Cea mai cunoscuta si discutata cauza a cancerului de piele este expunerea neprotejata si prelungita la razele ultraviolete, fiind totodata factorul major de imbolnavire cu risc cumulativ acesta creste direct proportional cu interactiunea directa a pielii cu soarele.
In fiecare an, peste 3,5 milioane de cazuri de cancer de piele cu celule bazale sau scuamoase sunt inregistrate doar in SUA, unde 9.000 de oameni mor anual din pricina cancerului melanomic si alte 2000 din cauza cancerului cutanat nonmelanomic.
Chiar si asa, razele UV nu sunt singurele cauze ale afectiunii ce sta la baza milioanelor de decese anuale. Tatuajele, anumite substante chimice nocive, o serie de boli sau expunerea in fata unor tipuri de becuri asa-zis prietenoase cu mediul sunt factori importanti care cresc riscul declansarii cancerului de piele. Frecventarea solarelor care ofera bronz artificial este, de asemenea, o cauza extrem de raspandita a bolii.
Cu toate ca expunerea la soare este cauza cea mai populara cauza asociata cu incidenta crescanda a cancerelor cutanate, medicii spun ca astrul ceresc nu este singurul vinovat in contextul numarului tot mai mare de imbolnaviri. Specialistii sustin ca sursa luminii ultraviolete este mai putin importanta, cea artificiala fiind la fel de periculoasa precum cea naturala.
1. Frecventarea saloanelor de infrumusetare
Persoanele care merg frecvent la solar sunt avertizate de cativa ani incoace de faptul ca isi pun in pericol sanatatea, insa exista si alte medii artificiale in care oamenii se pot expune razelor UV. Saloanele de manichiura care folosesc aparatura ce functioneaza pe baza de ultraviolete ridica si ele un anumit grad de risc pentru piele, de aceea medicii recomanda aplicarea lotiunii solare pe maini inainte de urmarea acestor tratamente moderne de infrumusetare.
2. Suportarea unui transplant de organe
Pacientii care au fost supusi unei interventii chirurgicale de transplant de organe prezinta un risc major de dezvoltare a cancerului de piele, respectiv de 200 de ori mai mare decat persoanele care nu au trecut prin acest tip de operatie. Substantele din medicamentele administrate dupa transplat, pentru inhibarea reactiei sistemului imunitar de a respinge corpul strain din organism, pot impiedica mecanismele naturale de aparare sa lupte impotriva multiplicarii celulelor canceroase.
Specialistii sustin ca bolnavii supravietuitori ai unui transplant au nevoie de monitorizare medicala permanenta, prin efectuarea de analize la fiecare 3-4 saptamani, menite sa depisteze din timp prezenta celulelor anormale la nivelul dermei.
3. Efectuarea tatuajelor
Tatuajele in sine nu provoaca melanomul cutanat, insa impiedica detectarea modificarilor patogene ale alunitelor corporale si pot contribui la raspandirea celulelor canceroase, daca boala exista deja si nu este diagnosticata. Medicii spun ca tatuajele ar trebui sa fie efectuate exclusiv pe portiunile de piele lipsite de alunite si alte semne distinctive.
4. Prezenta bolilor autoimune
In situatia similara a bolnavilor care au suferit o operatie de transplantare de organe se afla si pacientii cu boli autoimune, care controleaza simptomele afectiunii de care sufera cu ajutorul medicamentelor ce suprima activitatea sistemului imunitar. Pilulele in cauza cresc in mod semnificativ sansele dezvoltarii cancerului de piele, de aceea se recomanda examinari medicale de specialitate regulate si in cazul suferinzilor de boli autoimune.
5. Utilizarea becurilor fluorescente compacte
Becurile fluorescente compacte, promovate pentru lipsa impactului negativ asupra mediului, prezinta un oarecare grad de risc fata de declansarea cancerului de piele. Aceste corpuri de iluminat emit raze ultraviolete, filtrate in mare parte de materialul special al becurilor. Chiar si asa, o fisura invizibila pe sticla becurilor fluorescente este suficienta pentru cresterea expunerii directe la razele UV. Pana in prezent, nu s-au putut confirma cazuri de cancer de piele provocate de becurile fluorescente, in ciuda riscului teoretic implicat.
6. Expunerea anterioara la radiatii
Zonele pielii expuse in trecut la radiatii, precum cele folosite pentru tratarea altor tipuri de cancer, sunt susceptibile dezvoltarii de celule canceroase cutanate.
7. Diagnosticarea cu boala Parkinson
Un studiu publicat in lucrarea de specialitate Arhivele Neurologiei a descoperit o legatura directa intre riscul dezvoltarii melanomului cutanat si pacientii diagnosticati cu boala Parkinson. Cercetarea prezentata public in luna septembrie a anului 2012 vorbeste despre descoperirea unor gene care, pe langa declansarea bolii Parkinson, pot predispune in mod special imbolnavirii de cancer de piele.
8. Fumatul activ si pasiv
Cercetatorii suspecteaza o legatura stransa intre expunerea la fumul de tigara si aparitia cancerului cutanat. Doua studii de specialitate au descoperit ca celulele canceroase scuamoase dezvoltate la nivelul pielii sunt mai comune in cazul fumatorilor, comparativ cu nefumatorii.
9. Expunerea la substante chimice
Expunerea in fata unor substante chimice, de regula in medii profesionale specifice, creste incidenta numarului de cancere nonmelanomice, potrivit Societatii Americane a Cancerului. Printre aceste substante nocive se numara arsenicul (folosit la fabricarea unor pesticide), gudronul, carbunele, parafina si anumite tipuri de uleiuri periculoase pentru organism.
10. Conducerea autovehiculului
Pe continentul american, medicii au observat ca cele mai multe cazuri de cancer prezinta localizarea melanomului pe partea stanga a corpului, cea mai expusa soarelui atunci cand pacientii se afla la volan. In Marea Britanie, unde volanul se afla amplasat in partea dreapta a masinii, pacientii cu cancer de piele au afectata partea dreapta a corpului. Aceasta analiza comparativa a condus la concluzia ca soferii sunt expusi unui risc ridicat de dezvoltare a cancerului cutanat.
Soferii care conduc masini decapotabile prezinta cel mai mare risc de imbolnavire, cred specialistii, care recomanda tuturor persoanelor care conduc un autovehicul sa isi protejeze pielea de ultravioletele care ataca puternic tesutul cutanat prin geamurile masinii, aplicand lotiune de protectie solara inainte sa plece la drum.