in scaunul expulzat este un semn al inflamatiei colonului si un simptom frecvent al sindromului de colon iritabil.
- materii fecale negre pot indica o hemoragie interna la nivelul tractului gastrointestinal superior (esofag, stomac sau intestinul subtire), insa apar si in cazul terapiei cu fier, consumului frecvent de carne greu digerabila sau a alimentelor care contin bismut.
- materii fecale in nuanta lutului sunt caracteristice bolilor hepatice sau afectiunilor care determina secretia insuficienta de lichid biliar.
Vitaminele si suplimentele alimentare produc in general schimbari in culoarea urinei, insa pot induce si transformari ale culorii materiilor fecale.