Inima este situata in centrul toracelui si este inconjurata de o tunica externa numita pericard. Aceasta tunica are doua straturi, unul care inconjoara perfect muschiul inimii si un strat mai flexibil care inconjoara primul strat al pericardului.
Inflamatia tesutului pericardului este o conditie posibil grava si poarta denumirea de pericardita. In functie de aparitie si durata, pericardita poate fi acuta, cronica sau recurenta.
Exista mai multe cauze care pot determina aparitia pericarditei, dar de cel mai multe ori cauza bolii nu este cunoscuta. Printre cauzele cunoscute ale pericarditei cel mai frecvent intalnite pot fi:
Durerile toracice sunt cele mai comune simptome ale pericarditei.
Aceste caracteristici ale durerii pot ajuta medicul sa distinga intre inflamatia pericardica si angina pectorala (conditie care provoaca dureri asemanatoare cu cele caracteristice pericarditei, dar este cauzata de ingustarea vaselor de sange).
Din cauza faptului ca inima este situata in mediastin (regiunea mediana a toracelui, care cuprinde mai multe organe), unele simptome depind de locul inflamatiei:
Alte simptome depind de cauza specifica a pericarditei. De exemplu, infectiile pot declansa febra, frisoane si alte manfestari nespecifice, cum ar fi durerile musculare si starea generala de rau, tahicardie, hipotensiune arteriala.
In primul rand, pentru stabilirea diagnosticului, medicul va face o evaluare fizica. Acesta va evalua:
Istoricul medical poate ajuta medicul sa determine mai usor daca exista o alta posibila cauza a durerilor toracice prezente.
Cea mai frecventa constatare in cazul examenului fizic, care confirma aproape intotdeauna diagnosticul de pericardita este frecatura pericardica. Fluidul prezent si inflamatia pericardului produc un zgomot care poate fi auzit cu un stetoscop. Sunetul este auzit uneori mai bine, atunci cand bolnavul se apleaca in fata (pozitie care determina inima sa se mute in partea din fata a pieptului) in inspi sau in decubit lateral stang.
Alte teste care pot ajuta la diagnosticarea pericarditei includ:
Medicamentele care reduc inflamatia reprezinta tratamentul de prima intentie in cazul pericarditei.
Medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi aspirina +/- colchicina, sunt folosite pentru a reduce inflamatia si cantitatea de lichid din sacul pericardic. Ocazional, bolnavului i se vor prescrie medicamente analgezice puternice. In cazurile recurente (mai ales cand exista cauze imunologice-mediate), corticosteroizii pot fi extrem de eficienti.
Tratamentul cauzei principale a pericarditei este esential si se va face in functie de gravitatea bolii.
O alta optiune de tratament este pericardiocenteza. Aceasta este o procedura care implica introducerea unui ac subtire, prin peretele toracic, direct in sacul pericardic, pentru a se drena o parte din lichidul prezent. Uneori, procedura este utilizata si in depistarea cauzelor pericarditei, prin analiza lichidului drenat.
In cazuri grave sau recurente, bolnavul poate avea nevoie fie de pericardiotomie (medicul va taia o gaura in sacul pericardic) sau pericardectomie (eliminarea completa a sacului pericardic).
- Tamponada cardiaca. Atunci cand exista o cantitate mare de lichid in sacul pericardic, poate exista o presiune accentuata asupra inimii, impiedicand-o sa functioneze corect. Acest lucru este o urgenta medicala si trebuie tratata ca atare. Aceste simptome tind sa fie nespecifice, dar pot include dificultati de respiratie si probleme in exercitarea activitatilor zilnice.
- Pericardita constrictiva. Daca inima sau sacul pericardic sunt lezate ca urmare a unei traume sau a unei boli care afecteaza zona, pot exista deficiente de spatiu. Aceste deficiente de spatiu pot ingreuna activitatea inimii de a se extinde pentru a colecta sange din organism. Sangerarea in pericard, din cauza unui traumatism sau interventie chirurgicala sunt cele mai frecvente cauze de pericardita constrictiva.