Colesterolul este o substanta asemanatoare grasimii, care se gaseste in toate celulele corpului. Organismul are nevoie de colesterol pentru a produce hormoni, vitamina D si substante care ajuta la digestia alimentelor. Astfel, corpul uman produce tot colesterolul de care are nevoie.
Colesterolul se gasese si in alimente din surse animale, cum ar fi galbenusurile de ou, carnea si branza.Atunci cand nivelul colesterolului este crescut, acesta se poate combina cu alte substante din sange pentru a forma placa de aterom. Placa se lipeste de peretii arterelor, iar procesul este cunoscut sub numele de ateroscleroza. Poate duce la boala coronariana, in care arterele coronare devin inguste sau chiar blocate.
Nu orice tip de colesterol este nociv pentru organism.
Exista doua tipuri de colesterol - HDL (lipoproteine cu densitate mare sau colesterol bun) si LDL (lipoproteine cu densitate mica sau colesterol rau).
In timp ce colesterolul rau provoaca blocaje in artere, colesterolul bun ajuta la trasportul trigliceridelor la ficat, pentru excretie.
- Definitie: Colesterolul rau este un tip de grasime prezenta in sange, ale carei valori ridicate pot provoca probleme de sanatate, deoarece tinde sa se acumuleze in artere (ateroscleroza) si sa ingreuneze circulatia sanguina
Colesterolul bun include lipoproteinele cu densitate mare, de asemenea aflate in circuitul sanguin, care ajuta la transportul trigligeridelor la ficat pentru excretie sau reutilizare.
- Functii: Functia principala a colesterolului rau este de a transporta colesterolul la tesuturi si artere. Functia colesterolului bun este de a transporta colesterolul de la artere si tesuturi la ficat si alte organe, cum ar fi ovare, glande suprarenale si testicule.
- Intervale recomandate: Nivelul recomandat de colesterol rau nu trebuie sa depaseasca 2,6 mmolL de sange. Nivelul recomandat de colesterol bun trebuie sa depaseasca 1,5 mmol L de sange.
- Surse de colesterol: Colesterol rau acesta se gaseste in alimentele bogate in acizi grasi trans, glucide rafinate (cum ar fi zaharul si faina alba), alimete bogate in colesterol (cum ar fi galbenusul de ou, ficat si rinichi de animale, lacatate si alcool).
Colesterol bun sursele de colesterol bun includ ceapa, alimentele bogate in acizi grasi Omega 3 (cum ar fi uleiul de in si carnea de peste) si produse alimentare bogate in fibre (cereale, ovaz, tarate etc.).
- Diferentele structurale si functionale
Colesterolul bun. Lipoproteinele sunt un complex de apolipoproteine si fosfolipide. Colesterolul bun contine cea mai mica dintre toate moleculele de lipide, care sunt molecule de inalta densitate, datorita continutului lor de proteine. Colesterolul transportat la ficat este excretat in bila, iar apoi in intestine. Colesterolul transportat la alte organe este utilizat de organism pentru sinteza de hormoni steroizi. Celelalte functii ale colesterolului bun includ inhibarea procesului oxidativ din celule, lupta cu inflamatiile, activarea endoteliului si echilibarea functiei de coagulare a sangelui.
Colesterolul rau. O molecula de colesterol rau (LDL) consta intr-o singura molecula de apolipoproteina care ajuta la circulatia acizilor grasi, iar singura functie a acestor molecule mai putin dense este de a transporta colesterolul la tesuturi si artere.
Cu cat nivelul de colesterol rau din sange este mai mare, cu atata creste si riscul de a dezvolta boli coronariene. Cand nivelul de colesterol rau din sange scade, riscul de boli de inima scade la randul sau.
Bolile coronariene sunt afectiuni cauzate de acumularea de placa in interiorul arterelor coronare. Formarea placii in artere limiteaza fluxul de sange bogat in oxigen de la nivelul inimii. In cele din umra, o parte din placa se poate desprinde de pe peretii arterelor, determinand formarea unui cheag de sange. Daca cheagul este suficient de mare, fluxul sanguin se poate bloca partial sau total. In acest caz, persoana afectata poate dezvolta angina pectorala sau chiar un atac de cord.