Daca doriti sa aveti o viata mai fericita, primul pas in acest sens ar fi sa va schimbati opiniile despre ceea ce credeti ca inseamna fericirea.
Iata ce cred expertii cu privire la miturile comune despre fericire si, despre modul in care acestea va pot impiedica sa fiti cu adevarat fericiti.
- Mit: Exista sau nu, fericirea...? Cercetarile arata ca oamenii trebuie sa isi doreasca mai intai sa fie fericiti si apoi sa se straduiasca sa atinga fericirea. Aceasta poate fi atinsa in timp si este nevoie de angajament si efort, la fel ca in cazul oricarui tel important in viata.
Incercati sa cultivati relatiile sociale, sa faceti acte de caritate aleatorii sau meditati pentru cateva minute in fiecare dimineata. Aceste modificari in stilul de viata - care sunt metode dovedite pentru imbunatatirea senzatiei de fericire - pot deveni obiceiuri intr-un timp relativ scurt.
- Mit: Fericirea inseamna atingerea unui scop. Multi oameni considera ca fericirea inseamna atingerea unui scop sau o achizitie - casatorie, bani, case, masini sau un job important. Desigur, toate aceste lucruri pot contribui la fericirea oamenilor, dar nu intr-o masura hotaratoare. De fapt, conform studiilor aprofundate, acestea reprezinta doar 10% din fericirea dobandita, in ansamblu. Fara sa stiti, restul de 90% se afla chiar in mainile dumneavoastra.
Fericirea nu este o linie emotionala de sosire in cursa vietii. Fericirea este un proces si o resursa. Un numar important de date arata ca, atunci cand sunt mai fericiti, oamenii sunt si mai sanatosi, mai sociabili, creativi si dispusi sa incerce lucruri noi.
- Mit: Emotiile negative sunt intodeauna mai puternice decat emotiile pozitive. De multa vreme, cercetarile arata ca emotiile negative afecteaza starea de spirit a oamenilor intr-o masura mai mare decat cele pozitive. In majoritatea cazurilor, pierderile par sa aiba un efect mai puternic decat castigurile. Explicatia ar fi ca emotiile negative ar putea fi mai intense, pe termen scurt, comparativ cu emotiile pozitive, deoarece emotiile negative va determina adesea sa cautati si sa rezolvati sursa acestora.
Cu toate acestea, se pare ca emotiile pozitive influeneaza starea de spirit pe termen lung. Emotiile pozitive nu va protejeaza de trairile negative declansate de anumite situatii - nici nu ar trebui sa o faca. In timp, emotiile pozitive va pot proteja, insa de consecintele emotiilor negative. Aceste lucruri nu sunt valabile si in cazul persoanelor care sufera de depresie sau tulburari psihice grave, desi chiar si acestea pot inregistra o imbunatatire a starii lor atunci cand experimenteaza emotii pozitive.
- Mit: Exista o formula magica a fericirii. Trebuie sa fiti constienti: nu exista niciun elixir magic care sa amplifice starea dumneavoastra de fericire. In schimb, exista numeroase moduri de a impulsiona dorinta de a atinge fericirea si de a o mentine pe termen lung. Iata ce puteti incerca: