Simptome care necesita consult oftalmologic

Generalitati

Peste 285 de milioane de oameni din intreaga lume au deficiente de vedere. Conform statisticilor, aproximativ 80% dintre cazuri puteau fi evitate sau tratate.

De aceea, examenele oftalmologice regulate sunt atat de importante - acestea pot fi deosebit de utile in detectarea unor posibile afectiuni oculare progresive, cum ar fi glaucomul (o conditie frecvent intalnita care prezinta foarte putine simptome in faza incipienta). In alte cazuri, oamenii pot experimenta simptome, cum ar fi modificarea vederii sau dureri oculare care necesita atentie medicala imediata.

Iata cateva dintre manifestarile care pot semnala prezenta unei boli oculare si pentru care este nevoie sa va prezentati cat mai repede la medic.

Probleme ale ochilor in cazul carora trebuie sa consultati medicul

- Lumini intermitente, flocoane sau umbre cenusii in campul vizual. Debutul brusc al acestor simptome ar putea fi semnul dezlipirii de retina - stratul nervos din spatele ochiului, care trimite imagini la creier. Miopia, glaucomul si leziunile oculare sunt cele mai frecvente cauze ale dezlipirii de retina. Daca nu sunt tratate rapid (de obicei, prin intermediul interventiilor chirurgicale), dezlipirea de retina poate cauza orbire.

- Afectarea brusca a calitatii vederii - partiala sau totala (mai ales cand implica doar un singur ochi). Pierderea brusca a vederii poate semnala o serie de boli si conditii oculare. Una dintre acestea este degenerescenta maculara, care este una din principalele cauze ale pierderii vederii la persoanele cu varsta de peste 65 de ani.

In cazul degenerescentei maculare, pierderea vederii survine treptat, dar uneori poate avea loc brusc - in cazul in care lichidul din vasele de sange din ochi ajunge in spatele retinei. O alta cauza de pierdere brusca a vederii este glaucomul, care afecteaza nervul optic.

- Dureri oculare - cele mai multe boli oculare sunt nedureroase. Cu toate acestea, unele conditii sau leziuni pot provoca durere la nivelul ochilor. Durerile pot fi cauzate de glaucom, uscaciune oculara sau zgarierea corneei.

- Leziuni oculare - orice leziune oculara, indiferent de natura sau gradul acesteia, trebuie evaluata de catre medic, in special in cazul in care exista roseata si durere ce persista mai multe de 15-20 de minute.

- Disconfort ocular persistent - nu trebuie ignorat orice fel de disconfort la nivelul ochilor, fie dupa o anumita activitate pe parcursul careia o mica particula de material a patruns in ochi, fie ca disconfortul apare fara vreun motiv aparent. Mergeti la medicul oftalmolog pentru a va asigura ca nu aveti niciun fel de obiecte straine in ochi, fapt ce ar putea provoca o infectie oculara.

- Ochi rosii - semnalul de alarma trebuie tras atunci cand doar unul dinte cei doi ochi se inroseste. Inrosirea ambilor ochi poate insemna prezenta unei afectiuni, cum ar fi conjunctivita, care este o infectie oculara minora, usor de tratat. In schimb, inrosirea unui singur ochi poate semnala inflamatii profunde, cum ar fi sclerita sau uveita. Sclerita este o inflamatie a stratului exterior de protectie din jurul ochilor, iar uveita este inflamatia si umflarea stratului median al globului ocular.

- Vedere incetosata - vederea incetosata poate fi semnul mai multor probleme oculare, inclusiv glaucom, uveita, ruptura de retina sau degenerescenta maculara. Pierderea vederii la un singur ochi poate fi un simptom precoce al unui accident vascular cerebral.