Greseli in ingrijirea dentara

Generalitati

Va spalati de doua ori pe zi si folositi ocazional si ata dentara? Atunci dintii dumneavoastra ar trebui sa fie destul de sanatosi.

Totusi exista o serie de capcane pe care le puteti intalni destul de frecvent in viata de zi cu zi, care va pot pune in pericol sanatatea orala. Iata ce trebuie sa stiti pentru a evita greselile in ingrijirea dentara.

Cele mai comune erori in ingrijirea dentara

Consumati prea mult zahar - O dieta bogata in zahar este nociva atat pentru talie, cat si pentru dintii dumneavoastra Utilizarea gumei de mestecat, consumul de bomboane si sucuri dulci sunt principalele obiceiuri care pot determina aparitia cariilor si a problemelor de sanatate ale dintilor.

Cariile dentare nu sunt cauzate doar de deserturile pe care le mancati, ci si de carbohidratii care contin zaharuri si amidon. In urma ingestiei de alimente care contin zaharuri, dintii vor fi acoperiti cu o pelicula care se va converti in acizi. Cu acesti acizi se hranesc bacteriile care traiesc in mod natural in cavitatea bucala. Acesti acizi vor contribui la distrugerea smaltului dintilor si la formarea cariilor dentare.

Aceeasi situatie este intalnita si in cazul alimentelor lipicioase care contin zahar. Daca nu puteti renunta complet la alimentele zaharoase, incercati sa le consumati ca parte a unei mese, in loc de gustare.

Fumatul si produsele de tutun - Alaturi de alte riscuri pentru sanatate, fumatul cauzeaza si probleme ale dintilor. In cazul fumatorilor exista probabilitati mai mari de pierdere cu rapiditate a masei osoase din jurul dintilor. Fumatul si excesul de alcool inrautatesc starea de sanatate orala si pot creste riscul aparitiei cancerului oral.

Traumatisme ale dintilor - Muscarea unui creion sau spargerea intre dinti a bucatelelor de gheata, de exemplu, pot duce la deteriorarea acestora. Bruxismul sau scrasnirea inconstienta a dintilor poate duce la o conditie dureroasa a maxilarului numita tulburare a articulatiei temporomandibulare. Medicul ar putea recomanda pentru protejarea dintilor, purtarea unei gutiere pe timp de noapte.

Igiena precara a dintilor - O igiena orala inadecvata este o modalitate sigura de a dezvolta boli ale gingiilor si alte probleme dentare. Periajul frecvent de cel putin doua ori pe zi si utilizarea atei dentare ar trebui sa faca parte din rutina ingrijirii dintilor.

Mentinerea sanatatii dintilor necesita vizite regulate la dentist. Ar trebui sa consultati medicul stomatolog de doua ori pe an pentru curatarea si detectarea oricaror semne timpurii ale aparitiei cariilor. Prin excluderea obiceiurilor nesanatoase din viata dumneavoastra, va veti bucura de beneficiile oferite de o cavitate orala sanatoasa, veti evita aparitia cariilor, pierderea dintilor si nu veti avea dureri dentare.

Lipsa de vitamina C - Vitamina C este foarte importanta pentru mentinerea sanatatii gingiilor dumneavoastra si ar trebui sa consumati zilnic fie alimente, fie suplimente vitaminice care contin vitamina C. In cazul oamenilor care consuma mai putin de 25% din doza zilnica recomandata de vitamina C exista mai multe probabilitati de a dezvolta boli gingivale.

Aport insuficient de fluor - Indiferent de varsta pe care o aveti, este important sa discutati cu medicul specialist pentru a va recomanda pastele de dinti cu fluor pe care le puteti utiliza. Florul are rolul de a intari smaltul dintilor si de a diminua posibilitatea formarii cariilor dentare.