Candida este denumirea pentru o categorie de ciuperci sau fungi care traiesc in mod normal pe suprafata pielii, a sistemului gastrointestinal si reproducator uman. Productia de candida este gestionata de catre alte organisme, inclusiv bacterii benefice, cum ar fi bifidobacteriile si acidofilus.
Atunci cand echilibrul este perturbat (din cauza diabetului zaharat, sistemului imunitar scazut, consumului de medicamente, nutritie precara sau dieta bogata in zahar, prezenta cancerului sau a HIV, stresului etc.) candida se poate transforma intr-un agent patogen si multiplicarea ei poate scapa de sub control, rezultatul fiind candidoza. Supracresterea fungilor si toxinelor pe care acestia le emit pot determina multiple simptome dintre care unele sunt specifice doar barbatilor.
Candidoza este o afectiune diagnosticata mai ales la femei. Totusi si barbatii sufera de aceasta boala, dar in cazul lor conditia este mai putin frecvent raportata si diagnosticata.
Exista mai multe tipuri de candidoza: candidoza bucofaringiana, candidoza genitala, dar si candidemia. Simptomele candidozei difera in functie de tipul si localizarea acesteia.
Printre manifestarile candidozei care pot sa apara la barbati se numara:
Suprainfectia cu candida poate provoca si alte simptome cum ar fi:
- Prostatita - Prostatita este o inflamatie a prostatei, o glanda a sistemului reproductiv masculin. Aceasta poate provoca dureri inghinale, disconfort in timpul urinarii si dificultate de a urina.
Majoritatea cazurilor de prostatita sunt cauzate de infectii bacteriene, dar si candidoza poate fi o cauza, mai ales la barbatii care au sistemul imunitar compromis. Se presupune ca prin cresterea fungilor de candida este inhibata functia normala a sistemului imunitar si bacteriile de la nivelul prostatei provoaca inflamatia acesteia. O alta teorie sugereaza ca toxinele produse de candidoza pot afecta prostata, rezultand inflamatia.
- Impotenta - Atunci cand apare infectia candidozica la nivelul pielii penisului, aceasta poate determina aparitia durerii, inflamatiei, mancarimii locale sau chiar constrictia uretrei, daca este netratata. Acest lucru poate inhiba fluxul de material seminal, rezultatul fiind impotenta sau incapacitatea de a obtine si a mentine o erectie. O alta cauza a impotentei ar putea fi prostatita cronica, intrucat glanda prostata produce o treime din sperma excretata in timpul ejacularii.
- Candidoza genitala - Se estimeaza ca la 15-20% dintre barbati, candidoza se colonizeaza in zona genitala. In multe dintre cazuri, atunci cand candidoza nu este accentuata, barbatii bolnavi posibil sa nu manifeste nici un simptom, drept pentru care ar putea sa-si infecteze partenerele.
Totusi, principalele simptome care apar la majoritatea barbatilor infectati cu candida este iritatia, senzatia de arsura si mancarimea organelor genitale, in mod special a glandului penisului. Zona afectata va deveni rosiatica, inflamata, dureroasa, acoperita cu mici leziuni rosii sau albicioase. Un alt semn caracteristic al candidozei genitale este senzatia de arsura care insoteste urinarea sau care apare ori de cate ori penisul este atins de lenjeria intima.
Au loc scurgeri si sunt prezente secretii albicioase, branzoase, localizate in zona glandului penisului. Candidoza genitala este cel mai frevent intalnita la barbatii care nu isi pot retracta preputul, care sufera de fimoza, dar si la barbatii circumcisi. Acest tip de candidoza este intalnita sub denumirea de balanita candidozica si balanopostita.
- Infectii fungice recurente - In cazul in care in organismul unui barbat are loc o supracrestere a fungilor de candida, poate fi constatata recurenta unor infectii fungice, cum ar fi piciorul de atlet si tinea cruris sau dermatofitia inghinala.
Atat zona spatiilor dintre degetele picioarelor, cat si zona inghinala sunt umede si calde si reprezinta un mediu propice pentru inmultirea ciupercilor. In unele cazuri, tinea cruris ar putea provoca eruptii care ar putea fi localizate si in zona abdominala, interiorul coapselor, scrot sau penis. Eruptiile vor fi de culoare rosie, pielea se va descuama, iar placile prezente vor fi proeminente. In cazul eruptiilor prezente in zona genitala, factorul declansator este candida.
Piciorul atletului este o infectie fungica asemanatoare cu tinea cruris, doar ca apare intre degetele de la picioare. Chiar daca aceasta afectiune poate fi cauzata si de alte ciuperci, atunci cand episoadele manifesta recurenta, vinovata va fi candidoza. Situatia este intalnita cel mai des la persoanele care au un sistem imunitar compromis.
Chiar daca simptomele sunt destul de neplacute, orice persoana care suspecteaza prezenta candidozei ar trebui sa consulte medicul pentru a urma tratamentul corect. Schema de tratament si durata acestuia depind de gravitatea si localizarea infectiei candidozice, dar si de gradul de recurenta al acesteia. Uneori poate fi suficient tratamentul local, modificarea dietei si respectarea unor reguli de igiena. Totusi, in cazurile mai grave, cand sistemul imunitar este compromis, daca boala este invaziva, poate fi necesar un tratament prompt cu medicamente antifungice administrate pe cale orala sau intravenoasa timp de cateva saptamani.