Pestele este unul dintre alimentele pe care nutritionistii le recomanda in orice situatie, fie ca va doriti sa slabiti, fie ca va doriti sa gasiti alternative sanatoase la alte tipuri de carne, fie ca vreti sa aveti o alimentatie echilibrata din punct de vedere nutritional.
Pestele trebuie consumat cu moderatie, deoarece poate contine substante toxice. In general, este recomandat sa consumati 2-3 portii de peste pe saptamana, in cadrul unei alimentatii echilibrate.
Carnea de peste este o sursa excelenta de acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) si minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Cantitatile in care aceste substante minerale si nutritive se gasesc in peste difera in functie de tipului pestelui.
Cel slab (carne alba) contine mai putine grasimi si acizi grasi esentiali omega-3 decat cel gras (carne rosie). Dincolo de aceasta diferenta, ambele tipuri de peste, precum si fructele de mare, au numeroase beneficii pentru organismul uman, dar solicita si cateva precutii din partea consumatorului.
Un consum regulat de peste contribuie la prevenirea osteoporozei, datorita vitaminei D. Carenta de vitamina D afecteaza in special sanatatea oaselor, intrucat asimilarea calciului nu se mai face in mod corespunzator. Un adult are nevoie zilnic de 600 UI (unitati internationale) de vitamina D.
Organismul uman este capabil sa produca in mod natural aceasta vitamina liposolubila, insa pentru ca procesul de sinteza sa fie declansat este nevoie de razele soarelui. Cum nu intotdeauna aveti ocazia sa va expuneti pielea la soare, este nevoie sa va luati doza de vitamina D din alimentatie. Sunt destul de putine alimente care contin vitamina D, printre acestea numarandu-se si peste.
Carnea de peste contine fier, o substanta minerala care contribuie la prevenirea si combaterea anemiei. De unul singur, pestele nu ar putea avea o actiune optima asupra acestei afectiuni, motiv pentru care este recomandat sa consumati si alte alimente care contin fier.
Iodul este un oligoelement esential pentru functionarea normala a glandei tiroide si implicit pentru arderea grasimilor. In general, doza de iod se obtine din alimentatie, ceea ce inseamna ca nu este nevoie de suplimente.
Printre alimentele cu cel mai mare continut de iod se numara carnea de peste (sardine, hering, cod, biban, ton, morun etc), soia, crustaceele, fructele de mare, nucile proaspete, ouale, fasolea verde, algele marine si painea cu secara.
Consumul regulat de carne de peste poate reduce cu pana la 50% riscul de cancer, datorita acizilor grasi esentiali omega-3. Printre tipurile de cancer care pot fi prevenite datorita consumului de peste se numara cancerul ovarian, cancerul mamar, cancerul de prostata, cancerul esofagian, cancerul de colon si cancerul oral.
Bolile cardiovasculare apar ca urmare a cresterii nivelui de colesterol, insa printr-un consum regulat de peste puteti preveni aceste afectiuni periculoase. Acizii grasi esentiali contribuie la scaderea nivelului de colesterol, impiedica asimilarea altor grasimi nesanatoase in organism si previn infundarea arterelor.
Pestele este un aliment recomandat pentru dieta persoanelor care sufera de artrita reumatoida, deoarece contine substante care au efect antiinflamator. Din acest motiv, mai multi experti sustin ca cea mai potrivita dieta pentru pastrarea sanatatii articulatiilor este dieta mediteraneana.
Un consum regulat de peste poate avea efecte pozitive asupra depresiei si a tulburarii bipolare, mai ales daca acesta vine in completarea tratamentelor medicamentoase prescrise de medic.
Pestii, in special cei de dimensiuni mici (hamsii, sardine, ansoa), si fructele de mare contin cantitati importante de calciu, un mineral care contribuie la mentinerea sanatatii oaselor si a danturii. De asemenea, calciul este esential prevenirea hipertensiunii arteriale si a bolilor cardiovasculare.
Fructele de mare sunt cunoscute pentru efectul lor afrodiziac asupra barbatilor. Stridiile, de exemplu, stimuleaza productia unor hormoni sexuali, in timp ce zincul imbunatateste calitatea spermei.
De asemenea, fructele de mare contin L-Arginina, un aminoacid care contribuie la eliminarea amoniacului din organism, stimuleaza productia de insulina si contribuie la dilatarea vaselor de sange din organul sexual, precum si la cresterea fluxului de sange care il vascularizeaza. Astfel, L-Arginina contribuie la mentinerea erectiei.
Alzheimerul este o afectiune degenerativa progresiva a creierului, care produce deteriorarea functiilor de cunoastere ale creierului. Acizii grasi polinesaturati care se gasesc in carnea de peste si in fructele de mare previn deteriorarea celulelor creierului.
Un studiu realizat de o echipa de cercetatori francezi a aratat ca persoanele care consuma peste sau fructe de mare cel putin o data pe saptamana au un risc scazut de a suferi de boala Alzheimer mai tarziu in viata.
Oricat de sanatoasa ar fi carnea de peste, este bine sa fiti precaut atunci cand o cumparati, deoarece poate contine mercur, un metal care, in cantitati prea mari, poate dauna organismului.
Cele mai sensibile persoane la consumul de peste cu mercur sunt femeile insarcinate, femeile care vor sa ramana insarcinate, femeile care alapteaza si copiii. In cazul lor, consumul de carne de peste cu un continut ridicat de mercur trebuie evitat.
Soiuri de pesti cu un continut ridicat de mercur
- merlin albastru
- peste spada
- rechin
- macrou
Peste cu un continut moderat de mercur (poate fi consumat o data pe luna)
- pionul portocaliu
- merluciul
- epinefelul
Peste cu un continut scazut de mercur (poate fi consumat de 2 ori pe saptamana)
- hering
- ton la conserva
Peste cu un continut foarte scazut de mercur (poate fi consumat fara restrictie)
- somonul
- codul
- eglefinul
Persoanele care sufera de hipertensiune arteriala sau boli hepatice ar trebui sa evite consumul de peste afumat si sarat.