Mancarimile genitale pot fi inconfortabile si chiar dureroase si pot avea efecte fizice, cat si emotionale.
Mancarimile din zona genitala la barbati pot fi rezultatul iritatiilor, alergiilor, inflamatiilor, infectiilor sau chiar a cancerului.
Iritatiile pot sa apara in urma expunerii la produsele chimice din sapunuri, produsele de igiena intima, parfumuri, lubrifianti, creme si geluri de dus. Multe dintre infectiile care pot provoca mancarimi genitale sunt contagioase, dar unele nu sunt transmisibile.
Unele produse chimice pot provoca anumitor persoane alergii asemanatoare celor determinate de latex. In cazul iritatiilor si al alergiilor, evitarea expunerii la alergen sau factorul iritant poate fi tot ceea ce este necesar pentru ca mancarimea cauzata de infectii sa se rezolve.
Cel mai frecvent intalnita boala cauzata de fungi care poate declansa mancarimi in zona genitala a barbatilor este candidoza sau balanita. Tratamentul balanitei consta in aplicarea locala de creme antifungice.
Bolile cu transmitere sexuala cum ar fi herpesul sau tricomonas, ca si alte infectii fungice si afectiuni bacteriene, ar putea fi alti factori declansatori ai mancarimilor genitale la persoanele de sex masculin.
Prin contactul piele la piele poate fi contactata si scabia, o boala contagioasa insotita de prurit. Aceasta este o conditie dermatologica provocata de acarieni. Poate fi intalnita atat la copii, cat si adulti. Deseori, scabia afecteaza intreaga familie. In afara de mancarimea in zona genitala, scabia poate provoca si alte simptome mici umflaturi de culoare rosie, grupate, in zona afectata. Eruptiile cutanate se pot raspandi si in alte parti ale corpului.
Tinea cruris este o infectie fungica caracterizata prin aparitia infectiei in zona genitala. Printre simptomele conditiei se numara si mancarimea in zona genitala. Aceasta afecteaza mai ales adolescentii sau adultii si este localizata in jurul organelor genitale sau a coapselor, dar poate afecta si unghiile si parul. Este usor de tratat cu unguente antifungice. Medicii recomanda spalarea cu atentie a prosoapelor si lenjeriilor de pat, purtarea de haine largi si se pastrarea regiunii genitale uscate si curate.
Paduchii pubieni sunt o boala cu transmitere sexuala. Paduchii sunt insecte care se hranesc cu sange. Boala este transmisibila sexual si apare in 90% dintre cazuri in urma contactului sexual cu un partener infectat. Simptomele pot include mancarimi extreme, dar si leziuni pe piele provocate de muscaturile parazitilor. Tratamentul se face cu medicamente topice concepute pentru a distruge parazitii. Prevenirea paduchilor include evitarea relatiilor sexuale si schimbului de haine sau utilizarea aceleiasi lenjerii de pat cu persoanele infectate.
Printre cauzele care nu sunt infectioase de mancarime genitala se numara psoriazisul, eczemele si lichenul simplex cronic. Alte situatii in urma carora ar putea sa apara pruritul in zona genitala includ dermatita atopica, modificarile precanceroase sau cancerul.
Uneori, pruritul genital masculin poate sa nu aiba nicio cauza aparenta. Mancarimile genitale au fost atribuite in anumite situatii radiculopatiei lumosacrale caracterizate de lezarea nervilor care pot cauza dureri de spate si picioare, dar si mancarimi genitale.
Intrucat mancarimile genitale pot fi cauza unor boli grave, incapacitatea de a urma un tratament poate duce la aparitia unor complicatii grave si chiar urmari permanente. Odata ce principala cauza este diagnosticata, este important sa urmati planul de tratament recomandat de medic pentru a reduce si a diminua riscul aparitiei posibilelor complicatii inclusiv
- infectii secundare ale pielii;
- raspandirea cancerului;
- transmiterea bolilor infectioase la partenerul sexual.
Exista cateva masuri care pot fi luate in scopul preintampinarii aparitiei mancarimilor genitale
- spalati bine zona intima, inclusiv preputul (in cazul barbatilor necircumcisi) cu produse hipoalergenice. Clatiti bine zona cu apa, de mai multe ori;
- pastrati pielea uscata intrucat umiditatea genitala poate duce la aparitia infectiilor;
- purtati lenjerie de corp din fibre naturale;
- schimbati lenjeria de corp o data la 24 de ore;
- utilizati detergenti de rufe fara parfum pentru spalarea lenjeriei intime si clatiti-o bine dupa fiecare spalare;
- uscati-va si stergeti-va bine dupa ce inotati;
- evitati sa ramaneti imbracati in haine ude perioade lungi de timp;
- evitati contactele sexuale neprotejate, mai ales daca suspectati o infectie prezenta la partener.
Tratamentul pruritului genital la barbati depinde de cauza care sta la baza acestuia. Diagnosticul corect este esential pentru stabilirea unui plan adecvat de tratament.
Tratamentul poate include utilizarea de samponuri si sapunuri speciale, antibiotice topice, antibiotice orale, crema cu hidrocortizon, crema antifungica si medicamente antifungice orale. Pentru calmarea temporara a mancarimilor poate fi necesara aplicarea unei comprese reci pe zona genitala. Aceasta va contribui si la ameliorarea umflaturilor locale.
Uneori poate fi necesara utilizarea de antihistaminice. Aceste produse nu vor vindeca principala cauza a mancarimilor, dar va pot ajuta la diminuarea mancarimii. Lotiunile care contin calamina calmeaza pielea si reduc senzatia de prurit.
Totusi, inainte de a utiliza oricare dintre aceste produse, discutati cu medicul, intrucat unele dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala pot avea une efect negativ asupra medicamentelor prescrise de specialist.
O greseala comuna pe care o fac multi barbati care sufera de mancarimi genitale este sa presupuna ca mancarimea este rezultatul unei igiene precare si sa creasca intensitatea si frecventa spalaturilor locale.
In realitate, acesta este un mod real de exacerbare a simptomelor intrucat sunt eliminate o serie de uleiuri naturale secretate de organism care au rolul de a lubrifia si a preveni uscaciunea si infectarea zonei genitale. Acest dezechilibru ar putea creste disconfortul si durerea locala.