Atunci cand observati mici particule albe sau galbene in parul dumneavoastra, este posibil sa aveti matreata. Fulgii de matreata sunt de fapt celule moarte de piele.
Daca aveti matreata, scalpul poate avea aspect solzos, se poate inrosi si puteti experimenta mancarime. Scarpinarea va accentua dezlipirea pielii moarte de pe cap. Veti putea observa mai bine matreata, atunci cand purtati haine de culoare inchisa.
In cazul matretei, nu exista o cauza cunoscuta. Daca aveti matreata, nu inseamna ca aveti un par murdar.
Expertii sustin ca aceasta este cauzata, cel mai probabil, de o ciuperca. Foliculii de par si glandele din piele produc un ulei natural numit sebum, care poate inlesni dezvoltarea fungilor. Unii din acesti fungi se gasesc in mod nomal in piele, dar atunci cand acestia se inmultesc excesiv, pot provoca aparitia matretii.
De asemenea, o cantitate prea mare de sebum poate cauza matreata.
In plus, expunerea indelungata la aerul uscat poate determina aparitia uscaciunii pielii, care ar putea favoriza prezenta matretii.
Felul in care va tratati parul si mai ales substantele pe care le utilizati pentru ingrijire si stilizare, pot deteriora pielea capului. Unele vopseluri de par pot declansa reactii cutanate, care ar putea semana cu matreata. Daca aveti deja matreata si va spalati parul mai rar, simptomele vizibile ale conditiei se pot intensifica, fiindca celulele moarte de piele se pot acumula in par.
Matreata se poate accentua in timpul lunilor in care aerul este mai uscat. Vremea rece si uscata intalnita pe timp de iarna poate inrautati matreata. Alti factori declansatori includ stresul si oboseala.
Uneori, matreata poate aparea in mai multe zone ale corpului, altele decat scalpul, cum ar fi frunte, sprancene, gene sau urechi. Pielea descuamata din zonele corpului, acoperite cu par poate fi un semn de matreata - care este o forma usoara de dermatita seboreica. In cazul in care pielea dumneavoastra este mai grasa sau prezinta o roseata usoara, adresati-va unui dermatolog, deoarece puteti suferi de dermatita seboreica.
Alte probleme cutanate care pot duce la deteriorarea pielii capului includ acneea, eczemele sau psoriazisul. Persoanele cu probleme medicale grave, cum ar fi epilepsia, boala Parkinson si HIV, sunt mai predispuse la aparitia matretii.
Din motive neclare, oamenii care se recupereaza dupa ce au suferit un accident vascular cerebral, atac de cord sau un traumatism cranian, sunt mai susceptibili de a avea matreata.
Uneori, ceea ce pare a fi matreata, poate fi o conditie cu totul diferita. De exemplu, paduchii pot da senzatia de mancarime, iar ouale de paduchi pot arata la fel ca matreata. In plus, mancarimea de la nivelul scalpului poate fi cauzata de pecingine, o ciuperca ce cauzeaza moartea celulelor scalpului si poate determina aparitia unor fulgi albi sau galbui, la fel ca si in cazul matretei.
Cu toate ca matreata poate fi jenanta, aceasta conditie este inofensiva. Nu inseamna ca nu va spalati sau ca parul dumneavoastra este murdar. Matreata nu este contagioasa.
In plus, nu cauzeaza in mod direct caderea parului, dar zgarieturile rezultate din timpul scarpinarii pot provoca pierderea temporara a parului. In plus, pentru aceasta conditie, exista numeroase sampoane, ce contin fie substante naturale, fie medicamente care pot ameliora sau vindeca matreata.