Ciresele beneficii si retete delicioase

Generalitati

Ciresele se numara printre cele mai sanatoase fructe pentru organism, fiind considerate un aliment-medicament eficient si foarte important pentru bunastarea fizica si mentala.

Aproximativ 25 de grame de cirese contin 87 de calorii, 22 de grame de carbohidrati, 1 gram de proteine si 3 grame de fibre.

Consumate in stare proaspata, ciresele furnizeaza organismului o serie intreaga de nutrienti esentiali, care contribuie la intarirea sistemului imunitar, prevenirea multor afectiuni si tratarea bolilor diverse.

Beneficiile cireselor pentru sanatate

Beneficiile cireselor pentru sanatate reies din multitudinea de proprietati curative ale acestor fructe:

- Imbunatatirea calitatii somnului. Ciresele sunt o sursa naturala de melatonina, hormonul care scade temperatura corporala si induce starea de somnolenta propice odihnei de calitate. Un studiu la care au participat numerosi voluntari a descoperit ca persoanele care au baut zilnic 30 ml de suc natural concentrat de cirese, au dormit mai bine pe timpul noptii. In plus, melatonina din cirese este absorbita mai usor de organism, comparativ cu cea din suplimentele alimentare clasice.

- Reglarea tensiunii arteriale. Ciresele sunt bogate in potasiu, mineral care regleaza tensiunea arteriala si echilibreaza nivelul de lichide din corp, contracarand efectele negative ale sodiului. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care consuma des alimente bogate in potasiu, asa cum sunt ciresele, tind sa fie diagnosticate mai rar cu hipertensiune arteriala. Ciresele mai furizeaza si quercitina, un puternic antioxidant ce ajuta la mentinerea vaselor de sange suple si relaxate.

- Atenuarea durerilor musculare. Sucul natural de cirese are efecte analgezice in cazul durerilor musculare ce apar dupa un efort fizic sustinut. Oamenii de stiinta cred ca antioxidantii importanti continuti de aceste fructe protejeaza tesutul muscular de radicalii liberi cu efect inflamator, care cauzeaza asa-zisa febra musculara.

- Prevenirea cancerului. Ciresele sunt o sursa generoasa de beta-caroten, vitamina C, antocianine si quercitina, antioxidanti cu rol protector in cazul declasarii cancerului, atunci cand interactioneaza. Studii preliminare sugereaza ca cianidina, un compus organic furnizat de cirese, inhiba formarea si extinderea celulelor canceroase. Cu cat sunt mai coapte, deci mai inchise la culoare, cu atat sunt ciresele mai bogate in antioxidantii amintiti.

- Pierderea rapida in greutate. Cercetatorii Universitatii din Michigan, SUA, au supus cobaii de laborator unei diete bogate in grasimi, suplimentata cu un numar egal de calorii din cirese si unul din carbohidrati. Chiar daca soarecii au ingerat acelasi aport caloric, cei care au mancat cirese au depus mai putina grasime corporala. Antocianinele din cirese activeaza o molecula cu rol stimulator in procesul de ardere a grasimilor si de reducere a tesutului adipos.

- Oprirea simptomelor gutei. Guta, o forma de artrita cauzata de o cantitate excedentara de acid uric in fluxul sanguin, cauzeaza umflaturi, inflamatii si sensibilitate in zona incheieturilor. Ciresele reduc acidul uric in organism cu 15%, potrivit unor constatari stiintifice.

- Prevenirea imbatranirii premature. Ciresele sunt bogate in doi flavonoizi importanti, izoqueritrina si queritrina, ce ajuta la eliminarea efectelor negative provocate de stres asupra celulelor.

- Tratarea migrenelor. Ajutand la reducerea inflamatiilor in corp, antocianina si bioflavonoizii din cirese trateaza eficient migrenele, avand un efect similar cu aspirina sau ibuprofenul.

- Prevenirea tulburarilor de memorie. Ciresele sunt numite alimente ale creierului, contribuind la sanatatea sistemului nervos.

- Mentinerea sanatatii digestive. Prin continutul bogat de fibre, ciresele contribuie la o digestie corecta.

Retete delicioase cu cirese

Chiar daca este recomandat consumul cireselor in stare proaspata, ele pot fi incluse in mai multe retete delicioase si sanatoase.

Sufleu de cirese

Ingrediente

Spalati bine ciresele proaspete, curatati-le de samburi si puneti-le intr-un vas adanc. Acoperiti-le cu zahar si lasati-le la rece doua ore, apoi stoarceti peste ele zeama de lamaie, adaugati mierea, amestecati si puneti amestecul in cupe. Acoperiti cu frisca si serviti rece.

Spuma de cirese

Ingrediente

Spalati bine ciresele, scoateti toti samburii si acoperiti-le cu zahar brun, apoi puneti-le la frigider. Bateti albusurile spuma si adaugati treptat zaharul pudra, amestecand continuu. Adaugati apoi ciresele si mixati-le cu forta. Portionati amestecul in cesti si ornati cu cirese intregi, apoi serviti spuma de cirese rece, de la frigider.

Pandispan cu cirese

Ingrediente

Bateti foarte bine galbenusurile cu apa, uleiul si un praf de sare. Adaugati zaharul si faina, amestecand fara oprire. Ungeti o tava cu ulei, tapetati cu faina si puneti un rand de fructe. Turnati deasupra aluatul format si lasati pandispanul la cuptor circa jumatate de ora. Dupa ce se raceste, pudrati prajitura cu zahar brun.

Budinca de cirese

Ingrediente

Taiati franzela felii si inmuiati-o in laptele caldut, apoi indepartati miezul, stoarceti-l in mana si maruntiti-l. Amestecati totul cu untul topit. Separat, bateti albusurile cu zaharul pudra, coaja jumatatii de lamaie, zaharul vanilat, un praf de sare si zeama de lamaie. Amestecati apoi crema obtinuta cu miezul de franzela si cu ciresele spalate bine si curatate de samburi. Turnati aluatul intr-o tava unsa cu unt, ungeti budinca pe toata suprafata cu albusurile batute bine, apoi lasati totul la foc potrivit circa jumatate de ora.

Salata de cirese, orez brun si quinoa

Ingrediente

Fierbeti bine orezul si quinoa, scurgeti-le bine si amestecati-le cu restul ingredientelor. Serviti salata la temperatura camerei sau rece, de la frigider.