Efectul pneumoniei asupra plamanilor

Generalitati

Pneumonia este o infectie localizata la unul sau la amandoi plamanii. Aceasta afectiune poate fi cauzata de virusuri, fungi, dar si bacterii.

Tratamentul pneumoniei este recomandat de medic in functie de cauza care a declansat-o. In general, conditia este provocata de virusuri respiratorii care sunt cel mai frecvent intalnite la copiii cu varsta mai mica de 5 ani.

Virusul gripei este cel mai des vinovat de aparitia pneumoniei virale la adulti. Alte virusuri care cauzeaza pneumonie sunt virusul sincitial respirator, rinovirus, virusul herpes simplex, sindromul respirator acut sever, dar si altele.

Factori de risc

De cele mai multe ori, organismul filtreaza germenii din aerul pe care il respiram. Acest mecanism previne infectarea plamanilor. Uneori, germenii pot gasi modalitati de a patrunde in plamani si pot provoca infectii. Acest lucru este mult mai probabil sa apara atunci cand:

In cazul in care germenii care cauzeaza penumonia ajung la plamani, saculetii cu aer sau alveolele se inflameaza si se vor umple cu lichid si puroi. Acest lucru va determina aparitia manifestarilor pneumoniei, cum ar fi febra, tusea, frisoanele si problemele de respiratie.

Cand suferiti de pneumonie, sangele dumneavoastra nu va fi suficient de oxigenat. Daca exista prea putin oxigen in sange, celulele corpului nu pot functiona in mod corespunzator. Acesta este principalul motiv pentru care infectia se raspandeste prin intermediul corpului. Penumonia poate provoca inclusiv moartea unei persoane.

Cum sunt afectati plamanii de pneumonie

- Pneumonia afecteaza plamanii in doua moduri. In cazul pneumoniei lobare este afectat doar portiuni dintr-un plaman, in timp ce in cazul bronhopneumoniei sunt afectate mai multe portiuni din amandoi plamanii. In ambele cazuri, efectele penumoniei asupra plamanilor pot debuta rapid, odata ce infectia este prezenta. Ca semne de avertizare apar febra, oboseala, greata, varsaturile, durerile toracice care se inrautatesc in timpul tusei, frisoanele si dificultatile de respiratie.

- Totusi, efectele pneumoniei pot fi diferite de la o persoana la alta, in functie de varsta si de starea de sanatate. Persoanele in varsta sunt cele mai expuse la riscul dezvoltarii complicatiilor grave, iar in unele cazuri, acestia nu supravietuiesc penumoniei. Atunci cand o persoana mai tanara este diagnosticata cu pneumonie, sansele de recuperare completa sunt mult mai mari, chiar daca simptomele sunt destul de severe.

- Efectele pneumoniei asupra plamanilor implica supraproductia de mucus si a altor fluide, fapt ce duce la dificultati de respiratie si la inhibarea schimbului de gaze de la nivelul plamanilor. Ca atare, furnizarea oxigenului catre organism va fi facuta cu greutate.

- Pe termen lung, penumonia poate fi asociata cu aparitia leziunilor pulmonare permanente, dar si cu cresterea riscului declansarii insuficientei respiratorii.

- La bolnavii cu pneumonie este prezenta o infectie activa la nivelul plamanilor, unde pot coloniza atat ciuperci, bacterii, virusuri, cat si alte organisme, in cazul in care sistemul imunitar este compromis. Infectia plamanilor provoaca umplerea cu lichid a alveolelor pulmonare. Ca urmare a perturbarii presiunii din interiorul plamanilor vor fi experimentate dificultati de respiratie si oxigenare, colorarea in albastru a extremitatilor, respiratie rapida, tuse si cresterea cantitatii de sputa. In unele situatii, mai grave, pneumonia poate conduce la dezvoltarea unui abces in plamani, o complicatie care ar putea fi destul de grava. Cand plamanii nu mai functioneaza si nu mai poate fi mentinuta nici respiratia mecanica, se poate instala insuficienta respiratorie.

- Printre efectele penumoniei se numara complicatiile grave, cum ar fi abcesele pulmonare, prezenta bacteriilor in sistemul circulator si acumularea de lichid in jurul plamanilor. - Cresterea necontrolata a bacteriilor din sange ar ptuea determina umflarea necontrolata a tesuturilor si chiar insuficienta de organ, care poate duce la deces.

- Exista si probabilitatea ca bolnavul de pneumonie sa dezvolte sindromul de detresa respiratorie acuta, care apare atunci cand pneumonia a afectat amandoi plamanii. Aceste complicatii ar putea sa apara mai ales in cazul persoanelor in varsta, a celor care au o stare de sanatate precara, dar si a celor care fumeaza.

- Tratarea precoce a penumoniei poate ajuta la limitarea problemelor pulmonare permanente. Pentru a contracara efectele pneumoniei asupra plamanilor, medicii se concentreaza asupra gasirii unui medicament adecvat pentru tratarea infectiei, dar si asupra ingrijirii bolnavilor. In cazul in care infectia este severa, poate fi necesara spitalizarea sau chiar ventilatia, care are rolul de a facilita respiratia.

- Pneumonia bacteriana cel mai probabil va fi tratata cu antibiotice,in cazul celei virale va fi necesar sa se consume foarte multe fluide in timp ce persoanele care sufera de infectii fungice pot fi tratate cu succes cu ajutorul medicamentelor antifungice.

- Netratate, infectile la plamani pot deveni fatale pentru pacienti, intrucat tesuturile din organism vor incepe sa sufere, ca urmare a lipsei de oxigen. Atunci cand aportul de oxigen la creier este limitat de efectele negative ale pneumoniei asupra plamanilor, bolnavii ar putea manifesta convulsii si posibil sa cada in coma.

Modalitati de prevenire

Pentru a preveni efectele pneumoniei trebuie luate o serie de masuri, printre care: