Utilizari alternative pentru alimente obisnuite in dieta zilnica

Generalitati

Multe dintre alimentele obisnuite din dieta zilnica pot avea utilizari alternative pentru sanatate, cand sunt folosite si in alte scopuri decat nutritia.

O serie de cercetari efectuate de specialisti au descoperit ca produse precum iaurtul sau otetul pot fi elemente-cheie in diverse remedii naturiste, pentru tratarea arsurilor solare, afectiunilor dermatologice sau pentru infrumusetare.

Zeama si coaja de lamaie

Inhalarea uleiurilor volatile din zeama si coaja de lamaie poate avea un efect tonic pozitiv asupra starii de spirit. Uleiul esential de lamaie este folosit in aromaterapie pentru combaterea starilor de apatie si anxietate, precum si pentru energizare in momentele de epuizare.

Zeama de lamaie este si un bun tratament impotriva matretii. Tratamentul presupune masarea scalpului cu doua lingurite de suc proaspat de lamaie, apoi clatirea parului cu apa calduta. Se repeta operatiunea, dar cu zeama de lamaie diluata intr-o cana cu apa, fara clatire la final.

Iaurtul

Bacteriile probiotice active din iaurt pot reechilibra pH-ul pielii prin actiunea lor acida. Aceleasi microorganisme inlatura toxinele de la nivelul tesutului cutanat.

Ceaiul de musetel

Ceaiul de musetel este un excelent antiinflamator. Daca doriti sa tratati inflamatiile pielii, inmuiati un tampon de vata in ceai de musetel concentrat si aplicati infuzia direct pe zonele suferinde. Musetelul are totodata un efect dezinfectant.

Otetul

Otetul este un tratament local excelent in cazul arsurilor solare. Tamponati zonele afectate ale pielii cu vata imbibata in otet (preferabil de mere sau de cidru), pentru a scapa de usturimea si mancarimile neplacute.

Castravetii

O alta cale de a atenua disconfortul provocat de arsurile solare este utilizarea feliilor proaspete de castravete pe post de pansament. Vitamina C reduce din simptomele provocate de inflamarea pielii.

Untul de arahide

Barbatii cu ten sensibil, care sufera deseori iritatii ale pielii dupa barbierit, pot folosi unt de arahide in locul spumei sau gelului obisnuit. Untul de arahide se aplica similar cu produsele clasice. Acizii grasi din acest aliment hidrateaza intens tenul si previn lezarea lui prin folosirea lamei de ras. Dupa barbierit, pielea ramane fina si catifelata.

Uleiul de masline

Uleiul de masline poate inlocui cu succes lotiunile hidratante de corp, in special daca este aplicat pe o piele foarte uscata. Poate fi utilizat si dupa bronzat, pentru prevenirea simptomelor specifice arsurilor solare.

Uleiul de masline este un ingredient excelent in mastile naturale pentru parul deshidratat, casant si excesiv de uscat.

Uleiul de cocos

Utilizat in special la gatit, uleiul de cocos este si un remediu excelent pentru ten si piele. Uleiul obtinut din nuca de cocos abunda in vitamine (A,C,D si E), fiind totodata inzestrat si cu proprietati antibacteriene si antivirale.

Uleiul de cocos este si un bun agent hidratant, bogat in antioxidanti care revigoreaza tesutul cutanat si previn oxidarea celulelor. Acelasi aliment poate fi folosit si la tratarea pielii uscate a mainilor sau la indepartarea petelor inestetice de pe chip. Aplicat direct pe rani, grabeste vindecarea lor.

Curatarea dintilor cu ulei de cocos, dupa periere, protejeaza dantura, intrucat alimentul are proprietati distructive impotriva bacteriei care produce aparitia cariilor.

Mierea

Mierea este si ea inzestrata cu o serie de proprietati curative. Toate tipurile de miere au efect antibacterian, intrucat albinele o prepara adaugand o enzima ce participa la producerea peroxidului de hidrogen.

Aplicarea externa a mierii s-a dovedit a fi la fel de utila in tratarea ranilor si a arsurilor, precum tratamentul conventional cu sulfadiazen de argint. Actiunea sa dezinfectanta si efectul de cicatrizare rapida contribuie semnificativ la vindecarea rapida a ranilor.

Aceleasi proprietati antibacteriene ale mierii sunt utile si in mentinerea sanatatii pielii. Folosita alaturi de alte ingrediente, precum uleiul de masline, galbenusul de ou sau morcovul pisat, mierea are efecte emoliente si nutritive la nivel cutanat.

Uleiul de migdale dulci

Un ingredient excelent pentru preparatele hranitoare si sanatoase, uleiul de migdale dulci este util si in tratarea afectiunilor pielii, precum dermatozele, psoriazisul sau uscarea excesiva a dermei.

Uleiul de samburi de strugure

Extrem de bogat in vitamina E, uleiul de samburi de strugure are efecte hidratante odata aplicat direct pe piele. Acest aliment este utilizat si in aromaterapie, pentru masajele de relaxare (emana uleiuri volatile calmante pentru sistemul nervos).

Uleiul de fistic

Uleiul de fistic are proprietati terapeutice semnificative, continand cantitati generoase de vitamina E, acizi grasi si acid linoleic, fiind un bun aliat pentru mentinerea sanatatii. Alimentul in nuanta chihlimbarului nu este destinat doar consumului gastronomic, ci si utilizarii cosmetice.

Intrucat este absorbit usor de piele, este recomandat pentru masajul de catifelarea a pielii. Este util si in masajul cosmetic al tenului, gatului si decolteului, prevenind aparitia ridurilor si a liniilor fine.

Coaja de banana

Inlocuiti produsele conventionale de tratare a ciupiturilor de tantar cu un ingredient 100% natural: coaja de banana. Partea interioara, cea acoperita de stratul moale al fructului, poate fi aplicata pe locul ciupiturii, pentru reducerea umflarii si iritarii zonei.

Tot coaja de banana este folosita de adeptii medicinei naturiste in tratarea negilor. Amplasati coaja de banana cu partea galbena in exterior, ca o compresa, direct pe neg, apoi fixati-o cu ajutorul unui plasture sau un leucoplast medicinal.

Bicarbonatul de sodiu

Folosit intens la diverse retete de feluri principale si prajituri, bicarbonatul de sodiu are si alte utilizari alternative, pentru starea de sanatate. O pasta de dinti preparata acasa din bicarbonat de sodiu si solutie de peroxid de hidrogen (concentratie 3%), poate reda albul natural al dintilor.

O lingurita de bicarbonat, adaugatat intr-un pahar de apa, poate fi folosita pe post de apa de gura, pentru reimprosparea respiratiei. Tot bicarbonatul de sodiu poate fi un excelent exfoliant pentru corp, preparat din 3 parti bicarbonat si o parte apa. Masca este suficient de blanda, pentru a fi folosita in fiecare zi.

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit si la prevenirea hiperhidrozei (transpiratia excesiva), tratarea muscaturilor de insecte, atenuarea mancarimilor cutanate sau curatarea blanda a pielii mainilor.