Unele produse alimentare contin fibre. Fibrele sunt substante de balast care trec nedigerate prin sistemul digestiv si sunt expulzate intacte prin scaun. In urma cercetarilor stiintifice s-a constatat ca fibrele cuprind un complex de carbohidrati si polimeri naturali, cum ar fi celuloza, pectina, dar si multe alte substante care inca nu au fost identificate.
Fibrele sunt impartite in doua clase mari: solubile si insolubile. Fibrele insolubile sunt cele care maresc volumul bolului fecal, iar cele solubile sunt cele care se dizolva in apa si isi modifica aspectul intr-unul gelatinos.
Dietele bogate in fibre au inlocuit cu succes, in foarte multe cazuri, tratamentele medicamentoase pentru tratarea multora dintre problemele intestinale.
Printre beneficiile obtinute in urma consumului de fibre se numara:
- Combaterea constipatiei. Avantajul cel mai importat al fibrelor insolubile il constituie capacitatea acestora de a inmuia si de a extinde volumul scaunului. Astfel, se accelereaza tranzitul fecalelor si eliminarea lor.
- Un control mai bun al nivelului de glucoza din sange. Fibrele sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a incetini absorbtia de zahar in sange. O dieta bogata in fibre poate ajuta la gestionarea eficienta a diabetului zaharat si poate reduce riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.
- Mentinerea sanatatii inimii si prevenirea accidentului vascular cerebral. Sanatatea inimii poate fi imbunatatita printr-o dieta bogata in fibre, deoarece acestea au capacitatea de a scadea colesterolul rau din organism.
Cercetatorii au descoperit ca dietele bogate in fibre pot diminua intensitatea severitatii accidentului vascular cerebral si probabilitatile de recuperare a persoanelor care au suferit un astfel de atac.
- Diminuarea riscului de aparitie a pietrelor la rinichi. Pentru ca fibrele ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, acestea scad riscul oscilatiilor extreme ale valorilor glucozei in sange si astfel, ajuta la prevenirea formarii de calculi biliari si pietre la rinichi.
- Posibila protectie impotriva cancerului. In intestine, bacteriile convertesc fibrele in lanturi scurte de acizi grasi care furnizeaza energie pentru organism. Acest lucru poate ajuta la protectia impotriva cancerului. In cadrul mai multor studii s-a constatat ca fibrele solubile (in special, pectina) pot reduce dimensiunea tumorilor cancerigene. In urma cercetarilor s-a observat ca pectina interfera cu actiunea celulelor canceroase care se unesc, formand tumori.
- Ajuta la pierderea in greutate. Fibrele nu contin nicio calorie. Fibrele raman mai mult timp in stomac, astfel veti avea un sentiment prelungit de plenitudine. Consumul de fibre va poate ajuta sa pierdeti in greutate, deoarece stomacul se umple complet si nu veti simti nevoia sa consumati alte gustari nesanatoase intre mesele principale.
- Mentin sanatatea pielii. Anumite tipuri de fibre, in special semintele de psyllium, pot contribui la eliminarea unor tipuri de fungi din organism, impiedicand cresterea excesiva a acestora si manifestarea bolilor fungice la nivelul pielii. Fara beneficiile radicale ale fibrelor asupra peretilor colonului, agentii patogeni pot fi reabsorbiti prin ficat, rezultand numeroase conditii ale pielii.