Cazul celebrului actor de la Hollywood Michael Douglas, care a declarat ca s-a imbolnavit de cancer la gat din cauza Virusului Papiloma Uman (HPV), contactat prin intermediul sexului oral de la o fosta partenera, a readus in atentia publicului discutiile despre vaccinul anti-HPV.
In SUA si in alte tari dezvoltate din lume, vaccinul anti-HPV nu este vazut cu ochi buni de prea multa lume, fiind considerat fie insuficient de bun, fie inutil. De cand au auzit ca HPV poate declansa diferite tipuri de cancer, oamenii au inceput sa se intereseze mai mult despre vaccinul care i-ar putea proteja impotriva acestui virus, arata medicii de la Yale Cancer Center (SUA).
Virusul Papiloma Uman poate creste in vulva, vagin, cervix, uretra si anus. El poate favoriza cancerul de col uterin, insa in acelasi timp poate fi anihilat cu ajutorul vaccinului anti-HPV.
Acesta creeaza imunitate impotriva virusului si produce anticorpi care neutralizeaza intrarea lui in col. Vaccinul are un efect temporar si trebuie repetat dupa 5 ani.