Masturbarea este o problema mai delicata pentru unele persoane si este un subiect mai dificil de abordat. De foarte multa vreme, rusinea si vinovatia au fost asociate cu masturbarea.
Chiar si in prezent, masturbarea reprezinta un subiect tabu pentru multe persoane. Pentru a intelege corect acest subiect este necesar ca oamenii sa exploreze si sa se informeze legat de practicile sexuale sanatoase.
- Masturbarea poate imbunatati viata sexuala. Din diverse motive, masturbarea poate reprezenta un avantaj in viata sexuala de cuplu. Acest obicei ajuta oamenii sa isi cunoasca mai bine propriul raspuns sexual - ceea ce ii satisface si ce nu - astfel incat sunt mai in masura sa explice partenerilor modul in care le place sa fie atinsi.
In cazul barbatilor, masturbarea ii poate ajuta sa se familiarizeze cu senzatiile dinainte de orgasm si astfel, ii poate ajuta pe cei care sufera de tulburari de erectie sa invete cum sa evite ejacularea precoce.
Uneori, masturbarea este o modalitate de autosatisfactie, in cazul in care partenerii nu sunt disponibili - absenta sau boala.
- Masturbarea intareste musculatura pelvina. Pe masura ce imbatraniti, tonusul muscular natural scade. Sexul regulat si masturbarea solicita muschii pelvieni. Acest lucru ajuta la prevenirea disfunctiei erectile si a incontinentei urinare la barbati. Atunci cand sexul cu partener nu este posibil, masturbarea este la indemna pentru intarirea si mentinerea musculaturii pelvine.
- Orgasmul creste rezistenta planseului pelvin. Orgasmul reprezinta un antrenament fizic intens pentru muschii pelvini. Presiunea sangelui la nivelul clitorisului creste foarte mult. Tonsul muscular, respiratia si ritmul cardiac cresc. Uterul se ridica de pe planseul pelvin, crescand tensiunea musculara din zona pelviana. Acest lucru intareste intreaga regiune si creste satisfactia sexuala.
- Masturbarea ajuta la prevenirea infectiilor de col uterin si amelioreaza infectiile tractului urinar la femei. In plus, la barbati masturbarea ajuta la prevenirea cancerului de prostata, iar in cazul femeilor, masturbarea poate oferi protectie impotriva infectiilor de col uterin.
- Masturbarea este asociata cu sanatatea cardiovasculara si cu un risc mai scazut de diabet zaharat de tip 2. O serie de studii au aratat ca persoanele care au mai multe orgasme si care au o satisfactie sexuala ridicata - cu un partener sau nu - prezinta o rezistenta marita la boli coronariene si diabet zaharat de tip 2.
- Masturbarea amelioreaza insomniile. Autosatisfacerea sexuala poate ajuta, in mod natural, la scaderea frecventei episoadelor de insomnie. Acest lucru se datoreaza faptului ca in urma masturbarii (ca si in cazul contactului sexual cu un partener) organismul se detensioneaza si elibereaza hormoni cu rol benefic pentru organism.
Multi oameni se masturbeaza pentru a se relaxa dupa o zi agitata si pentru a se putea odihni mai bine in timpul noptii. Acest lucru este pus pe seama hormonului numit dopamina, care este eliberat de organism de fiecare data cand acesta anticipeaza un climax sexual. Dupa orgasm sunt eliberati doi hormoni care ajuta la relaxarea corpului - oxitocina si endorfina - care pot fi de ajutor in cazul persoanelor care au dificultati in a se odihni pe timp de noapte.