Acest test determina nivelul sanguin al alfa-fetoproteinei (AFP) la femeile insarcinate. AFP este o substanta secretata de ficatul fetusului (copilul care nu s-a nacut inca). Nivelul sanguin al AFP-ei la femeile insarcinate poate aprecia daca copilul are diverse afectiuni ca spina bifida sau anencefalie. Un astfel de test poate fi efectuat pentru screening-ul altor afectiuni precum: diferite modificari cromozomiale - ca de exemplu sindromul Down (trisomia 21) sau sindromul Edward (trisomia 18). Un test AFP poate depista prezenta omfalocelului, o afectiune congenitala ce consta in hernierea unor parti din intestinul copilului la nivelul ombilicului.
In mod normal, in sangele unei femei insarcinate se gasesc cantitati scazute de AFP. La femeile (care nu sunt insarcinate) si barbatii sanatosi nu exista AFP (sau daca exista aceasta substanta se gaseste in cantitati foarte mici).
Triplul test si cvadruplul test
Nivelul AFP se dozeaza de obicei la femeile insarcinate in cadrul triplului test sau testului cvadruplu de screening. Acest test se efectueaza intre saptamanile 15 si 20 de sarcina, determinand trei sau patru substante ce pot aparea in sangele unei femei insarcinate.
Triplul test dozeaza alfa-fetoproteina (AFP), beta-gonadotropina corionica umana (beta-hCG) si un tip de estrogen (estriolul neconjugat sau uE3).
Cvadruplul test le dozeaza pe cele trei amintite mai sus plus hormonul inhibin A. Nivelul sanguin al acestor substante, impreuna cu varsta pacientei si alti factori ajuta medicul specialist sa afirme probabilitatea ca fetusul sa prezinte sau nu anumite afectiuni sau defecte congenitale.
In anumite cazuri se efectueaza o serie de teste de screening, in primul trimestru de sarcina, pentru a infirma sindromul Down.
Testul integrat foloseste si parametrii masurati prin ultrasonografie, de exemplu determinarea grosimea pliului cutanat al fatului la nivelul cefei (pliul nucal), determinarea nivelului free-beta-hCG si o proteina denumita proteina A plasmatica asociata sarcinii (PAPP-A). Sensibilitatea acestui test este asemanatoare cu cea a unui test cvadruplu de sarcina care se efectueaza insa in trimestrul al doilea.
Barbatii, femeile neinsarcinate si copiii
La copii, femei neinsarcinate si barbati, prezenta AFP in sange se poate corela cu anumite tipuri de cancere, mai ales cu cancerul testicular, cancerul ovarian, cancerul gastric, cancerul pancreatic sau cancerul hepatic. Un nivel crescut de AFP mai poate aparea in limfomul Hodgkin, alte limfoame, tumori cerebrale sau cancerul celulelor renale.
Testul AFP se efectueaza pentru:
- a depista anumite afectiuni cerebrale sau spinale (defecte de tub neural) la copilul care nu s-a nascut inca: asemenea defecte apar la 2 din 1000 de sarcini; sansa de a naste un copil cu defect de tub neural nu are legatura cu varsta mamei; majoritatea femeilor ai caror copii au fost depistati cu defecte de tub neural nu au istoric familial de astfel de afectiuni; acest test se efectueaza intre saptamanile 15 si 20 de sarcina
- depistarea sindromului Down: un nivel scazut de AFP poate depista sindromul Down in aproximativ 60% din cazuri; sansa de a depista sindromul Down creste la 80% daca se efectueaza triplul test cu estriolul si beta-hCG
- pentru depistarea anumitor tipuri de cancere ca si: cancerul testicular, cancerul ovarian sau hepatic; cu toate acestea, jumatate dintre persoanele care au cancer hepatic nu prezinta nivel crescut al AFP
- monitorizarea raspunsului la tratamentul pentru cancer
- depistarea cancerului hepatic (denumit hepatom) la persoanele care au ciroza sau hepatita cronica cu virus B.
Nu este necesara o pregatire speciala pentru a efectua testul. Daca femeia este insarcinata, va fi cantarita inainte de efectuarea testului deoarece rezultatele testului sunt si in functie de greutatea corporala. Rezultatele testului se bazeaza si pe rasa pacientei.
Specialistul in prelevarea sangelui (asistenta medicala) va:
- va monta o banda elastica in jurul bratului pentru a opri curgerea sangelui prin vene la acel nivel. Acest lucru va determina umflarea venei de sub banda elastica, usurand introducerea unui ac in vena
- se dezinfecteaza pielea cu alcool
- se va introduce acul in vena; s-ar putea sa fie nevoie de mai multe punctionari
- se ataseaza un tub la nivelul acului pentru a aspira sange
- se va elibera banda elastica dupa colectarea cantitatii dorite de sange
- la nivelul locului intepaturii se apasa cu un tampon de vata pe masura ce acul este indepartat
- se preseaza zona punctionata si se aplica un leucoplast.
Proba de sange se preleveaza de la nivelul unei vene a bratului. O banda elastica este infasurata in jurul bratului. Poti sa nu simti nimic sau poti simti o intepatura sau piscatura.
