Broccoli ofera multe beneficii pentru sanatate

Generalitati

Unii oameni iubesc broccoli, iar altii il urasc, dar nimeni nu poate nega faptul ca broccoli este un produs alimentar extrem de bogat in substante nutritive esentiale pentru functionarea intregului organism.

In continuare, puteti descoperi cateva dintre beneficiile pentru sanatate ale acestei legume din familia cruciferelor.

Efectele pozitive ale broccoli asupra sanatatii

Iata cateva dintre calitatile si beneficiile pe care le ofera broccoli pentru sanatatea organismului uman

- Previne cancerul. Broccoli contine glucorafanin, un compus chimic pe care organismul il prelucreaza sub forma unor compusi anti-cancer numiti sulforafani. Aceasta substanta curata organismul de H.pylory, o bacterie care este cunoscuta pentru cresterea semnificativa a riscului aparitiei de cancer gastric. In plus, broccoli contine si un antioxidant numit idol-3-carbinol. Acest compus are puternice capacitati anti-cancer. Printre tipurile de cancer pe care acesta le poate impiedica sa se dezvolte se numara cancerul la san, de col uterin si prostata. De asemenea, idol-3-carbinolul stimuleaza functia hepatica.

- Ajuta la reducerea valorilor colesterolului rau din sange. Broccoli contine o cantitate importanta de fibre solubile, care ajuta la reducerea colesterolului rau (LDL) din organism.

- Amelioreaza inflamatiile si simptomele reactiilor alergice. Broccoli este o sursa deosebit de bogata de kaempferol si izotiocianati, ambele fiind fitonutrienti cu proprietati antiinflamatorii. Cercetarile au demonstrat capacitatea kaempferolului de a diminua impactul reactiilor alergice asupra organismului. Broccoli contine chiar si cantitati semnificative de acizi grasi Omega 3, care sunt cunoscuti pentru capacitatile lor antiinflamatorii.

- Contine antioxidanti puternici. Dintre toate legumele din familia cruciferelor, broccoli iese in evidenta ca fiind cea mai buna sursa de vitamina C si flavonoide necesare pentru o absorbtie eficienta a vitaminei C. De asemenea, broccoli are o concencentratie ridicata de alti antioxidanti puternici, precum lutenina, zeaxantina si beta-carotenul.

- Imbunatateste rezistenta oaselor. Broccoli contine un nivel ridicat de calciu si vitamina K, elemente esentiale pentru santatea oaselor si prevenirea osteoporozei.

- Ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Proprietatile antiinflamatorii a sulforafanului din broccoli pot fi capabile sa previna aparitia unor prejudicii ale vaselor de sange care pot fi cauzate de tulburari cronice asociate nivelului crescut de zahar din sange.

- Ajuta la detoxifierea organismului. Fitonutrientii speciali din broccoli ajuta la toate etapele de detoxifiere a organismului, inclusiv la activarea, neutralizarea si eliminarea deseurilor toxice din organism.

- Broccoli ajuta procesul digestiei. Broccoli este un carbohidrat inteligent si are un continut ridicat de fibre, compusi vegetali care stimuleaza functia digestiei. Fibrele (in special cele insolubile) previn constipatia, mentin nivelul de zahar din sange la parametrii normali si impiedica supraalimentarea. O cana de broccoli ofera la fel de multe proteine ca si o cana de orez sau porumb, dar la jumatate din calorii.

Includeti in dieta dvs. broccoli si alte legume din familia cruciferelor daca doriti sa beneficiati de numeroasele elemente nutritive esentiale in mentinerea unei sanatati optime. Consumati legume crucifere de cel putin 3 ori pe saptamana. In medie, portiile ar trebui sa fie de aproximativ o cana.