Sfaturi pentru gestionarea colitei ulcerative

Generalitati

Colita ulcerativa este o boala cronica al carui principal simptom este inflamarea peretelui interior al intestinului gros sau al colonului. La persoanele care sufera de colita ulcerativa, sistemul imunitar actioneaza in mod necorespunzator prin atacarea peretelui intestinului, rezultand manifestari de genul inflamatiei, leziunilor, sangerarilor si diareei. In functie de sectiunea de colon afectata, boala poate purta diverse denumiri.

Cum puteti mentine sub control episoadele de colita ulcerativa

Desi nu exista nicio modalitate sigura pentru a preveni aparitia episoadelor de colita ulcerativa, conditia poate fi gestionata printr-o combinatie de tratamente si ajustari ale stilului de viata.

- Dieta este foarte importanta pentru bolnavii diagnosticati cu colita ulcerativa. Produsele alimentare nu determina aparitia colitei ulcerative, dar un regim alimentar sanatos este o parte importanta a gestionarii episoadelor acute. Persoanele care sufera de colita ulcerativa ar trebui sa evite consumul de alimente bogate in fibre, cum ar fi cerealele integrale, fructele, legumele crude, precum si alimentele grase sau prajite.

Se vor limita alimentele care produc gaze abdominale, cum ar fi fasolea, legumele sau varza. Se vor include in dieta cat mai putine produse lactate, daca este prezenta intoleranta la lactoza. Alcoolul, cafeina sau bauturile racoritoare cu zahar pot agrava simptomele.

- Tratament medicamentos - Tratamentul cu medicamente este cel mai important mod de a controla colita ulcerativa. Medicamentele antiinflamatorii fac parte din tratamentul de prima intentie pentru simptomele usoare, pana la moderate, ale bolii. Cand manifestarile se accentueaza, pentru a se tine sub control, pot fi utilizati steroizi.

Medicamentele din clasa imunomodulatoarelor pot fi folosite alaturi de steroizi, pentru a se gestiona episoadele de colita ulcerativa. Pentru controlul simptomelor moderate pana la severe, este benefica terapia cu medicamente biologice. Alte medicamente care pot fi recomandate de medic pentru tratarea colitei ulcerative includ: corticosteroizii, aminosalicilatii, tiopurinele.

- Tratament chirurgical - Cand dieta si medicamentele nu sunt suficiente pentru a tine sub control simptomele colitei ulcerative, poate fi recomadata chirurgia. Pana la o treime dintre cei care sufera de colita ulcerativa vor avea, in cele din urma, nevoie de interventie chirurgicala. Interventia chirurgicala presupune eliminarea portiunii afectate din colon, in functie de gravitatea bolii. Uneori, ar putea fi necesara chiar si indepartarea atat a colonului, cat si a rectului. Cu ajutorul tratamentului chirurgical vor disparea manifestarile colitei.

- Stil de viata - Reducerea stresului si suportul emotional sunt aspecte importante in gestioanarea colitei ulcerative, nu doar pentru prevenirea aparitiei episoadelor, ci si pentru mentinerea starii generale de sanatate. Puteti sa va imbunatatiti stilul de viata cu ajutorul exercitiilor fizice realizate in mod constant, relaxarii musculare progresive, respiratiei profunde, hipnozei, dar si prin intermediul altor tehnici de relaxare, cum fi biofeedback, yoga si tai chi.

- Terapii alternative - Mai multe studii indica faptul ca acupunctura poate ameliora unele dintre simptomele colitei ulcerative. De asemenea, acelasi efect benefic se pare ca il au semintele de psyllium, boswellia si curcuma care au proprietati antiinflamatorii.