Nivelul de colesterol si modul in care difera de la barbati la femei

Generalitati

Colesterolul ridicat este adesea denumit „ucigasul tacut” pentru pacienti. Asta pentru ca nu discrimineaza cand vine vorba pe cine afecteaza, barbate sau femei, tineri sau batrani. Exista totusi diferente in nivelurile de risc crescut de colesterol in functie de varsta si sex.

O inima eficienta si functionala este una dintre fortele motrice din spatele unei vieti lungi si sanatoase. Atat barbatii, cat si femeile pot avea un nivel ridicat de colesterol, o substanta lipicioasa, asemanatoare grasimii, care poate infunda vasele de sange si poate limita fluxul de sange catre organe vitale precum inima si creierul. Nivelurile ridicate de colesterol pot duce la un risc crescut de boli de inima, care se pot dezvolta si se pot agrava in timp ducand chiar la decesul persoanei.

Riscurile crescute ale colesterolului sunt adesea legate de alte afectiuni medicale, cum ar fi diabetul si hipertensiunea arteriala, dar pot fi afectate si de varsta si sex. In timp ce barbatii pot avea mai multe sanse de a dezvolta boli de inima la o varsta mai mica decat femeile, femeile nu sunt imune la efectele grave ale colesterolului ridicat. Vom observa mai jos diferentele intre valorile colesterolului in functie de sex.

Mecanismul de afectare a colesterolului

Dintre toti factorii de risc care pot determina dezvoltarea bolilor de inima, colesterolul este, probabil, cel mai usor de modificat. Colesterolul ridicat se va depune pe peretii arterelor, in urma unui proces numit ateroscleroza, care are ca rezultat formarea unei placi ceroase numite aterom. Aceasta va limita fluxul de sange care circula catre organele si tesuturile vitale precum inima si creierul. Totusi, desi valorile colesterolului pot fi micsorate prin modificarea stilului de viata, exista si unele aspecte care nu pot influenta nivelul colesterolului. Cu cat este mai mare nivelul de colesterol rau, cu atat o persoana prezinta un risc mai ridicat de a dezvolta boli cardiace.

Femeile au niveluri de colesterol mai mari decat barbatii dupa a cincea decada de viata, iar colesterolul lor „bun” tinde sa scada dupa menopauza. Modificarile hormonale dupa menopauza induc gruparea mai multor factori de risc pentru inima si vasele de sange, cum ar fi cresterea tensiunii arteriale, obezitatea si nivelurile crescute de lipide.

Terapia de substitutie hormonala (HRT) nu trebuie utilizata de femeile aflate in postmenopauza pentru a prevenii bolile cardiovasculare, deoarece pare sa le mareasca riscul. Intrebati-va medicul despre cea mai buna optiune pentru dvs. HRT pe termen scurt poate fi utilizat pentru a ameliora simptomele menopauzei la femeile tinere fara alti factori de risc cardiovascular.

Femeile difera in ceea ce priveste prezentarea bolii cardiace ischemice: mai putine femei prezinta simptomele clasice ale durerii in piept. Ele raporteaza adesea dureri de brat, spate sau maxilar, dispnee (respiratie scurta), slabiciune, palpitatii, ameteli. Informati-va mai mult despre semnele de avertizare a unei boli cardiovasculare. Sistemele conventionale de notare a factorilor de risc subestimeaza frecvent riscul individual al femeilor, astfel incat scorurile specifice sexului ar trebui utilizate de catre practicienii din domeniul sanatatii.

Diferente ale valorilor colesterolului la barbati si la femei

Exista cateva deosebiri in modul in care fluctueaza nivelul colesterolului in cazul unui barbat si in cel al unei femei, care depind de mostenirea genetica, istoricul familial, stilul de viata (fumat, sedentarism), dieta, starea generala de sanatate, dar si varsta.

Ce ar trebui sa stie barbatii despre modul in care se schimba valorile colesterolului:
- barbatii, care au varsta de peste 45 de ani, prezinta un risc crescut de a avea colesterol ridicat si de a dezvolta boli cardiovasculare;
- barbatii mai tineri ar trebui sa-si evalueze in mod constant nivelul de colesterol din sange si sa evite grasimile nocive pentru organism;
- la barbatii mai tineri si slabi ar putea fi prezenta o rezistenta ridicata la insulina care ar putea juca un rol hotarator in dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Aceasta rezistenta la insulina a fost asociata cu o scadere a colesterolului bun si o crestere a trigliceridelor.

Ce ar trebui sa cunoasca femeile despre modul in care se modifica nivelul colesterolului:
- femeile tinere tind sa aiba niveluri mai mici ale colesterolului rau in sange, comparativ cu barbatii, dar dupa pubertate situatia se inverseaza. Ca urmare a declinului productiei de estrogeni, dupa menopauza, cantitatea de colesterol bun intalnit la femei tinde sa scada foarte mult. Aceste modificari cresc probabilitatea declansarii bolilor cardiovasculare si a accidentelor vasculare cerebrale la femei, dupa menopauza. Patologii care pot fi vitale pentru o femeie.
- terapia de substitutie hormonala nu are intotdeauna efectul scontat si nu ofera protectie impotriva bolilor de inima, indiferent ca este vorba despre monoterapie sau o combinatie intre estrogen si progesteron. Se pare ca in urma acestui tip de tratament s-ar obtine rezultate mai bune, daca medicamentele ar fi prescrise in timpul primilor ani de menopauza.
- chiar daca valorile colesterolului unei femei sunt ridicate in timpul sarcinii, acest lucru nu are semnificatie negativa, intrucat colesterolul este esential pentru cresterea si dezvoltarea fatului, stabilizarea membranelor celulare, productia bilei si pentru functia creierului.

Prevenire

Prevenirea actiunii factorilor de risc care contribuie la cresterea colesterolului

Exista cateva modalitati prin care puteti preintampina actiunea factorilor de risc care pot duce la marirea valorilor colesterolului:
•renuntati la fumat
•faceti exercitii fizice in mod constant
•mentineti o greutate sanatoasa
•limitati consumul de bauturi alcoolice
•urmati un regim alimentar care sa contribuie la mentinerea sanatatii inimii. Acesta ar trebui sa includa: legume, fructe, cereale integrale, peste, carne macra si produse alimentare degresate.
•limitati consumul de sare din dieta.


Concluzie

O dieta sanatoasa este importanta pentru gestionarea nivelului de colesterol. Limitati-va aportul de grasimi saturate. Mai putin de 7% din caloriile zilnice ar trebuii sa provina din grasimi saturate. De asemenea, ar trebuii sa limitati aportul de alimente bogate in colesterol, cum ar fi galbenusurile de ou, carnea rosie si laptele sau produsele lactate. In schimb, puteti manca mai multe fructe, legume, peste si alimente cu fibre solubile, cum ar fi cereale integrale si leguminoase.

De asemenea, veti dorii sa va asigurati ca faceti exercitii regulate, limitand consumul de sare si urmariti consumul de alcool. Urmarirea nivelului de colesterol in mod regulat este, de asemenea, o idee buna. Barbatii ar trebuii sa-si testeze nivelul de colesterol pana la varsta de 35 de ani, in timp ce femeile ar trebuii sa-si testeze nivelul de colesterol pana la varsta de 45 de ani. Daca nivelul colesterolului dumneavoastra este ridicat, medicul dumneavoastra va poate recomanda un medicament pentru scaderea colesterolului. Statinele sunt cele mai frecvent prescrise medicamente pentru a trata colesterolul crescut.