Misterul despre cum exact consumul de ulei de masline extravirgin ajuta la reducerea riscului de Alzheimer se pare ca se afla intr-o componenta a uleiului de masline care ajuta la eliminarea din creier a proteinlor anormale ale bolii Alzheimer, sustin cercetatorii in cadrul unui nou studiu.
Cercetatorii noteaza ca Alzheimer afecteaza apoximativ 30 de milioane de oameni din lumea intreaga, insa prelevanta este mai scazuta in tarile mediteraneene. Acestia au atribuit la un moment dat acest aspect concentratiei ridicate a grasimilor monosaturate din uleiul de masline, consumat in cantitati mari in dieta mediteraneana.
Cercetarile recente sugereaza ca de fapt, agentul protector ar fi o substanta numita oleocantal, care are efecte ce protejeaza celulele nervoase de distrugerile ce apar in boala Alzheimer. Cercetatorii au cautat dovezi care sa ateste daca aceasta substanta oleocantal, ajuta la scaderea acumularii de beta-aminoid din creier, despre care se crede ca este responsabil de boala Alzheimer.
Studiul descrie urmarirea efectelor oleocantalului in creier si celule cerebrale crescute in laborator ale soarecilor, ce au fost folositi ca inlocuitori ai oamenilor in aceste cercetari. In ambele cazuri, oleocantalul a prezentat un model persistent in care sporea producerea a doua proteine cheie despre care se crede ca sunt esentiale in indepartarea beta-amiloid-ului din creier.
Cercetatorii declara ca oleocantalul provenit din uleiul de masline extravirgin, asociat cu dieta medietraneana are potentialul de a reduce riscul de Alzheimer si alte tipuri de dementa neurodegenerativa.