Ati mancat vreodata un produs alimentar despre care stiati ca este sanatos, iar mai tarziu ati aflat ca acel produs nu este chiar atat de bun pentru sanatatea dumneavoastra? Nu trebuie sa va jenati daca raspunsul este da.
Metodele de promovare ale produselor sunt tot mai ingenioase si nu de multe ori, dezinformarea sta la baza strategiilor de marketing. Trebuie sa acordati atentie informatiilor inscrise pe ambalajul produselor, pentru a cunoaste ceea ce se poate ascunde in spatele anumitor alimente considerate sanatoase pentru organism.
- Batoane cu proteine. Batoanele proteice sunt practic vitamine si proteine infuzate in ciocolata. Aceste batoane par niste gustari sanatoase, dar ele pot contine de doua ori mai multe grasimi si carbohidrati decat o prajitura. Pentru a evita consumul inutil de calorii, optati pentru batoanele proteice, ce nu depasesc 180 de calorii si 5 grame de grasime. In plus, asigurati-va ca batonul are minim 5 grame de fibre.
- Fructe uscate. Fructele uscate contin si pana la 100 de calorii per 1/4 cesca. Prin consumul regulat de fructe uscate, aportul caloric creste in mod semnificativ. Nutritionistii recomanda limitarea consumului de fructe uscate dulci si incurajeaza consumul de fructe crude proaspete, pentru a beneficia de proprietatile lor nutritive. Fructele proaspete sunt bogate in fibre, antioxidanti si alte substante esentiale pentru o sanatate optima.
- Iaurt. Iaurtul sub orice forma este o sursa buna de calciu si vitamina D. Unele tipuri de iaurturi au insa in compozitie la fel de multa grasime si zahar precum o gogoasa cu gem. De aceea, atunci cand consumati iaurt, optati pentru iaurturi simple, degresate. Daca doriti, aromatizati-le chiar dumneavoastra, adaugand fructe sau miere.
- Margarina. Margarina contine o cantitate substantiala de grasimi trans, care pot creste nivelul de colesterol din organism. Nutritionistii recomanda inlocuirea margarinei cu unt, pentru a limita riscul aparitiei bolilor de inima si pentru a reduce aportul zilnic de calorii.
- Unt de arahide cu continut redus de grasime. In majoritatea cazurilor, atunci cand producatorii indeparteaza grasimea din untul de arahide, aceasta este inlocuita cu zaharuri. Ca rezultat, produsul contine la fel de multe calorii ca produsul original, dar de doua ori mai multi carbohidrati. De aceea, este mai bine sa optati pentru unt de arahide normal. Chiar si in acest caz, trebuie sa acordati atentie cantitatii consumate.
- Briose din tarate. O briosa din tarate de dimensiuni normale contine mai mult de 400 de calorii si aproximativ 15 grame de grasime. Majoritatea caloriilor provin din zaharurile si faina rafinata utilizate la producerea brioselor. In cazul in care doriti sa consumati briose la micul dejun, cumparati briose din faina din cereale integrale sau preparati-le chiar dumneavoastra.
- Sosuri degresate pentru salate. Daca aveti probeleme cu tensiunea arteriala, este clar ca trebuie sa stati departe de aceste produse. Doua linguri de sos italian pentru salate contin aproximativ 500 mg de sodiu, reprezentand o treime din cantitatea zilnica recomandata de sodiu.
Mai bine, faceti chiar dumneavoastra sosul pentru salate, in care sa adaugati putina sare, otet balsamic, suc de lamaie si condimente naturale, precum piper, curcuma si seminte de mustar.