Alimente care pot provoca diaree sau indigestie

Generalitati

Legatura dintre alimentele consumate zilnic si predispozitia catre diaree si indigestie nu tine doar de tipul hranei ingerate, ci si cantitatea ei, momentul zilei in care este consumata si alte vulnerabilitati fiziologice ale fiecarui individ.

Tulburarile digestive apar cel putin o data in viata, mai ales daca obisnuiti sa mancati prea mult, prea repede, in conditii de stres sau asociind hrana cu alcoolul.

Un numar mare de persoane experimenteaza adesea reactii idiosincratice (pseudo-alergice), ceea ce inseamna ca anumite alimente tulbura echilibrul tractului gastrointestinal. Alimentele picante, zaharurile artificiale sau citricele sunt deseori cauza unui stomac deranjat.

Cauzele indigestiei si ale diareei

Diareea si indigestia sunt tulburari cauzate de regula de schimbari in obiceiurile alimentare. Nutritia incorecta poate declansa reactii neplacute ale corpului, alaturi de anumite afectiuni sau chiar de anxietate.

Bolile cu simptome stomacale pot fi hernia, cancerul, ulcerul peptic, sindromul Crohn, virusurile si bacteriile. Sindromul colonului iritabil determina aparitia episoadelor recurente de indigestie, diaree sau constipatie. Anumite medicamente, precum antibioticele, deregleaza echilibrul natural al florei intestinale, de asemenea.

O alta cauza raspandita a diareei si a indigestiei este si refluxul gastroesofagian, afectiune care determina stomacul sa isi impinga continutul catre esofag, declansand senzatii de disconfort sporit.

Nu in ultimul rand, alimentatia este o cauza importanta a diareei si a indigestiei. Alcoolul, carnea rosie, grasimile sau cofeina pot stimula iritatiile la nivelul intestinelor si pot afecta functionarea normala a tractului digestiv.

Indulcitorii artificiali si lactatele sunt surse principale de tulburari stomacale in cazul multor persoane. Atunci cand diareea si indigestia apar pe fondul nutritiei gresite, simptomele lor sunt combatute eficient de sistemul natural de aparare al corpului. Daca manifestarile neplacute se extind peste 2 zile, devine necesar un consult medical pentru identificarea cauzei reale a problemei. Deshidratarea produsa de diaree are consecinte importante pentru organism, in special in cazul copiilor.

Alimente care predispun la indigestie si diaree

Studiile de specialitate au aratat ca episoadele recidivante de indigestie si diaree pot fi evitate prin excluderea din alimentatie a unor alimente ce predispun tulburarilor digestive. Care sunt acestea, aflati mai jos

Cofeina

Cofeina stimuleaza activitatea sistemului gastrointestinal, deseori conducand la contractii puternice si la intensificarea procesului de excretie, chiar si la persoanele sanatoase. Toate bauturile si alimentele ce au la baza cofeina pot avea un efect diuretic puternic, conducand la agravarea deshidratarii produse de diaree.

Grasimile

Prea multe grasimi in alimentatie pot provoca steatoree, o afectiune deseori dureroasa, ce poate fi recunoscuta prin materiile fecale urat mirositoare, care plutesc la suprafata apei. Grasimea poate totodata sa creasca activitatea peristaltica, rezultand scaune mai dese si mai apoase.

Bauturile carbogazoase

Bulele acide ale bauturilor carbogazoase produc balonare, ingreunand digerarea eficienta a hranei si provocand un disconfort sporit dupa consum.

Legumele ce produc gaze

In ciuda nutrientilor importanti pe care ii furnizeaza, legumele precum ceapa, usturoiul, fasolea, broccoli-ul sau conopida, produc multe gaze la nivelul intestinelor, deci induc un disconfort sporit, cauzat de balonare si indigestie.

Carnea rosie

Carnea rosie contine o cantitate importanta de vitamina B2, insa este totodata dificil de digerat. De aceea, este de preferat sa fie consumata mai rar si inlocuita cu carnea alba sau carnea de peste.

Alcoolul

Alcoolul este un iritant puternic al sistemului gastrointestinal. Nu doar ca poate provoca diaree si disconfort stomacal, insa stimuleaza si procesul de deshidratare.

Alimentele cu fibre insolubile

Fructele si legumele crude, semintele si nucile sunt surse de fibre insolubile, ce stimuleza sistemul digestiv si pot provoca diaree, daca exista o predispozitie catre aceasta. Pe de alta parte, efectul lor poate fi contracarat de asocierea cu alimente bogate in fibre solubile, precum pastele, orezul, cartofii copti sau ovazul.

Indulcitorii artificiali

Produsele care contin indulcitori artificiali, precum sorbitolul, manitolul sau sucraloza, au un potential semnificativ de a provoca diaree si flatulenta, pana si persoanelor cu tract intestinal sanatos.

Lactatele

Lactatele produc dezechilibre la nivelul sistemului digestiv, doar persoanelor cu un anumit grad de intoleranta la lactoza. Aceasta reactie imuna determina reactii neplacute in organism, precum balonarea, diareea si flatulenta. O solutie in acest caz poate fi administrarea unor enzime pe cale medicamentoasa, ce pot ajuta la digerarea lactozei.

Alimentele alergene

Foarte multe persoane prezinta alergii alimentare, diagnosticate sau nu, care stau in spatele episoadelor frecvente de indigestie si diaree.

Exista 8 alimente principale considerate a fi cu potential alergen:

- laptele
- ouale
- alunele
- nucile
- pestele
- crustaceele
- soia
- graul

Laptele de vaca, soia si graul, cand actioneaza ca un alergen in organism, produc reactii precum varsaturile si diareea, similare cu cele aparute in cazul enterocolitei. Anafilaxia, reactia alergica propriu-zisa, este insotita de diaree, varsaturi, dureri abdominale, edem facial, dificultati de respiratie si colaps circulator, necesitand interventie medicala de urgenta.

Alimentele cu continut mare de toxine

Mai exista o categorie de alimente cu un continut mare de toxine, ce declanseaza indigestie si diaree dupa consum. Foarte multe specii de ciuperci salbatice intoxica stomacul si produc reactii digestive extreme, alaturi de alte efecte neurologice (tulburari de vedere, confuzie), tulburari renale sau insuficienta hepatica.

Tot in categoria alimentelor toxice intra si mai multe specii de pesti, cum sunt crustaceele si pestele balon, ce pot provoca disconfort abdominal si diaree dupa consum.