Tigarile electronice sunt produse concepute sa functioneze cu nicotina sau alte substante sub forma de vapori. De obicei acestea includ un element cu rol de incalzire care contine baterii (de obicei, reincarcabile), un cartus cu nicotina sau alte substante chimice si un atomizator (partea care vaporizeaza solutia din cartusul tigarii electronice). Acesti vapori pot fi inhalati de catre utilizator.
Tigara electronica are rolul de a imita experienta fumatului real, in conditii mai putin nocive pentru sanatate. In plus, daca se foloseste nicotina, persoana care utilizeaza tigara electonica va asimila o cantitate de nicotina apropiata cu cea existenta intr-o tigara conventionala.
De obicei, tigara electonica este folosita in multe dintre cazuri nu doar pentru a inlocui experienta fumatului traditional cu una asemanatoare, dar care sa dauneze mai putin, ci si in scopul renuntarii la fumat.
1. Unul dintre avantajele utilizarii tigarii electronice este ca nu necesita bricheta si se pare ca efectul sau nu ar fi la fel de toxic pentru cei din jur. Conceptul si dorinta de a inlocui nicotina este unul sanatos.
2. Specialistii nu au facut suficiente cercetari care sa confirme siguranta sau eficacitatea tigarii electronice. Unii cercetatori considera ca tigara electronica poate declansa dependenta de nicotina, desi in cazul unui studiu care a avut ca subiecti persoane dependente de tutun s-a ajuns la concluzia ca fumatul tigarilor electronice atenueaza dorinta de a fuma. In plus, cei mai multi participanti la studiu au declarat ca acest tip de tigara i-a ajutat sa depaseasca simptomele de sevraj presupuse de renuntarea la tutun si sa evite recidiva.
3. In urma studiilor s-a descoperit ca substantele chimice detectate in tigarile electonice pot declansa probleme grave de sanatate. Totusi, cantitatea de substante cancerigene din tigara electonica fata de cea traditionala se pare ca este de 1000 de ori mai mica, intrucat nicotina utilizata in timpul fumatului tigarii electronice nu este atat de nociva ca si tutunul.
4. In cadrul ultimelor studii s-a descoperit ca utilizarea tigarii electronice pe o perioada lunga de timp afecteaza sanatatea plamanilor si diminueaza rezistenta cailor respiratorii, fapte in urma carora respiratia devine mai greoaie. Un alt efect al tigarii electronice asupra plamanilor este cresterea stresului oxidativ la nivelul acestor organe. Totusi, nu se poate spune, momentan, daca efectul asupra plamanilor este de lunga durata.
5. Unii producatori nu divulga in totalitate substantele chimice din compozitia cartusului tigarii electronice si nici nu s-a putut demonstra care este cantitatea reala de nicotina din cartus. Se pare ca multe dintre aceste ingrediente ar fi toxice si nocive pentru oameni.
6. Alte studii au confirmat ca tigara electronica nu are efecte negative asupra sanatatii inimii.
7. Ca si in cazul tigarilor cu tutun, cei care fumeaza tigara electonica pot alege dintre cartuse care contin nicotina cu diferite nivele de concentratie si, chiar lichide fara nicotina pentru utilizatorii care doresc doar sa incerce experienta senzoriala a fumatului.
8. Specialistii nu recomanda utilizarea tigarii electronice ca alternativa sigura la fumat si nici nu o considera un instrument sigur pentru renuntarea la fumat.