Cum sa treceti cu bine peste o despartire

Generalitati

Despartirile pot fi dure sau amiabile. Indiferent de cum sunt, nimeni nu doreste cu adevarat sa experimenteze o despartire.

Ruperea relatiei poate duce la durere emotionala intensa si stres. Cu toate acestea, exista modalitati prin care puteti usura tranzitia dureroasa de la viata de cuplu la cea singura. Iata mai jos cum puteti face acest lucru.

Modalitati de a depasi mai usor o despartire

- Ganditi-va intens la experienta dumneavoastra, dar nu o transformati intr-o obsesie. Reflectati ori de cate ori este nevoie, asupra motivului despartirii. Luati in considerare toate motivele posibile care au dus la despartire. Chiar daca uneori se pare ca nu a fost un motiv intemeiat, cu siguranta ca acesta a existat - si probabil ca nu a fost doar unul singur.

Ganditi-va la ceea ce v-a placut la viata de cuplu si daca relatia a fost asa cum v-ati dorit atat dumneavoastra, cat si partenerul dumneavoastra. Trebuie sa constientizati faptul ca este nevoie de doua persoane pentru a incepe o relatie, dar o singura persoana este suficienta pentru a pune capat relatiei. Acest mod de gandire, de reflectare asupra tuturor aspectelor relatiei si despartirii va poate ajuta sa evitati greselile din viitor.

- Nu va schimbati decizia. Daca despartirea a fost decizia dumneavoastra, tineti minte ca este suficient sa va ganditi la lucrurile fumoase pe care le-ati impartasit cu fostul partener, pentru a uita motivele pentru care ati dorit sa va despartiti. Deseori, dupa o despartire, oamenii se gandesc la partile bune ale relatiei si ajung, uneori, sa se convinga de faptul ca aspectele negative nu erau suficiente astfel incat sa se ajunga la despartire. Nu va torturati in acest fel. Acceptati situatia, treceti peste momentul neplacut al despartirii si incercati sa mergeti inainte.

- Gestionati durerea emotionala in mod corespunzator. Este normal sa va simtiti nauciti dupa o despartire - responsabilitatea pentru greselile facute este normala. Pe de alta parte, trebuie sa acceptati faptul ca sunteti o persoana buna si ca nu ati facut nimic rau, despartindu-va de partener. Desigur, o etapa de negare este complet naturala, dar acceptarea este cheia pentru a fi capabili sa mergeti mai departe.

- Discutati cu prietenii. Cand treceti prin trauma unei despartiri, veti dori sa aveti langa dumneavoastra persoane dragi, care va iubesc si va fac sa va simtiti bine. Cand va aflati in astfel de momente, este bine sa va inconjurati de prieteni si familie pentru a va ajuta sa va redobanditi echilibrul emotional.

- Scrieti-va sentimentele intr-un jurnal. Concepeti un jurnal in care sa scrieti: poezii, proza sau pur si simplu, sentimentele sau gandurile dumneavoastra. Cel mai important este sa fiti absolut sinceri atunci cand va asterneti gandurile intr-un jurnal. Dupa ce veti reciti ce ati scris, durerea emotionala incepe sa se estompeze si veti putea incepe sa invatati lectii valoroase din experienta prin care ati trecut. Nicio relatie nu este un esec daca veti reusi sa invatati cate ceva despre dumneavoastra.

- Gestionati cu atentie etapa de ura. Este aproape normal, ca atunci cand va despartiti (mai ales daca partenerul este cel care a luat aceasta hotarare) sa simtiti o furie fara margini. Furia este in general canalizata catre fostul partener - este posibil sa il urati pentru ca v-a facut sa va pierdeti timpul. Puteti fi furiosi chiar si pe dumneavoastra, la gandul ca puteati face mai multe. Renuntati la aceste ganduri si la furie! Furia este o pierdere de timp si energie si exista mult mai multe lucruri pe care le puteti face cu emotiile si energia dumneavoastra.

- Mentineti distanta de fostul partener. Chiar daca dumneavoastra si fostul partener ati decis sa ramaneti prieteni, ar trebui sa rupeti contactul in perioada imediat urmatoare despartirii.

Acest lucru inseamna sa evitati contactul cu fostul/a, sa renuntati pentru o vreme la grupul comun de prieteni, sa nu va telefonati, sa nu faceti schimb de mesaje sau email-uri. Mentineti aceasta distanta chiar daca fostul partener doreste sa va intalniti. Nu are rost. Asta pentru ca puteti fi vulnerabili, mai ales daca suferiti deja un dezechilibru emotional cauzat de despartire. Este posibil sa aveti un oarecare contact cu fostul partener, in scopul de a pune la punct unele aspecte practice, cum ar fi mutatul, semnarea unor documente etc. Incercati sa va limitati contactul la ceea ce este absolut necesar, comportati-va civilizat si micsorati durata intalnirilor.

- Uitati de vechi, imbratisati noul. O despartire poate insemna un nou inceput. Prin urmare, organizarea spatiului dumneavoastra personal va va face sa va simtiti odihniti si pregatiti pentru lucrurile noi care vor veni. O despartire poate fi coplesitoare si deprimanta si va aduce un plus de stres in viata dumneavoastra.

Partea buna este ca veti avea nevoie de multa concentrare si energie in procesul de uitare, iar cea mai buna modalitate de a face acest lucru este sa va gasiti o ocupatie placuta. Puteti redecora camera in care dormiti sau chiar intreaga casa. Daca este posibil, cumparati lucruri noi, poate niste postere si faceti curatenie in pozele din caculator. Chiar daca toate acestea par insignifiante, va vor ajuta sa gestionati mai bine perioada de dupa despartire.

- Indepartati lucrurile care va amintesc de relatia cu fostul partener. Exista tot felul de lucruri care va pot aminti de fostul partener - un cantec, un miros, un sunet sau un anumit loc. Dupa ce ati suferit si ati reflectat in perioada imediat urmatoare despartirii, nu insistati asupra trairilor sau amintirilor dureroase. Exsita, probabil, lucruri care va trezesc sentimente de melancolie sau tristete apasatoare, fara ca macar sa va dati seama. Incercati sa faceti un tur al casei si indepartati toate lucrurile care va cauzeaza durere sau amintiri despre relatia care tocmai s-a incheiat.

Este important sa va concentrati si sa aplicati cu atentie aceste strategii. Multe lucruri care va leaga de fostul partener pareau invizibile atunci cand erati inca in relatie, iar acum o simpla privire la acestea poate cauza o durere emotionala intensa. Scapand de acesti factori declansatori, puteti uita mai repede trecutul si puteti merge mai departe cu viata dumneavoastra.

Daca aveti un suvenir, cum ar fi un ceas sau o bijuterie care v-au fost daruite de fostul partener, chiar daca acest obiect reflecta aspectele placute ale relatiei dumneavoastra, nu este nimic in neregula sa il pastrati, doar ca pe moment, este mai bine sa il puneti deoparte. Puteti introduce toate lucrurile care va amintesc de relatia dumneavoastra intr-o cutie pe care sa o puneti intr-un dulap, pentru o perioada.