Din punct de vedere stiintific, carbohidratii sunt compusi organici din carbon, hidrogen si oxigen care contin cel putin o zaharida. Carbohidratii sunt alimente pe care organismul le foloseste pentru a fabrica glucoza.
Amilaza (o enzima din organism) va descompune, in organism, carbohidratii intr-un mod specific si ii va transforma in glucoza. Glucoza poate fi utilizata imediat de catre organism sau poate fi stocata in corp pentru o utilizare ulterioara.
Toti carbohidratii elibereaza glucoza pe parcursul desfasurarii procesului digestiei. Glucoza este transportata in organism prin intermediul sangelui si ajunge in celule pentru a fi transformata in energie.
Pancreasul secreta insulina, cea care controleaza absorbtia glucozei in celule. Daca este prezent un exces de glucoza, aceasta este convertita in glicogen care este stocat in ficat sau transformat in grasimea depusa in diverse parti ale corpului.
Atunci cand organismul unei persoane are nevoie de mai multa energie, pancreasul secreta un al doilea hormon, numit glucagon. Acesta converteste glicogenul inapoi in glucoza, care este eliberata in sistemul sanguin pentru a fi folosita de celule. Cu cat are loc o eliberare mai lenta a glucozei si hormonilor, cu atat nivelurile de energie din organism vor fi mai stabile si mai durabile.
Exista mai multe tipuri de carbohidrati simpli, complecsi si fibre alimentare. Printre carbohidratii complecsi se numara polizaharidele, dar si glicogenul. Carbohidratii complecsi furnizeaza organismului energie in mod constant, pe o perioada mai lunga de timp. In forma lor naturala, acestia contribuie la mentinerea pe termen lung a unei stari optime de sanatate, la controlul poftei de mancare si niveluri durabile de energie. Pentru a fi absorbite in intestin, polizaharidele vor fi descompuse in monozaharide.
Carbohidratii simpli nu trebuie descompusi in procesul digestiei, fiind absorbiti de organism cu rapiditate. Printre carbohidratii simpli se numara glucoza, fructoza, galactoza, zaharoza, maltoza etc. Excesul de carbohidrati simpli poate duce la cresterea excesiva in greutate.
Fibrele alimentare pot contine diverse tipuri de compusi printre care celuloza, hemiceluloza, pectina, lignina etc. Fibrele alimentare sunt tipuri complexe de carbohidrati care nu pot fi digerate si au capacitatea de a se deplasa lent prin tractul digestiv. Acestea nu sunt surse importante de energie, dar ajuta organismul sa isi mentina un sistem digestiv sanatos.
Atunci cand o persoana consuma carbohidrati rafinati in defavoarea celor naturali, glucoza va fi rapid eliberata in sange, iar consecinta va fi cresterea valorilor de zahar din sange si niveluri mai putin stabile de energie in organism.
In principal, carbohidratii complecsi sau amidonul se gasesc in mod natural in compozitia unor alimente cum ar fi
- orez brun
- banane
- fasole
- naut
- linte
- nuci
- ovaz
- pastarnac
- cartofi
- porumb dulce
- cereale integrale
- paste integrale
- igname.
Glucidele simple se gasesc in mod natural mai ales in compozitia fructelor si legumelor. In forma artificiala, carbohidratii simpli fac parte din produsele imbogatite sau rafinate (paine alba, paste din faina rafinata, dulciuri etc.).
Carbohidratii simpli au un index glicemic ridicat si furnizeaza organismului energie pe termen scurt, dar si o senzatie de satietate limitata. Consumul de prea multe alimente bogate in carbohidrati simpli poate duce la cresterea riscului aparitiei unor probleme de sanatate, cum ar fi diabetul si bolile cardiovasculare.
Carbohidratii sunt esentiali pentru functionarea corecta a organismului. Eliminarea carbohidratilor din dieta poate provoca malnutritie. Carbohidratii au mai multe roluri in organismele vii, fiind implicati in mod activ in procesul eliberarii energiei, fertilitatii la femei (prin echilibrarea eliberarii FSH-ului si LH-ului - hormoni necesari in procesul reproducerii), functionarea optima a sistemului imunitar, reducerea aparitiei bolilor cardiovasculare, cancerelor si diabetului, dar si in dezvoltarea normala. Majoritatea carbohidratilor contin in forma naturala cantitati importante de vitamina B, fibre si antioxidanti.
- Principala functie a carbohidratilor este sa furnizeze energie organismului. Carbohidratii, in combinatie cu proteinele, grasimile, vitaminele si mineralele sunt componentele nutritive esentiale pentru mentinerea vietii. Totusi, in timp ce carbohidratii furnizeaza cantitatea necesara de calorii pentru desfasurarea normala a functiilor vitale ale organismului si sunt sursa preferata de energie a acestuia, acestia nu pot furniza toate elementele nutritive pentru o stare adecvata de sanatate pe o perioada indelungata de timp.
- Carbohidratii au un rol important in functionarea optima a sistemului nervos central. Fara un aport suficient de glucoza, orice persoana s-ar putea simti obosita, ametita si slabita. Acesta este motivul pentru care sportivii au nevoie de cantitati adecvate de carbohidrati inainte de un concurs, pentru a avea rezultate fizice si mentale optime. Celulele nervoase sunt dependente de glucoza pentru a functiona.
- Carbohidratii ofera principalul tip de combustibil pentru desfasurarea normala a activitatii sistemului muscular. Grasimile si proteinele pot fi folosite indirect, doar dupa ce vor fi convertite in carbohidrati. Muschii folosesc glicogen prezent in celulele musculare si glucoza din sistemul circulator. Totusi, glicogenul din muschi este folosit intr-un mod mai eficient comparativ cu glucoza intrucat descompunerea glicogenului nu necesita consum de energie. In cazul in care nu se consuma suficient carbohidrati, se face efort muscular prelungit perioade indelungate de timp si persoana in cauza este sufera de stres prelungit va avea loc deteriorarea accelerata a proteinlor din organism dar si a grasmilor stocate si va scadea nivelul de zahar din sange.
- Carbohidratii sunt factori esentiali care contribuie la buna functionare a zonei gastro-intestinale. Lactoza eliberata in urma descompunerii carbohidratilor asigura si promoveaza multiplicarea anumitor bacterii din intestin care cresc probabilitatea absorbtiei calciului in organism. Calciul alaturi de fibrele provenite din celuloza asigura buna functionare a sistemului gastro-intestinal, stimuleaza peristaltismul si secretia unor enzime digestive importante.