Deficienta de vitamine

Generalitati

Dozele zilnice recomandate de vitamine trebuie atinse pentru prevenirea deficientei de vitamine, dar si pentru a se evita efectele secundare asociate cu supradozajul vitaminic.

Daca dieta dvs. nu contine suficienti nutrienti sau daca asimilati cantitati prea mari de vitamine sub alta forma decat naturala, exista probabilitati de a manifesta diverse conditii, unele dintre ele cu potential grav.

Vestea buna este ca deficienta de vitamine este rara in randul persoanelor care au acces la o mare varietate de alimente si care stiu sa alcatuiasca o dieta echilibrata.

De exemplu, singurele persoane susceptibile de a experimenta o deficienta de vitamina E sunt sugarii nascuti prematur sau care au o greutate mica la nastere si persoanele cu tulburari metabolice care impiedica organismul sa absoarba grasimi. Organismul unui adult sanatos poate functiona, fara sa prezinte simptome vizibile, chiar si 10 ani cu o dieta deficitara in vitamina E.

Nutritionistii folosesc termenul de deficit subclinic de vitamine pentru a descrie un deficit nutritional care nu este suficient de avansat incat sa produca simptome evidente. In termeni laici, expresia este utilizata pentru a explica unele simptome comune, dar care nu au cauze clare, cum ar fi oboseala, iritabilitatea, nervozitatea, depresia emotionala, alergiile si insomnia.

Respectarea dozelor zilnice recomandate de vitamine va poate ajuta sa evitati deficitul de nutrienti. Daca apar simptome specifice deficitului de vitamine, iar acestea persista chiar si dupa ce ati consumat cantitati rezonabile de vitamine, probabil ca lipsa vitaminelor nu este singurul motiv din cauza caruia manifestati aceste simptome.

Ce se intampla cand organismul nu primeste vitaminele de care are nevoie

Iata mai jos listate simptomele rezultate in urma deficitului anumitor vitamine

- vitamina A - vedere slaba pe timp de noapte, piele aspra, uscata sau crapata, membrane mucoase uscate (inclusiv interiorul ochiului), incetinirea procesului de vindecare a leziunilor, leziuni ale nervilor, diminuarea senzatiilor gustative, auditive si olfactive, incapacitatea de a transpira, rezistenta redusa la infectii respiratorii

- vitamina D - la copii rahitism (slabiciune musculara, dezvoltarea intarziata a dentitiei, oase moi - toate cauzate de incapacitatea organismului de a absorbi unele minerale datorita deficientei de vitamina D), la adulti osteomalcie (oase moi, poroase care se pot fractura usor)

- vitamina E - imposibilitatea absorbtiei grasimilor

- vitamina K - diminuarea capacitatii de coagulare a sangelui

- vitamina C - scorbut (sangerarea gingiilor, pierderea dintilor, sangerari nazale, vanatai, articulatii dureroase sau inflamate, vindecarea lenta a ranilor, sensibilitate crescuta la infectii, dificultati de respiratie, dureri musculare si eruptii cutanate)

- vitamina B1 (tiamina) - apetit alimentar scazut, pierdere nedorita in greutate, tulburari gastrice (greata, varsaturi), depresie si deprecierea functiei cognitive

- vitamina B2 (riboflavina) - inflamarea mucoasei membranelor, buze crapate, dureri ale cavitatii bucale, eruptii cutanate si anemie

- Niacina - pelagra (diaree, inflamarea pielii si a mucoaselor, confuzie si /sau dementa)