Fisurile vaginale

Generalitati

Fisurile vaginale sunt o problema comuna a femeilor care sunt active din punct de vedere sexual. Cu toate ca, de obicei, fisurile vaginale nu sunt grave, acestea pot crea disconfort. Fisurile vaginale sunt caracterizate de fisurarea, ruperea sau zgarierea tesuturilor vaginului. La aparitia acestora pot contribui mai multe conditii, toate vindecabile cu rabdare si tratament adecvat.

Uneori, in cazul femeilor, fisurile vaginale sunt confundate cu herpesul genital sau traumatismele sexuale.

Chiar daca fisurile vaginale sunt considerate o problema medicala minora, acestea pot crea probleme de sanatate pe termen lung. In plus, activitatea sexuala a femeilor cu fisuri vaginale poate fi influentata negativ de acest inconvenient. Cel mai bine este sa invatati cum sa preveniti si mai apoi cum sa gestionati fisurile vaginale.

Principalele cauze ale fisurilor vaginale

Ce cauzeaza fisurile vaginale? Expertii sunt de acord in privinta unui lucru: principala cauza a fisurilor vaginale este lubrifierea insuficienta a vaginului in timpul actului sexual. Atunci cand este stimulat sexual, vaginul unei femei produce in mod natural fluide care lubrifiaza zona in timpul activitatii sexuale, reducand frecarea. In cazul in care vaginul nu este lubrifiat suficient, poate aparea uscaciunea vaginala - conditie ce se afla in topul cauzelor fisurilor vaginale.

Alti factori care pot juca un rol important in uscaciunea vaginala si aparitia fisurilor vaginale includ:

- Menopauza. Femeile aflate la varsta fertila au niveluri mai ridicate de umiditate vaginala, chiar si atunci cand acestea nu sunt excitate, comparativ cu femeile aflate la menopauza. In timpul menopauzei, nivelul de estrogen - hormonul sexual feminin - incepe sa scada. Specialistii considera faptul ca stimularea hormonala redusa poate declansa, uneori, uscaciune vaginala si implicit, fisuri vaginale in urma actelor sexuale repetate.

- Preludiu prea scurt. Excitarea sexuala determina cresterea secretiei de fluide vaginale, dar atunci cand durata preludiului sau a actiunii care are loc inaintea actului sexual este prea mica, exista posibilitatea ca vaginul sa nu fie stimulat si lubrifiat suficient. Simplu spus, daca femeia nu este suficient de excitata inaintea penetrarii, vaginul nu va fi lubrifiat, iar acest lucru poate provoca aparitia fisurilor vaginale in timpul penetrarii.

- Istoric de abuz. Desi acesta nu este cea mai des intalnita cauza a uscaciunii vaginale, un istoric de abuz sexual poate afecta viata sexuala a unei femei. Expertii sustin ca femeile care au fost abuzate pot avea dificultati de relaxare in timpul actului sexual sau se pot simti inconfortabil in timpul preludiului, fiind dificil pentru acestea sa se excite. Excitarea sexuala determina vaginul sa secrete o cantitate mai mare de fluide, iar daca acest lucru nu se intampla, creste probabilitatea lezarii tesuturilor vaginale in timpul actului sexual.

- Alte cauze. Expertii sustin ca unele pozitii sexuale au tendinta de a provoca fisuri vaginale, iar utilizarea jucariilor sexuale poate fi, de asemenea, un alt factor declansator al fisurilor vaginale. Jucariile sexuale sunt uneori realizate din materiale care sunt iritante pentru piele sau pot avea o forma inadecvata, margini sau portiuni ascutite sau abrazive.

Excoriatiile sau fisurile vaginale pot sa apara, de asemenea, la fetele tinere, in special in cazul in care acestea au suferit infectii fungice sau leziuni recente ale mucoasei vaginale sensibile. Fisurile pot fi mai dificil de diagnosticat la un copil, din cauza locului si dimensiunii fisurii, precum si din cauza abilitatilor de comunicare ale copilului.

Femeile cu fisuri vaginale descriu de multe ori simptomele specifice fisurilor vaginale ca dureri asemanatoare cu cele rezultate in urma unor taieturi cauzate de o foaie de hartie in zona vaginala.

La copii, o astfel de descriere poate fi simtita, dar nu este este atat de usor de observat de catre cei care au grija de copii sau comunicata de copil. Nu este neobisnuit pentru o fata tanara, care acuza senzatia de arsura sau intepatura in zona vaginala, mai ales in timpul baii sau urinarii, sa sufere de fapt de fisuri vaginale.

Tratamentul fisurilor vaginale

Tratamentul pentru fisurile vaginale depind de cauza acestora. Medicul va poate prescrie, in functie de rezultatele investigatiilor, antibiotice (in cazul in care fisurile sunt cauzate de infectii bacteriene) sau creme si unguente specifice. In plus, fata de tratamentul recomandat de catre medicul dumneavoastra puteti incerca, de asemenea, unele remedii la domiciliu pentru a scurta durata de vindecare a fisurilor.

- Aplicarea de uleiuri organice. Aplicarea locala de uleiuri, cum ar fi cel de masline sau nuca de cocos poate ajuta la calmarea pielii din zona afectata si poate grabi procesul de vindecare.

De asemenea, sucul de aloe vera poate ajuta la mentinerea hidratarii zonei afectate. Femeile cu fisuri vaginale pot face bai de sezut pentru ameliorarea durerilor severe. Pentru eficacitate, se pot adauga cateva picaturi de coniac in apa de baie. Coniacul are puternice proprietati antiseptice si va accelera procesul de vindecare. Peroxidul de hidrogen poate fi utilizat in locul coniacului, fara a se diminua eficacitatea tratamentului.

- Utilizarea tampoanelor intravaginale trebuie strict evitata de femeile care sunt predispuse la fisuri vaginale. De asemenea, in cazul acestora, folosirea servetelelor sau hartei igienice parfumate ar putea agrava problema fisurilor vaginale.

- Un plan alimentar bine echilibrat este, de asemenea, esential pentru o recuperare rapida. Actul sexual ar trebui evitat, deoarece poate inrautati fisurile vaginale sau poate reduce efectele tratamentului. De asemenea, femeile care au fisuri vaginale si mai ales cele care sunt predispuse la aceasta conditie, ar trebui sa renunte la fumat si alcool si sa adopte un stil de viata cat mai sanatos care sa includa meditatia, activitati de relaxare si exercitii fizice.

Toate remediile la domiciliu, antibioticele sau cremele pe care doriti sa le folositi in tratamentul fisurilor vaginale ar trebui aplicate numai dupa ce ati consultat medicul. Numai acesta va poate confirma daca puteti folosi anumite remedii pentru ca tratamentul sa fie eficace si sigur pentru dumneavoastra.

In plus, daca ati avut un istoric medical de cancer de san, este important sa evitati, pe cat posibil, cremele ce contin estrogen. In schimb, puteti folosi un spray antibacterian sau alte unguente, in tratarea fisurilor vaginale.