Oboseala este sentimentul de lipsa de energie care nu dispare nici dupa odihna. Oamenii pot experimenta fie oboseala fizica fie psihica.
Oboseala poate fi cauzata de rutina, de cele mai multe ori si este un raspuns normal si important in urma efortului fizic, obiceiurilor alimentare nesanatoase, stresului emotional, plictiselii sau a lipsei de somn. In unele cazuri, oboseala poate fi si simptomul unei conditii medicale.
- Faceti sport dimineata - Chiar daca probabil ca nu va va fi usor la inceput, incercati sa faceti miscare in fiecare dimineata. Incepeti cu stretching si apoi accelerati putin ritmul activitatii fizice. Activitatile fizice simple va vor stimula tesutul muscular si fluxul sanguin in intreg corpul si va vor energiza fara sa fie nevoie sa utilizati stimulente artificiale.
- Luati un mic dejun sanatos - Proteinele si grasimile consumate dimineata sunt esentiale pentru a avea un nivel ridicat de energie. Un mic dejun bogat si sanatos este exact ceea ce are nevoie corpul dvs. Preparati-va o bautura din fructe si legume care va contine grasimi sanatoase, nutrienti si fitonutrienti de care va veti bucura pe tot parcursul zilei. Adaugati la aceasta si alte alimente cat mai putin prelucrate. Alimentele consumate vor stimula metabolismul si vor oferi organismului energia de care are nevoie. Este indicat sa alegeti la micul dejun alimente bogate in carbohidrati.
- Ascultati muzica relaxanta - Din cand in cand, intrerupeti-va activitatea si ascultati cateva minute muzica de relaxare. In acest mod va veti calma corpul si creierul si vi se va incetini ritmul cardiac si respiratia. Veti avea un sentiment de bine, o minte clara si un trup mai relaxat.
- Beti suficiente lichide - Atunci cand organismul este deshidratat functiile sale vor fi mai putin optime, metabolismul se va incetini si nivelul de energie va scadea. Primul lucru pe care ar trebui sa-l faceti cand va treziti este sa beti 2-3 pahare cu apa. Consumati pe parcursul zilei nu doar lichide ci si alimente bogate in apa pentru a satisface nevoile dvs. de hidratare.
- Nu faceti exces de cofeina - O ceasca sau doua de bauturi cu cofeina va pot creste nivelul de energie si de vigilenta mentala. Totusi, persoanele care consuma cofeina in exces sunt predispuse la anxietate, iritabilitate si performanta scazuta.
- Nu sariti peste mese - Daca nu veti manca alimente o perioada indelungata de timp, nivelul de zahar din sange va scadea. Incercati sa mancati in mod regulat pentru a va mentine valorile adecvate de energie pe intreg parcursul zilei.
- Nu urmati diete care va promit slabire drastica in scurt timp - Dietele care va priveaza de carbohidrati in mod serios nu va ofera suficienta energie pentru a acoperi necesitatile organismului. Varietatea culinara redusa poate priva organismul de substante nutritive importante, vitamine, minerale si oligoelemente.
- Nu va supraalimentati - Mesele prea bogate pot solicita prea multa energie. In loc sa mancati trei mese copioase pe zi, incercati sa luati sase mini-mese. Astfel veti avea un nivel constant de zahar in sange si insulina nu va suporta scaderi drastice. In plus, daca veti manca in acest mod veti observa ca va fi mai usor sa eliminati excesul de grasime corporala.
- Mancati sanatos - Cresteti cantitatea de fructe, legume, cereale integrale, produse lactate cu grasimi reduse si carne slaba. Reduceti cantitatea de grasimi, zahar si sare. - Introduceti in dieta alimente bogate in fier - Femeile sunt predispuse in mod special la anemie feripriva. Asigurati-va ca dieta dvs. include alimente bogate in fier cum ar fi carnea slaba, fasolea, nucile, semintele, ouale. Pentru a acceleraabsorbtia fierului din aceste alimente consumati-le alaturi de produse alimentare bogate in vitamina C.
- Odihniti-va suficient - Adultii au nevoie de aproximativ opt ore de somn pe noapte. Formati-va o rutina de somn pentru a va trezi dimineata odihniti. De asemenea, este important sa luati pastile pentru combaterea insomniei pentru ca acestea nu sunt o solutie pe termen lung.
- Renuntati la fumat - Fumul de tigara contine multe substante nocive. Exista mai multe motive din cauza carora fumatorii au niveluri mai reduse de energie comparativ cu nefumatorii. Printre acestea se numara faptul ca organismul consuma energie pentru a combina glucoza cu oxigenul, dar monoxidul de carbon din fumul de tigara reduce cantitatea de oxigen disponibila in sange.
- Evitati sedentarismul - Limitati perioadele de timp petrecute in fata televizorului si pentru utilizarea computerelor. Faceti cat mai multa miscare si fiti activi. Veti reusi sa aveti mai multa energie si veti preintampina aparitia unor afectiuni asociate cu sedentarismul.
- Invatati sa nu faceti nimic - Unul dintre dezavantajele vietii moderne este nevoia de a atinge scopuri cat mai intangibile. Un stil de viata agitat este epuizant. Incercati sa va alocati cateva ore pe saptamana in care sa stati si sa va relaxati pur si simplu. Daca nu puteti sa va oferiti acest timp, incercati sa va reganditi prioritatile si angajamentele.
- Radeti cat mai mult - Poate sunteti preocupati si coplesiti de griji si nu aveti suficient timp pentru a va distra. Nu subestimati puterea bunei dispozitii. Rasul este unul din cele mai bune energizante.
- Evitati alimentele procesate - Painea alba, pastele albe, cartofii si orezul alb au un indice glicemic ridicat. Atunci cand sunt consumate au tendinta de a provoca hipoglicemie insotita de simptome cum ar fi oboseala, somnolenta si epuizarea mentala. Alegeti sa mancati alimentele cu indice glicemic mai mic cum ar fi cerealele integrale, cartofii dulci si orezul brun. Toate acesta va vor ajuta sa va mentineti ridicat nivelul de energie si sa nu va ingrasati.
- Beti ceai verde - Nu numai ca este bogat in antioxidanti si va ajuta sa pierdeti in greutate ci si contine cofeina naturala care va lupta impotriva oboselii. Daca veti inlocui cafeaua cu ceai verde veti reusi sa preveniti si simptomele de sevraj care insotesc reuntarea la cafea si va veti mentine energia la cote ridicate.