Artrita reumatoida este considerata in primul rand o boala a articulatiilor, dar conditia poate provoca adesea si complicatii oculare.
Anumite parti ale ochiului pot deveni inflamate, poate fi afectata vederea si chiar poate avea loc pierderea vederii.
Expertii sustin ca artrita reumatoida afecteaza cel mai adesea mucoasa ce captuseste ochiul.
Oamenii de stiinta afirma ca uscaciunea ochilor este cea mai frecventa complicatie oculara in cazul persoanelor diagnosticate cu artrita. Aceasta conditie poate fi usoara sau severa. Bolnavii care sufera de artrita reumatoida care manifesta uscaciune a ochilor au senzatia ar avea corpuri straine in ochi (senzatia de nisip in ochi) insotita de imposibilitatea de a indeparta aceste impuritati (care sunt de fapt imaginare, deoarece uscaciunea ochilor nu este cauzata de niciun corp strain).
Semnele de uscaciune a ochilor includ:
- conductele lacrimale nu produc o cantitate normala de lacrimi
- secretii oculare in exces
- nevoia de a curata reziduurile din ochi
- inflamarea ochiului.
Tratamentul pentru ochii uscati consta de cele mai multe ori in utilizarea de lacrimi artificiale. Reumatologul sau medicul de familie pot prescrie acest tratament. Pentru cei care au inca probleme chiar si dupa utilizarea lacrimilor artificiale, oftalmologul va prescrie si alte medicamente.
Adesea cicolosporina picaturi este recomandata pentru tratarea cazurilor grave de uscaciune a ochilor. Medicamentele care pot inrautati simptomele acestei conditii includ contraceptivele, diureticele si antihistaminicele.
La bolnavii de artrita reumatoida captuseala subtire a ochiului sau sclera se poate inflama. Sclerita cauzeaza inrosirea ochiului si lacrimare abundenta. De asemenea, persoanele cu sclerita pot manifesta dureri de ochi si intoleranta la lumina. Durerile ar putea fi severe, iar netratata, sclerita ar putea cauza aparitia unei cavitati in globul ocular.
Daca aveti sclerita, reumatologul dvs. va poate recomanda sa faceti consult la medicul oftalmolog, care va prescrie medicamente antiinflamatoare si picaturi de ochi. Cel mai des sunt utilizate medicamentele pe baza de prednison (un corticosteroid puternic).
Irisul este partea colorata a ochiului ce controleaza cantitatea de lumina care patrunde in ochi. Uvea, mucoasa din mijlocul ochiului, furnizeaza cea mai mare parte din sangele care iriga ochiul.
Uveita este caracterizata prin inflamarea uveei, iar irita este o forma a uveitei, dar afecteaza doar irisul ochiului. Aceste doua conditii sunt mai putin frecvent intalnite, dar fac parte din posibilele complicatii oculare ale artritei reumatoide.
Simptomele includ dureri de ochi, vedere incetosata sau pete in campul vizual si intoleranta la lumina. Conditiile pot fi tratate cu picaturi oftalmice. De asemenea, utilizarea ochelarilor de soare poate fi de ajutor in cazul in care persoanele afectate locuiesc in zone insorite.
Cei diangosticati cu uveita sau irita trebuie sa fie tratati prompt si corespunzator, deoarece formele grave de uveita pot cauza pierderea totala a vederii ochiului afectat. Alte complicatii ale uveitei includ glaucomul si cataracta