Putem simti anxietate in timpul asteptarii rezultatelor testului AFP pentru determinarea sanatatii copilului inca nenascut.
- poate aparea o usoara vanataie la locul intepaturii; sansele de a aparea echimoza scad daca apasam la nivelul intepaturii timp de cateva minute
- in cazuri rare, se poate inflama vena dupa prelevarea sangelui; aceasta afectiune se numeste flebita; se recomanda comprese reci la acel nivel de cateva ori pe zi
- sangerare la nivelul intepaturii poate aparea la persoanele cu defecte de coagulare. Aspirina, warfarina si alte medicamente care subtiaza sangele pot creste sansele de sangerare. Se recomanda informarea medicului specialist inainte de prelevarea sangelui in cazul persoanelor cu defecte de coagulare sau alte afectiuni similare.
Testul AFP determina nivelul sanguin al alfa-fetoproteinei la femeile insarcinate. AFP este o substanta secretata de ficatul fatului. Nivelul sanguin al AFP poate ajuta la depistarea unor afectiuni ale fatului.
Valori normale
Valorile normale pot varia de la un laborator la altul. De asemenea, valorile variaza si in functie de varsta fatului; un nivel crescut sau scazut de AFP poate semnifica calcularea gresita a varstei fatului. O ultrasonografie poate stabili exact varsta fatului.
La femeile insarcinate, nivelul AFP creste progresiv incepand cu saptamana a 14-a de sarcina. Continua sa creasca pana la o luna sau doua inainte de nastere, incepand sa scada foarte incet. Valorile sunt in general putin mai mari la rasa neagra comparativ cu femeile de culoare alba. O valoare precisa a varstei sarcinii este necesara pentru interpretarea corecta a valorilor AFP.
Valorile normale ale AFP se stabilesc in functie de greutate, varsta si rasa femeii; se iau in considerare femeile cu diabet care isi fac injectii cu insulina si in functie de varsta copilului (varsta gestationala). In cazul in care varsta copilului este diferita dupa efectuarea ultrasonografiei, valorile AFP se vor ajusta in functie de aceasta valoare. Media acestei valori ajustate se numeste multiplu de medie (MoM). O valoare a AFP care este intre 0,5 si 2,5 ori MoM este considerata in limite normale. Se va stabili impreuna cu medicul specialist limita de valori ale AFP care sunt considerate normale pentru fiecare femeie in parte.
Valori crescute ale AFP
Valorile crescute ale AFP la femeile insarcinate pot semnifica:
- varsta gestationala a fatului nu este calculata corect
- femeia are sarcina multipla, ca de exemplu gemeni sau tripleti
- fatul are un defect de tub neural
- intestinele fatului sau alte organe abdominale sunt in afara corpului (denumite defecte de perete abdominal sau omfalocel); va fi necesara o interventie chirurgicala dupa nastere pentru a corecta problema
- fatul este mort.
Valori crescute ale AFP la femei neinsarcinate sau barbati poate semnifica:
- cancer hepatic, testicular sau ovarian
- boala hepatica, ca ciroza sau hepatita
- consum excesiv de alcool.
Valori scazute ale AFP
Valori scazute la o femeie insarcinata poate semnifica:
- varsta gestationala calculata gresit
- sindrom Down.
Motivele pentru care nu se poate efectua testul sau pentru care rezultatele sunt neconcludente sunt urmatoarele:
- fumatul care creste nivelul sanguin al alfa-fetoproteinei
- efectuarea in ultimele 2 saptamani a unui test medical care foloseste trasori radioactivi.
- Nivelul sanguin al AFP se determina la femeile insarcinate in cadrul triplului sau cvatriplului test de screening. De obicei se determina intre 15 si 20 de saptamani de sarcina, aceste teste determina nivelul sanguin a trei sau patru substante la femeile insarcinate. Triplul test determina alfa-fetoproteina (AFP), beta gonadotropina corionica umana (beta-hCG) si un tip de estrogen (estriolul neconjugat sau uE3). Cvadruplul test le determina pe cele trei de mai sus impreuna cu hormonul inhibina A. Nivelul sanguin al acestor substante, impreuna cu varsta mamei si a altor factori ajuta medicul specialist sa stabileasca posibilitatea existentei unor afectiuni ale fatului.
- AFP este un test de screening pentru depistarea unor afectiuni ale fatului. Se recomanda efectuarea altor teste in cazul in care valorile AFP sunt anormale. O ultrasonografie si/sau o amniocenteza se vor efectua in cazul depistarii unor valori anormale ale AFP.
- Valori normale ale AFP nu exclud defectul de tub neural (spina bifida) sau sindromul Down.
- Nivelul AFP in lichidul amniotic se poate determina prin amniocenteza. Multe femei prezinta valori normale ale AFP la nivelul lichidului amniotic, desi au valori modificate la nivel sanguin. Aceste femei prezinta risc de a avea fat cu defect de tub neural.
- Se recomanda consultul medicului specialist sau a unui medic genetician in cazul in care se depisteaza valori anormale ale AFP. Valorile AFP pot fi anormale, chiar daca fatul este sanatos.
- La pacientii cu cancer hepatic sau alte tipuri de cancer, scaderea nivelului AFP poate semnifica reusita terapeutica.